-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šių metų Kinijos taikos premija paskirta Rusijos premjerui Vladimirui Putinui

Grupė Kinijos mokslininkų savo apdovanojimą, pateikiamą kaip Nobelio taikos premijos alternatyvą, šiemet skyrė Rusijos premjerui Vladimirui Putinui už „išskirtinius nuopelnus palaikant taiką pasaulyje“, antradienį paskelbė organizatoriai.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

V.Putinas pranoko kitus kandidatus, tarp kurių buvo Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Kinijos žemės ūkio mokslų korifėjus Yuan Longpingas, šiemet pretendavusius į Konfucijaus taikos premiją, vienas iš organizatorių Qiao Damo sakė naujienų agentūrai AFP.

Ši premija buvo netikėtai įsteigta pernai, o jos pirmasis laureatas paskelbtas praėjus dviem dienoms po to, kai Nobelio taikos premija buvo paskirta kalinamam kinų disidentui Liu Xiaobo.

Šis Nobelio komiteto sprendimas sukėlė Pekino įtūžį, todėl spėjama, kad Konfucijaus taikos premija buvo įsteigta Kinijos vyriausybės nurodymu.

Šį balandį ir gegužę Putinas pasisakė prieš NATO sumanymą bombarduoti Libiją ir pasirodė pasauliui kaip taikos šalininkas,  aiškino Qiao Damo.

Šios premijos žiuri nariai tuo metu neigė bet kokius ryšius su vyriausybe, bet vėliau jo vykdomasis pirmininkas Liu Haofengas sakė naujienų agentūrai AFP, kad šis apdovanojimas buvo įsteigtas asociacijos, kuruojamos Kinijos kultūros ministerijos.

Sumaištis dar labiau padidėjo, kai ministerija rugsėjį nurodė organizatoriams atšaukti šią premiją, nes jie esą nėra gavę oficialaus leidimo ją teikti.

Tačiau Qiao Damo antradienį ginčijo šį sprendimą, sakydamas, kad būtų „neprotinga“ atšaukti apdovanojimą. Jis pridūrė, kad mėgindamas apeiti šią problemą Honkonge įregistravo tyrimų centrą, kuris organizuoja Konfucijaus premijos teikimą.

„Vertinimo komitetą sudaro 16 žmonių, įskaitant mane ir tris profesorius, aštuonis doktorantus ir keturis mūsų centro tyrėjus“, – aiškino Qiao Damo, kuris pats yra poetas.

Kaip nurodo savaitraštis „China Newsweek“, tarp šio komiteto narių esama profesorių, dirbančių prestižiniuose Pekino ir Cinghua universitetuose.

Ten pat rašoma, kad už V.Putiną balsavo devyni iš 16 komiteto narių.

„Šį balandį ir gegužę Putinas pasisakė prieš NATO sumanymą bombarduoti Libiją ir pasirodė pasauliui kaip taikos šalininkas, – aiškino Qiao Damo. – Šių metų taikos premija atiteko jam, nes jo veiksmai šiais metais itin prisidėjo prie taikos palaikymo pasaulyje.“

Qiao Damo sakė, kad Rusijos ambasada buvo informuota, jog Konfucijaus taikos premija buvo skirta V.Putinui, bet kol kas nesulaukta jokio atsakymo. Organizatoriai planuoja surengti premijos teikimo ceremoniją Pekine gruodžio 9 dieną – Nobelio taikos premijos teikimo Osle išvakarėse.

„Man atrodo, kad Nobelio taikos premija pernelyg atitolo nuo taikos, o jų standartai per daug atitolo nuo taikos esmės, – pabrėžė Qiao Damo. – Vakarų vertybės nėra tobulos, todėl reikalinga alternatyva, kuri leistų nustatyti pusiausvyrą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius