Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Škotijos nepriklausomybės referendumas kelia Kinijos piktdžiugą

Artėjant referendumui dėl Škotijos nepriklausomybės, Kinijos spauda prisipildė piktdžiugiškomis publikacijomis Didžiosios Britanijos atžvilgiu, leidinyje „The Times“ rašo žurnalistas Leo Lewisas.
Referendumas Škotijoje
Referendumas Škotijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Škotijos nepriklausomybės galimybė nekelia jokių rimtų geopolitinių interesų Pekinui, tačiau viliojanti atrodo perspektyva stebėti fizinį ir dvasinį Didžiosios Britanijos pažeminimą tarptautinės bendruomenės akivaizdoje“, - rašoma šioje publikacijoje. 

Autorius ironizuoja, kad Kinija netgi sugebėjo suvaldyti savo įgimtą neapykantą visiems separatistiniams judėjimams ir procesams, kuomet apsisprendimai daromi laisvo balsavimo valia. 

L.Lewisas teigia, kad Kiniją visuomet glumino Didžiosios Britanijos svoris tarptautinėje politikoje. „Kinijos pasaulėvaizdyje valstybės vietą valdžioje apsprendžia jos dydis, žmonių skaičius ir likimas“, - rašo publikacijos autorius. 

Todėl, anot jo, Kinijos politikams visuomet atrodė keista, kad valstybė, kurios plotas mažesnis nei daugelis Kinijos provincijų, moko ją žmogaus teisių, kritikuoja dėl teisinės sistemos trūkumų bei dalyvauja posėdžiuose kaip nuolatinė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narė.

Autorius teigia, kad Kinijos piktdžiugai yra dar viena priežastis. Už nepriklausomybę pasisakančios Škotijos nacionalinės partijos lyderis Alexas Salmondas jau seniai stengiasi įgyti Pekino palankumą. Jis su vizitais Pekine ėmė lankytis dar prieš tai, kai oficialiai buvo paskelbta apie referendumą. Šių vizitų metu A.Salmondas elgėsi kaip žmogus, puikiai suprantantis, kad jeigu jis taps nepriklausomos Škotijos vadovu, šalies ekonomika labai smarkiai priklausys nuo santykių su Kinija, kurios ekonomika yra antra pagal dydį pasaulyje. Tad jeigu Škotija taptų nepriklausoma, Kinija turėtų didesnes galimybes daryti įtaką Europoje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius