Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijoje per JAV karių ataką žuvo 8 žmonės (atnaujinta 10.54 val.)

Sraigtasparniais iš Irako atskridę JAV kariai šturmavo pastatą Sirijos teritorijoje esančiame pasienio kaime ir per šią ataką nukovė aštuonis civilius asmenis, pranešė Sirijos valstybinė žiniasklaida.

Pasak Sirijos televizijos ir valstybinės naujienų agentūros SANA, šalies vyriausybė iškvietė oficialius JAV ir Irako atstovus, kuriems buvo pareikštas protestas.

JAV Pentagonas šį įvykį atsisakė komentuoti.

„Keturi amerikiečių sraigtasparniai pažeidė Sirijos oro erdvę sekmadienį, apie 16 val. 45 min. vietos (15 val. 45 min. Lietuvos) laiku. Jie įskrido 8 kilometrus į Sirijos teritorijos gilumą“, – pranešė Sirijos valstybinė žiniasklaida.

Sraigtasparniais atskridę „amerikiečių kariai atakavo nebaigtą statyti civilinį pastatą ir pradėjo šaudyti į jame buvusius darbininkus, iš kurių aštuoni žuvo“, sakoma pranešimuose.

SANA nurodė žuvusiųjų vardus ir pranešė, kad nukautas tėvas ir keturi jo vaikai, sutuoktinių pora bei dar vienas vyras.

„Tada sraigtasparniai išskrido iš Sirijos teritorijos Irako teritorijos link“, – nurodoma pranešime.

Pasak naujienų agentūros, dar vienas žmogus buvo sužeistas per ataką, kuri įvyko už maždaug 550 kilometrų į šiaurės rytus nuo sostinės netoli Abu Kamalo miesto esančiame Sukirajos kaime.

Anksčiau privati televizija „al Dunia“ buvo pranešusi, kad per ataką žuvo devyni civiliai asmenys.

Akramas Hameedas – vienas iš sužeistųjų, kuris sakė žvejojęs Eufrato upėje – sakė Sirijos televizijai matęs keturis sraigtasparnius, kurie atskrido iš pasienio pusės ir smarkiai šaudė.

„Vienas iš sraigtasparnių nutūpė dirbamame lauke, o iš jo iššoko aštuoni kariai“, – pasakojo daugiau nei 40 metų vyriškis. – Šaudymas truko apie 15 minučių. Kai mėginau iš ten išvažiuoti motociklu, kulka man pataikė į dešinę ranką iš už maždaug 20 metrų".

Sirijos televizija parodė sužeistą pastato sargybinio žmoną, gulinčią ligoninės lovoje su intubacijos vamzdeliu. Moteris pasakojo, kad kaime buvo nutūpę du sraigtasparniai, o kiti atakos metu skraidė aplink.

JAV kariuomenės pareigūnas, norėjęs išlikti anonimu, Vašingtone sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, kad JAV specialiųjų pajėgų reido taikinys buvo su „al Qaeda“ susiję užsienio kovotojai, kurie per Siriją ketino patekti į Iraką.

„Mes perimame reikalus į savo rankas“, – kariškio žodžius citavo AP.

Pasak valstybinės žiniasklaidos, Sirija iškvietė JAV ir Irako pasiuntinius Damaske, kuriems pareikštas protestas dėl įtariamos JAV karinės atakos, o iš Irako pareikalauta, kad jo vyriausybė užkirstų kelią JAV pajėgoms „rengti agresijos aktus prieš Siriją“ iš savo šalies teritorijos.

„Sirija smerkia ir reiškia pasipiktinimą šiuo agresijos aktu, o JAV pajėgos turės atsakyti už bet kokius padarinius“, – SANA citavo neįvardyto pareigūno žodžius.

„Mes tiriame pranešimus apie ataką“, naujienų agentūrai AFP sakė JAV kariuomenės atstovė spaudai Bagdade seržantė Brooke Murphy.

Pentagono atstovas atsisakė komentuoti šį įvykį. Komandoras Darrynas Jamesas sakė AFP, jog JAV gynybos departamentas kol kas „nepateikė jokio atsako“ apie Sirijos pranešimus.

Irako gynybos ministerija taip pat atsisakė komentuoti, argumentuodama, kad incidentas įvyko Sirijos teritorijoje.

JAV kariuomenės vadai teigia, kad Sirija yra į Iraką slapta atvykstančių užsienio džihadistų pagrindinė tarpinė stotis. Vašingtonas kaltino Damaską, kad šis į šią problemą žiūri pro pirštus.

Nuo 2003 metų invazijos į Iraką pasitaikydavo atvejų, kai JAV kariai persekiodami kovotojus peržengdavo 600 kilometrų ilgio Irako ir Sirijos sieną, o kariniai orlaiviai įskrisdavo į Sirijos oro erdvę.

Jeigu pasitvirtins pranešimai apie sekmadienį surengtą reidą, tai bus pirmoji tokio masto ataka, kuri buvo surengta panaudojant aviaciją.

Kelios dienos prieš šią ataką Irako vakaruose dislokuotų JAV pajėgų vadas pareiškė, kad amerikiečių kariai stengsis sustiprinti sienos su Sirija saugumą. Šią sieną kariškis pavadino „nekontroliuojamais“ vartais, pro kuriuos kovotojai patenka į Iraką.

JAV generolas majoras Johnas Kelly ketvirtadienį sakė, kad Irako vakarinės sienos su Saudo Arabija ir Jordanija gana sunkiai pereinamos, nes jas gerai saugo šių šalių saugumo pajėgos, tačiau Sirija – „visai kitokia istorija“.

„Manau, kad Sirija nekontroliuoja savo pasienio“, – sakė J.Kelly. – Vis dar pastebime tam tikro lygio užsienio kovotojų judėjimą.“

Tačiau Irako vakaruose dislokuotų JAV pajėgų atstovas spaudai papulkininkis Chrisas Hughesas sakė, kad Irake esanti JAV kariuomenės divizija su sekmadienio incidentu nesusijusi.

Sekmadienį atakuotas kaimas yra netoli Irako pasienio miesto Kaimo, kuris anksčiau buvo svarbus kovotojų, ginklų ir pinigų tranzito taškas, stiprinęs ginkluotą sunitų kovą su Irako šiitų vadovaujama vyriausybe.

Politikos apžvalgininkas Thabetas Salemas sakė televizijai „al Jazeera“, jog JAV tikriausiai supainiojo statybų darbininkus su sieną ketinančiais pereiti kovotojais.

„Sirijos vyriausybė labai sunerims, nes nuo karo Irake pradžios 2003 metai Sirijoje iki šio niekas nevyko. Galbūt Sirijoje buvo pasitaikę keletas incidentų, tačiau ne tokių, per kuriuos žūtų aštuoni žmonės,– aiškino jis. – Kils klausimų, kodėl tai vyksta būtent šiuo metu, kai dabartinė JAV administracija baigia kadenciją“.

Reidas surengtas praėjus dešimčiai dienų po to, kai Irako vyriausybė pranešė, jog jos pajėgos kontrolės poste netoli Baakubos miesto, kuriame aktyviai veikia „al Qaeda“ kovotojai, suėmė septynis įtariamus Sirijos teroristus“.

Praėjusį mėnesį Irako prezidentas Jalalas Talabani  pareiškė JAV prezidentui George'ui W.Bushui, jog Iranas ir Sirija nebekelia grėsmės Irako saugumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius