-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sirijoje vykstančiame proteste dalyvauja maždaug 30 tūkst. žmonių, susprogdintas dujotiekis, panaudotos ašarinės dujos

Sirijos neramumų centru tapusiame Homso mieste, kur antradienį lankosi Arabų Lygos stebėtojai, protestuoja maždaug 30 tūkstančių režimo priešininkų, pranešė Sirijos žmogaus teisių stebėjimo organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“.
Sirijos Homso mieste vykstantis protestas
Masiniai protestai Sirijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Maždaug 30 tūkst. prezidento Basharo al Assado režimo oponentų surengė sėdimą protestą Homso miesto Chaldijos rajone“, – pranešė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija.

Sirijos saugumo pajėgos panaudojo ašarines dujas prieš dešimtis tūkstančių protestuotojų, kurie žygiavo į neramumų krečiamo Homso miesto centrą, antradienį pranešė Sirijos žmogaus teisių stebėtojai.

„Čia yra mažiausiai 70 tūkstančių protestuotojų. Jie žygiuoja į miesto  centrą, o saugumo pajėgos bando juos sulaikyti. Jie purškia ašarines dujas“, – pasakojo žmogaus teisių stebėjimo organizacijos atstovas Rami Abdelrahmanas.

Protesto dalyviai pasmerkė „režimo nusikaltimus“ prieš žmones, sakoma pranešime.

Tuo tarpu valstybinė naujienų agentūra SANA pranešė, kad Homso provincijoje, kur vyriausybė jau kelis mėnesius mėgina nuslopinti protestuotojus ir į jų pusę perėjusius karius, diversantai susprogdino dujotiekį.

„Ginkluoti teroristai antradienį 3 val. vietos (ir Lietuvos) laiku surengė diversinę operaciją, kurios taikiniu tapo dujų vamzdynas tarp Abd Kafaro ir Rastano“, – nurodė SANA, paminėdama du miestus Homso provincijoje.

„Iš vamzdyno, kuris eina į elektrinę Mhardėje, nutekėjo apie 150 tūkst. kubinių metrų dujų“, – pridūrė agentūra, nurodžiusi, jog šiuo metu dujotiekis remontuojamas.

„Tas pats vamzdynas buvo tapęs teroristinės operacijos taikiniu gruodžio 12 dieną“, – informavo SANA, minėdama ataką, dėl kurios taip pat buvo kaltinami „teroristai“, nors žmogaus teisių organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ tuomet paneigė, kad toks išpuolis buvo įvykdytas.

Kiek anksčiau į Homsą atvykęs stebėtojų misijai vadovaujantis veteranas Sudano karinės žvalgybos pareigūnas generolas Mohammedas Ahmedas Mustafa al Dabi susitiko su vietos gubernatoriumi Ghassanu Abdeliu Al.

„Iki šiol jie buvo labai linkę bendradarbiauti“, – sakė M.Dabis naujienų agentūrai AFP.

Sirijos televizija „Dunia“ pranešė, kad stebėtojai taip pat apsilankė Homso Bab Sebos rajone, kur „įvertino teroristinių grupuočių padarytą žalą“.

„Taip pat jie susitiko su kankinių šeimomis ir asmeniu, kurį buvo pagrobusi“ viena šių grupuočių, skelbė režimą palaikanti televizija „Dunia“, pasak kurios, dauguma stebėtojams pasmerkė pradėtą „sąmokslą prieš Siriją“.

Stebėtojai turėtų apsilankyti dar dviejuose aktyviai protestuotojančiuose miestuose – centrinėje šalies dalyje esančioje Hamoje ir Idlibe netoli sienos su Turkija, pranešė televizija.

Sirijos armija atitraukė šarvuotąją techniką iš neramumų židiniu tapusio centrinio Homso miesto antradienį paryčiais, prieš atvykstant Arabų Lygos stebėtojams, pranešė žmogaus teisių stebėjimo organizacija.

11 tankų buvo atitraukti iš šio miesto Baba Amro rajono apie 7 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ vadovas Rami Abdel Rahmanas sakė naujienų agentūrai AFP.

Ši stebėtojų misija yra Arabų Lygos plano, kurį Sirija pasirašė lapkričio 2 dieną, dalis. Arabų Lyga ragina Siriją išvesti saugumo pajėgas iš miestų ir gyvenviečių, nutraukti smurtą prieš civilius ir paleisti politinius kalinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius