Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 26 /17:25

Sirijos sukilimo simboliu tapusios Darajos evakuacija žymi svarbią režimo pergalę

Sirijos sukilėliai ir civiliai – daugelis verkdami – penktadienį pradėjo evakuotis iš Darajos miesto po ketverius metus trukusios armijos apsiausties, o šis įvykis yra skaudus smūgis sunkioje padėtyje esančiai opozicijai.
Iš Darajos pradėta evakuoti gyventojus ir sukilėlius
Iš Darajos pradėta evakuoti gyventojus ir sukilėlius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Evakuacija prasidėjo prezidento Basharo al Assado vyriausybei susitarus su opozicijos pajėgomis, įsitvirtinusiomis Darajoje. Šis miestas, esantis netoli sostinės Damasko, buvo vienas pirmųjų, sukilusių prieš režimą 2011 metų kovą.

Pirmieji autobusai, vežantys evakuojamus sukilėlius ir jų šeimas, pajudėjo iš nuniokoto miesto, lydimi Sirijos Raudonojo Pusmėnulio automobilių.

Smarkiai subombarduotame mieste, nuo 2012 metų apsuptame B.al Assadui ištikimų pajėgų, apsiašaroję gyventojai paskutinį kartą atsisveikino vieni su kitais, naujienų agentūrai AFP sakė vienas vietos sukilėlių kovotojas.

„Šis momentas – sunkiausias; verkia visi – jauni ir seni“, – sakė savo vardo nesutikęs viešinti kovotojas.

Apie sutartį dėl Darajos evakuacijos ketvirtadienį paskelbė Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA.

Pranešime buvo sakoma, kad 700 sukilėlių ir jų šeimos narių galės pasitraukti į opozicijos kontroliuojamą Idlibo miestą, o tūkstančiai civilių bus išvežti į vyriausybės įkurtus evakuacijos centrus.

Vienas Darajoje esantis šaltinis ketvirtadienį sakė, kad evakuacija gali užtrukti keturias dienas, o kariuomenės šaltiniai nurodė, kad pasibaigus šiam procesui į miestą įžengs armija.

„Nebetinkamas gyventi“

Darajos vietos taryba savo oficialioje „Facebook“ paskyroje paskelbė, kad civiliai bus išvežti į vyriausybės kontroliuojamą Hradželos miestelį Vakarų Gutos rajone netoli sostinės.

„Iš ten jie galės išvykti, kur panorėję“, – sakoma pranešime.

Taryba nurodė, kad kovotojai ir jų šeimos bus išvežti į šalies šiaurę, lydimi Raudonojo Pusmėnulio darbuotojų.

Penktadienį prasidėjusi evakuacija išprovokavo pyktį ir nusivylimą tarp opozicijos šalininkų, o minėtas vietos sukilėlis sakė, kad gyventojai verkė, ruošdamiesi išvykti.

„Žmonės atsisveikina vieni kitais; vaikai visiems laikams atsisveikina su savo mokyklomis; motinos taria sudie kapuose gulintiems kankiniams“, – pasakojo jis.

Sukilėlis nurodė, kad sprendimas evakuoti miestą priimtas dėl blogėjančių humanitarinių sąlygų.

„Miestas tapo nebetinkamas gyventi – jis visiškai sugriautas“, – sakė kovotojas.

Daraja laikyta sukilimo, prasidėjusio nuo taikių protestų prieš B.al Assado vyriausybę, simboline tvirtove. Neramumai, prasidėję 2011-ųjų kovą, peraugo į pilietinį karą, nusinešusį jau per 290 tūkst. žmonių gyvybių.

Per pastaruosius ketverius metus į miestą įvažiavo tik viena maisto produktų atgabenusi pagalbos kolona – tai įvyko šių metų birželį. Kiek anksčiau Darają pasiekė kolona, atgabenusi vaistų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius