Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandalas Rusijos internatuose: vyresni prievartauja jaunesnius, pastojo ketvirtokė

Dvi Rusijos našlaičių globos įstaigos kaista nuo skandalų ir įtarimų, susijusių su vaikų išnaudojimu, skelbia lenta.ru. Policiją pasiekė žinia, kad Užbaikalės našlaičių namų direktorius nekreipė dėmesio į skandalingą faktą, kad įstaigoje vyresnieji prievartauja jaunesnius vaikus. Primorės vaikai neapsikentę situacijos, kuomet jų neapsaugojo net tyrėjai, laišku kreipėsi į ombudsmeną.
Žaislai
Interntinės įstaigos auklėtiniai nuolat patyrė seksualinę prievartą. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Užbaikalėje teisėsaugos pareigūnai tikrina pranešimus apie našlaičių namuose vyravusią seksualinę prievartą. Dar praėjusią savaitę vietos žiniasklaida be jokių papildomų detalių pranešė, kad namų direktorė slėpė prievartavimo faktą. Užbaikalės Švietimo ir mokslo ministerija vėliau paaiškino, kad apie nusikaltimus sužinojo iš buvusių darbuotojų. 

„Mokytojai, iš kurių pasklido žinia apie prievartą vaikų namuose, anksčiau buvo atleisti. Tačiau kyla klausimas, kodėl į atitinkamas institucijas su raštišku pranešimu jie nesikreipė anksčiau? Juk vaikų prievartos faktai jiems buvo žinomi dar 2002 metais. Vaikų namų direktorė pareiškime paaiškino, kad šie atvejai nebuvo žinomi, jokių raštiškų pareiškimų iš darbuotojų ji nebuvo gavusi“, – kalbėjo Užbaikalės švietimo viceministras Ivanas Katanajevas.

13-metė mergaitė jau seniai prarado nekaltybę. Po mergaitės pasakojimo tapo aišku, kad vaikai nuolat tarpusavyje santykiauja, dažnai net prieš savo valią...

Pareigūnas teigė, kad pedagogai turėjo skambinti pavojaus varpais, nors našlaičių namų vadovybės nuo atsakomybės tai neatleidžia. Anot I.Katanajevo, daugiau apie situaciją bus galima kalbėti atlikus tyrimą. 

Tiesą papasakojo auklėtinė

Tuo metu Primorės krašte teisėsaugos pareigūnai pakartotinai tikrino tą pačią korekcinės pagalbos našlaičių globos įstaigą. Viename internetiniame dienoraštyje pasirodė informacija, kad Nikolajaus internatinės mokyklos auklėtiniai patiria nuolatinį seksualinį ir fizinį smurtą. 

„Tiesa paaiškėjo, kai viena iš auklėtinių, Anastasija K., savo globėjai Tamarai Jarošenko papasakojo apie internate patiriamą košmarą. 13-metė mergaitė jau seniai prarado nekaltybę. Po mergaitės pasakojimo tapo aišku, kad vaikai nuolat tarpusavyje santykiauja, dažnai net prieš savo valią... Viskas išsirutuliojo taip, kad auklėtiniai pradėjo bijoti po vieną vaikščioti koridoriais, nes bet kuriuo momentu galėjo tapti aukomis. Tuos, kurie bandė skųstis, uždaro psichiatrinėje. Internate yra nėščia ketvirtos klasės moksleivė“, – savo internetiniame dienoraštyje rašo žurnalistė Irina Mišina. 

Nusikaltimo neįžvelgė

Tyrėjai internate jau atliko patikrinimą, tačiau nieko neišsiaiškino. Primorės policijos atstovai pareiškė, kad jokių pareiškimų apie prievartą negavo. Internato direktorė Marija Naumova laikraščiui „Komsomolskaja Pravda“ teigė, kad įstaigoje yra problemų dėl finansavimo, pedagogų trūkumo, tačiau smurto niekada nebuvo ir negali būti. „Nuo gegužės mes kasdien turime po patikrinimą. Nė vienas faktas, išdėstytas tos pačios mamos, nepasitvirtino“, – sakė direktorė.

M. Naumova internatui vadovauja neseniai. Prieš tai įstaigos vadove dirbo Svetlana Trebilova, ši gavo prestižinį darbą švietimo sferoje. Buvusi skandalingų vaikų namų vadovė tapo miesto švietimo skyriaus vadove. 

Tyrėjams neradus nusikaltimų požymių, vaikų namų auklėtiniai parašė laišką vaikų teisių įgaliotiniui Pavlui Astachovui. „Dėdė Astachovas, žinoma, laišką perskaitys, bet reikia keisti visą sistemą“, – rašo žurnalistė I. Mišina. 

Pats P.Astachovas teigia, kad laiškas iš auklėtinių jo kol kas nepasiekė, tačiau vaikų prisipažinimai reikalauja ypatingos reakcijos. „Tyrimas bus atliktas iki galo. Jeigu tai pasitvirtins, už prievartos ir žiauraus elgesio internate faktų nuslėpimą turės atsakyti internato ir valdžios įstaigų vadovai. Atsakomybė gali būti ir baudžiamoji“, – sakė P. Astachovas. 

Tirti įvykių ėmėsi ir Primorės krašto prokuratūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius