-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Škotija yra pasirengusi rašyti istoriją, sako nepriklausomybės šalininkų lyderis

Škotijos nepriklausomybės šalininkų lyderis Alexas Salmondas sakė, kad viso pasaulio akys dabar yra nukrypusios į reikšmingą kitos savaitės referendumą, naujausioms apklausoms rodant, kad rinkėjai nedidele persvara nuspręs likti Jungtinėje Karalystėje.
Škotija
Škotija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Daugelis šalių, kuriose esama separatistinių judėjimų, atidžiai stebi kampaniją Škotijoje. Tarp tų šalių yra Ispanija, kurios vyriausybė atmeta referendumą dėl Katalonijos nepriklausomybės, kaip ir decentralizavimą.

A.Salmondas ketvirtadienį sakė, kad rugsėjo 18-osios balsavimas bus „nacionalinio įgalinimo procesas“, pasirodžius naujiems skaičiams, kurie rodo, kad balsuoti užsiregistravo rekordiškai daug – 4,3 mln. – žmonių. Tiek rinkėjų dar nėra balsavę per jokius rinkimus Škotijoje.

Britų žiniasklaida pranešė, jog minėti nauji skaičiai reiškia, kad dabar 97 proc. rinkėjų yra užsiregistravę balsuoti, tarp jų – 16-mečiai ir 17-mečiai, kuriems pagal referendumo taisykles leidžiama dalyvauti.

„Škotija yra pasirengusi rašyti istoriją. Pasaulio akys nukreiptos į Škotiją“, – sakydamas kalbą Edinburge pareiškė A.Salmondas, kuris yra Škotijos pirmasis ministras ir dabartinės Škotijos vyriausybės vadovas.

„Rugsėjo 18-ąją mūsų ... likimas bus mūsų rankose“, – sakė jis.

Britų žiniasklaida pranešė, jog minėti nauji skaičiai reiškia, kad dabar 97 proc. rinkėjų yra užsiregistravę balsuoti, tarp jų – 16-mečiai ir 17-mečiai, kuriems pagal referendumo taisykles leidžiama dalyvauti.

Maždaug 100 žurnalistų iš viso pasaulio dalyvavo A.Salmondo ketvirtadienio spaudos konferencijoje ir daugelis, taip pat – žurnalistai iš Katalonijos, klausinėjo apie tai, kokie būtų Škotijos santykiai su Jungtine Karalyste.

Ketvirtadienį šimtai tūkstančių Katalonijos nacionalistų demonstrantų, kurių kai kurie mojavo mėlynos ir baltos spalvų Škotijos vėliavomis, išėjo į Barselonos gatves dalyvauti masiniame mitinge ir reikalauti tokio balsavimo kaip Škotijoje.

„Balsas „taip“ darytų didžiulį spaudimą Madridui. Škotija nėra tolima šalis kažkur pasaulyje. Ji visai šalia“, – sakė Carlesas Costa iš Katalonijos visuomeninės televizijos TV3, kuris dalyvavo A.Salmondo spaudos konferencijoje.

„Net (jei škotai pasakytų) „Ne“, žmonės Katalonijoje sakys: „Kodėl tai neįmanoma Ispanijoje?“, – pridūrė C.Costa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius