Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijos režimas teigia niekada nenaudosiantis cheminio ginklo prieš savo žmones

Sirija niekada nenaudos cheminio ginklo prieš savo žmones, valstybinė televizija pirmadienį citavo vieną URM pareigūną.
Sirijos sukilėliai prie numušto naikintuvo
Sirijos sukilėliai prie numušto naikintuvo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Atsakydama į JAV užsienio reikalų ministrės pareiškimus, Sirija dar kartą patvirtina, jog ji niekada, jokiomis aplinkybėmis nenaudos cheminių ginklų prieš savo žmones, net jeigu tokie ginklai egzistuotų“, – nurodė pareigūnas, turėdamas momenyje JAV valstybės sekretorę Hillary Clinton.

Laikraščiui „New York Times“ pranešus apie Sirijos kariuomenės vykdomą cheminio ginklo perdislokavimą, JAV diplomatijos vadovė pirmadienį perspėjo Damaską.

„Jungtinėms Valstijoms tai yra raudona linija, – sakė H Clinton po susitikimo su Čekijos užsienio reikalų ministru Karelu Schwarzenbergu. – Dar kartą skelbiame labai griežtą perspėjimą (Basharo al) Assado režimui, kad jų elgesys yra smerktinas. Jų veiksmai prieš savo pačių žmones buvo tragiški“.

Vienas JAV pareigūnas laikraščiui sakė, kad „veiksmai, kuriuos matome, leidžia manyti, jog galbūt ruošiamasi panaudoti cheminį ginklą“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton

Tuo tarpu neįvardintas URM pareigūnas Damaske sakė, kad jo šalis „gina savo žmones kovodama su teroristais, kurie yra susiję su „al Qaeda“. Jis taip pat apkaltino JAV ir kitas „gerai žinomas šalis“ džihadistų palaikymu.

Sirijos valdžia ir valstybinė žiniasklaida užsienio palaikomais teroristais vadina ginkluotus opozicijos kovotojus, nuo 2011 kovo sukilusius prieš B.Assado režimą.

Užsienio reikalų ministras Walidas Muallemas spalio 1 dieną apkaltino Vašingtoną, esą jis kursto nerimą dėl Sirijos turimų cheminio ginklo atsargų, taip siekdamas rasti dingstį nuversti B.Assado režimą.

„Šie cheminiai ginklai Sirijoje, jeigu tik jie egzistuoja – aš pabrėžiu „jeigu“ – kaip mes galėtume panaudoti juos prieš savo žmones? Tai pokštas“, – sakė pareigūnas televizijai.

Damaskas liepos pabaigoje pirmą kartą prisipažino turintis cheminių ginklų ir pagrasino juos panaudoti, jeigu sulauktų puolimo iš užsienio, tačiau tik ne prieš savo šalies žmones.

Ekspertai mano, kad šimtus tonų siekiančios Sirijos cheminių ginklų atsargos yra didžiausios Artimuosiuose Rytuose. Jas Damaskas sukaupė nuo aštuntojo dešimtmečio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius