Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijoje reformoms kelią užkerta „sabotažas ir chaosas“, sako prezidentas Basharas al-Assadas

Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas pirmadienį pareiškė, kad „sabotažas ir chaosas“ užkerta kelią bet kokioms reformoms Sirijoje, tačiau nurodė, kad dialogas gali sudaryti sąlygas priimti naują konstituciją.
Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas
Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai prezidentas pareiškė savo pirmame per du mėnesius kreipimesi į tautą, kurį perskaitė sulaukęs griežto Vakarų valstybių pasmerkimo dėl jam lojalių pajėgų smurtinių veiksmų prieš protestuotojus, siekiančius B.al-Assado režimo pasitraukimo.

Per televiziją transliuotame kreipimesi, kurį perskaitė Damasko universitete, B.al-Assadas sakė, kad po „sunkaus laikotarpio“ Sirija dabar yra „posūkio taške“, ir pažadėjo, kad šalis sustiprės dėl prieš ją „rezgamų sąmokslų“ .

Pasak jo, dabar šalyje vyksta „nacionalinis dialogas“, kuris gali sudaryti sąlygas priimti naują konstituciją.

B.al-Assadas taip pat pasiūlė galimybę surengti rinkimus, galinčius užbaigti valdančiosios partijos „Baath“ dominavimą, bei įspėjo, kad šalies ekonomika yra prie žlugimo slenksčio.

Prezidentas savo kalboje pareiškė užuojautą „kankinių“, kurie tapo nuo kovo vidurio šalį krečiančių neramumų aukomis, artimiesiems ir sakė, jog „raida neįmanoma be stabilumo, o reformoms kelią užkerta chaosas ir sabotažas“.

„Šiandien yra lemtingas momentas mūsų šalies istorijoje, momentas, kurį norime savo ryžtu ir valia paversti posūkio tašku nuo vakardienos, kupinos negandų ir skausmo, kai buvo liejamas nekaltas kraujas... į rytdieną, kupiną vilčių“, – sakė jis.

„Skiriame tuos (kurie turi teisėtų nusiskundimų), ir sabotuotojus, atstovaujančius nedidelei grupei, kuri mėgina pasinaudoti Sirijos žmonių gera valia, siekdama savo tikslų“, – sakė B.al-Assadas.

„Manau, nebuvo dienos, kai prieš Siriją nebuvo rezgamas koks nors sąmokslas – ar dėl geopolitinių, ar dėl politinių priežasčių“, – pridūrė jis.

Pasak prezidento, sabotuotojai sudaro „nedidelę kuopelę“, tačiau jie daro didelę žalą ir įsiskverbė tarp taikių protestuotojų.

Opozicijos duomenimis, daugiau nei 1 400 sirų žuvo ir apie 10 tūkst. buvo sulaikyti B.al-Assado pajėgoms mėginant numalšinti kovo viduryje prasidėjusius protestus, kuriuos įkvėpė revoliucijos Tunise bei Egipte.

Protestuotojai tvirtina, kad juos tenkins tik dabartinio režimo, kuris šalį valdo daugiau nei keturis dešimtmečius, žlugimas.

Pirmadienį pasakyta prezidento B.al-Assado kalba yra tik trečiasis viešas jo kreipimasis nuo tada, kai šalyje prasidėjo protestai.

Kovo 30-ąją, praėjus dviem savaitėms nuo tada, kai prasidėjo protestai prieš 11 metų trunkantį B.al-Assado prezidentavimą, jis pasakė kalbą parlamente, kurioje pavadino demonstracijas Sirijos priešų „sąmokslu“.

Balandžio 16 dieną B.al-Assadas per televiziją kreipėsi į tautą ir paskelbė, kad bus atšauktas pusšimtį metų galiojęs nepaprastosios padėties įstatymas, išreiškė apgailestavimą dėl protestuotojų žūties bei paragino pradėti nacionalinį dialogą.

Sirijos opozicijos aktyvistai, kurie sekmadienį paskelbė suformavę Nacionalinę tarybą, vadovausiančią pastangoms nuversti B.al Assado režimą, išreiškė nusivylimą tarptautinės bendrijos delsimu imtis veiksmų.

„Libijoje (Muamaras) Kadhafi prarado legitimumą po 200 žmonių žūties“, – sakė opozicjos aktyvistų atstovas spaudai Jamilas Saibas.

„Čia, Sirijoje, kur, kaip tvirtina visos žmogaus teisių organizacijos, žuvo 1 500 žmonių ir tūkstančiai buvo sužeisti ar areštuoti, tarptautinė bendrija ir arabų pasaulis tyli“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius