Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 29

Šiurpi realybė: naujoji rusų karta šlovina karą, mirtį ir Vladimirą Putiną

Devyniolikmetė Alina gyvena Žemutiniame Tagile, nykiame pramoniniame mieste Rusijos Uralo regione. Kai grafinį dizainą studijuojanti mergina nesimoko, ji daro viską, ką galėtų veikti bet kuris kitas jos bendraamžis. Ji leidžia laiką su savo vaikinu Sergejumi ir eina į vietinį kino teatrą žiūrėti naujausių Holivudo kino hitų, kurie dabar yra piratiniai – apeidinėjant Vakarų sankcijas. Vietos baruose jie išgeria baisius kiekius alkoholio. Ji svajoja persikelti į Maskvą ir dirbti sostinės aukštųjų technologijų industrijoje.
Vaikai Rusijoje
Vaikai Rusijoje / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Alina, kaip ir dauguma jaunų žmonių Rusijoje, yra priklausoma nuo savo išmaniojo telefono. Į savo paskyrą VK, rusiškojoje „Facebook“ versijoje, ji keldavo visus įprasto jauno žmogaus gyvenimo atributus. Ji demonstravo atostogų Egipte nuotraukas ir dalijosi filmukais apie nagų dizainą, madą, filmus ir televiziją. Ji – didelė Maisie Williams herojės „Sostų karuose“ (Game of Thrones) gerbėja. Alina vadino ją nuožmiu šiuolaikinės moters pavyzdžiu.

Tačiau nuo 2022 metų vasario 24-osios, kai Rusija Ukrainoje pradėjo plataus masto invaziją, Alinos VK puslapis tapo kitu pasauliu. Iš jo pranyko vartotojiško gyvenimo smulkmenos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vaikai Rusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vaikai Rusijoje

Kaip ir šimtai tūkstančių kitų rusų, Alina prisijungė prie dešimčių vyriausybės valdomų ir reklamuojamų internetinių grupių, kurių pavadinimai yra, pavyzdžiui, „REALI Ukraina“, „Antiteroristinė Z“, „Z už pergalę“, „Rusų pavasaris“ ir „Stiprybė tiesoje“.

Kad ir kur būtų mergina – savo kambaryje, klasėje, ant galinės autobuso sėdynės ar bare su draugais, – Alinos troškulys Rusijos karo prieš Ukrainą pasauliui atrodo nenumalšinamas.

Alina pradėjo dalytis pranešimais iš karo grupių, prie kurių prisijungė. Šiame sąmokslo teorijomis varomame pasaulyje kasdien atskleidžiamos naujos „tiesos“ apie tariamus Ukrainos nusikaltimus, Rusijai nuolat grasina šešėlinės JAV ir NATO pajėgos, o Ukraina turi būti sunaikinta, kad išgelbėtų save ir Rusiją nuo menamos nacių grėsmės.

Alinos VK sienoje gausu apokaliptinių vaizdų: degantys Baltieji rūmai „Fašingtone“, stačiatikių šventikai, laiminantys karius fronte, ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, vaizduojamas kaip gelbėtojas. Šioje alternatyvioje realybėje šventąją Rusiją supa priešai, siekiantys ją visiškai sunaikinti.

Karui Ukrainoje įsibėgėjant, Alina pradėjo rašyti komentarus. „Chocholai yra asilai“, – rašė ji, pavartodama paniekinamą ukrainiečių pavadinimą. „Mūsų Rusijos vėliavos balta spalva reiškia švarą“; „Ukrofašistai, jūs esate PASIUTĘ ŠUNYS“; „Jei būtų mano valia, jūs, šunsnukiai, gautumėte, ko nusipelnę“; „Ukrainiečiai, geriau nekalbėkite ukrainietiškai, tai skamba kvailai, kaip sudarkyta rusų kalba“.

„Putinas, – rašė Alina, – yra Dievo dovana. Mes visi esame Putinas.“ Alina ne tik atkartoja savo pačios vyriausybės ir socialinių tinklų grupių, prie kurių prisijungė, propagandą. Ji išmoko kalbėti smurto kalba – rusiškojo fašizmo kalba.

Alina ne viena tokia. Tūkstančiai rusų šiandien įsitraukę į šį viešą neapykantos ir karo kurstymo demonstravimą „Runete“ – rusakalbiame internete, kuris turi savo socialinius tinklus, paieškos sistemas, tinklaraščių svetaines ir įvairias programėles.

Jauni Rusijos interneto vartotojai demonstruoja savo įniršį, vieni kitus varo į antiukrainietišką siautulį, nes žinios apie karą – arba, tiksliau, sąmokslo teorijos apie karą – užvaldo visas Rusijos visuomenės dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius