-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 08 03 /17:35

Sirijos režimas telkia tankus prie neramumų apimtų miestų

Sirijoje šimtai tankų trečiadienį buvo sutelkti prie protestų židiniais tapusių miestų Hamos ir Deir ez Zoro, pranešė vienas žmogaus teisių aktyvistas, taip pat informavęs, jog praeitą vakarą trys žmonės žuvo per protestus, prasidėjusius po vakarinių pamaldų.
Protestų malšinimas Sirijoje
Protestų malšinimas Sirijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Kelyje, vedančiame į centrinį miestą Hamą, sutelkta apie 100 tankų ir šarvuotųjų transporterių, o aplink rytinį Deir ez Zoro miestą – maždaug 200 tankų“, – sakė Londone įsikūrusios žmogaus teisių organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ vadovas Rami Abdel Rahmanas.

Kalbėdamasis su naujienų agentūra AFP jis nurodė, kad Hamoje ir aplinkinėse teritorijose buvo išjungtas telefono ir interneto ryšys.

R.A.Rahmano žiniomis, antradienio vakarą du žmonės žuvo saugumo pajėgoms apšaudžius demonstrantus šiauriniame Rakos mieste, o trečiasis žuvo per protesto akciją pajūrio mieste Džablėje.

Šios informacijos negalėjo patvirtinti nepriklausomi šaltiniai, nes užsienio žurnalistams nuo neramumų pradžios neleidžiama keliauti po Siriją.

Hamoje pastarosiomis dienomis režimo pajėgų vykdomos represijos išprovokavo solidarumo protestus įvairiuose kituose Sirijos miestuose.

Valstybinė naujienų agentūra SANA dėl šių neramumų kaltino „ginkluotų teroristų gaujas“, esą siekiančias įbauginti Hamos ir Deir ez Zoro gyventojus, skleidžiant klaidinančią informaciją, kuri daro žalą armijos įvaizdžiui.

Valstybinė televizija taip pat parodė vieną mėgėjišką vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip nuo tilto į upę metami lavonai. Reportaže nurodoma, kad šie kūnai yra prieš vyriausybę protestuojančių demonstrantų nužudytų saugumo pajėgų narių.

Tačiau žmogaus teisių aktyvistai paneigė šią informaciją, pareiškę, jog ten buvo demokratijos siekiančių protestuotojų, kuriuos nukovė armija, lavonai.

Sirijoje nuo šių neramumų pradžios kovo viduryje jau žuvo apie 1 600 civilių gyventojų ir 370 saugumo pajėgų narių.

Papildyta 17.35 val. Sirijos prezidento Basharo al Assado tankai užėmė Hamos miesto Sirijos centrinėje dalyje centrą, pranešė agentūrai EFE Sirijos žmogaus teisių observatorijos vadovas Abdelis Rahmanas.

Pasak jo, tankiai apšaudė kelis miesto rajonus, kur sugriovė kelis pastatus.

Kai kurie gyventojai mėgina palikti Hamą, bet juos apšaudo Sirijos saugumo pajėgos.

Mieste neveikia jokie ryšiai.

Kariškiai tęsia puolamąją operaciją prieš demonstrantus Hamoje jau ketvirtą dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius