-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Skandalas: D.Trumpas Vašingtone įteikė A.Merkel sąskaitą už indėlį į NATO

Naujasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas viešai jau reiškia paramą NATO, kurį taip niekino per pernykštę rinkimų kampaniją. Tačiau užkulisiuose jis, regis, ir toliau demonstruoja visišką Aljanso veiklos neišmanymą.
Donaldo Trumpo ir Angelos Merkel susitikimas Vašingtone
Donaldo Trumpo ir Angelos Merkel susitikimas Vašingtone / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia „The Times“, prieš kurį laiką susitikęs su Vokietijos kanclere Angela Merkel D.Trumpas pastarajai įteikė čekį, kuriame skelbiama, kad Berlynas skolingas per 370 mlrd. JAV dolerių už nepakankamą NATO veiklos finansavimą. Negana to, JAV prezidentas pridėjo ir palūkanas.

Tokią informaciją, kurią iškart paneigė JAV Baltieji rūmai, „The Times“ atskleidė šaltiniai Vokietijos vyriausybėje. Vienas pareigūnas D.Trumpo ir jo patarėjų elgesį pavadino „siaubingu“.

Šaltinių teigimu, D.Trumpas per susitikimą su A.Merkel jai įteikė sąskaitą už pinigų sumą – daugiau nei 370 mlrd. dolerių, kurią Vokietija yra skolinga NATO už šalies gynybą.

„Tokių reikalavimų koncepcija – bauginti kitą pusę. Tačiau kanclerė į tokius veiksmus reagavo ramiai ir neatsakys į šias provokacijas“, – „The Times“ teigė vienas Vokietijos diplomatas.

D.Trumpas, žinoma, vis sukritikuoja NATO šalis, tarp jų Vokietiją, dėl nepakankamo gynybos finansavimo. JAV prezidentas nori, kad Aljanso narės laikytųsi 2014 metais įtvirtinto įsipareigojimo gynybai kasmet skirti mažiausiai po 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Kol kas tokių NATO narių yra labai nedaug – 2 proc. BVP ribą yra pasiekusios arba viršija JAV, Jungtinė Karalystė, Estija, Graikija ir Lenkija. Prie tikslo artėja Lietuva ir Latvija.

D.Trumpo padėjėjai prezidento nurodymu suskaičiavo, kiek Vokietija kasmet atsiliko nuo 2 proc. BVP tikslo, sulipdė visą sumą į krūvą ir pridėjo palūkanas.

Vis dėlto per susitikimą su A.Merkel D.Trumpas elgėsi dar įžūliau. Atsispirdami nuo 2002-ųjų, jo padėjėjai prezidento nurodymu suskaičiavo, kiek Vokietija kasmet atsiliko nuo 2 proc. BVP tikslo, sulipdė visą sumą į krūvą ir pridėjo palūkanas.

JAV pareigūnai vokiečiams Vašingtone paaiškino 2002 metus pasirinkę, nes būtent tada A.Merkel pirmtakas Gerhardas Schröderis paskelbė sieksiantis, kad Berlynas didintų gynybos finansavimą.

Nė viena pusė apie konkrečią sumą nekalba, tačiau nesunku suskaičiuoti, kad Vokietija neva „skolinga“ kiek daugiau nei 300 mlrd. dolerių. Pridėjus palūkanas – daugiau nei 370 mlrd. dolerių.

„The Times“ šaltinių diplomatiniuose sluoksniuose teigimu, D.Trumpo komanda panašias sąskaitas yra paruošusi ir kitoms NATO narėms, kurios neskiria gynybai 2 proc. BVP, taigi – ir Lietuvai.

VIDEO: Su A.Merkel fotografams pozavęs D.Trumpas ignoravo siūlymą paspausti ranką

Prezidentas (D.Trumpas, – red.) labai neįprastai žiūri į NATO narių išlaidas gynybai. Aljansas nėra klubas, kuriame mokamas narystės mokestis“, – teigė „The Times“ šaltinis, artimas A.Merkel.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius