Škotų „taip“ referendume reikštų ir Škotijos pasitraukimą iš ES bei NATO

Jeigu Škotijos rinkėjai šią savaitę pasakys „taip“ nepriklausomybei, jie ne tik suplėšys Jungtinės Karalystės (JK) žemėlapį, bet ir sudrebins du Vakarų Europos pokario klestėjimo ir saugumo stulpus – Europos Sąjungą (ES) ir JAV vadovaujamą gynybos aljansą NATO.
Škotijos nepriklausomybės rėmėja
Škotijos nepriklausomybės rėmėja / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Atsiskirdama nuo JK Škotija automatiškai atsidurtų už ES ir NATO ribų ir turėtų iš naujo teikti prašymus įstoti į abi, pabrėžė šių Briuselyje įsikūrusių organizacijų pareigūnai.

Ypač Europos Sąjungai pakartotinis Škotijos stojimas būtų ilgas ir sunkus procesas, nes kitos šalys kategoriškai nenori leisti škotams pasilikti Didžiajai Britanijai suteiktų privilegijų: vadinamųjų išlygų dėl euro ir Šengeno zonos.

NATO admirolams ir generolams dabartinės škotų vyriausybės nuostata dėl to, kad suverenioje Škotijoje nebeliktų branduolinių ginklų, reikštų didžiulį strateginį ir operatyvinį galvos skausmą, net jeigu būtų susitarta dėl pereinamojo periodo.

Reiktų ieškoti naujo uosto, kuriame bazuotųsi keturi britų Karališkojo laivyno povandeniniai laivai su raketomis „Trident“ ir jų termobranduolinėmis galvutėmis. Šiuo metu šių laivų bazė yra Klaide Škotijoje.

„Tai gali pakirsti NATO sąjungininkų kolektyvinę gynybą“, – sakė britų Gynybos ministerija. Frazėje, kurią galbūt galima suprasti kaip perspėjimą Škotijai, ministerija nurodė, kad nebranduolinė pozicija gali būti reikšminga kliūtis Škotijai siekiant grįžti į NATO.

Ypač Europos Sąjungai pakartotinis Škotijos stojimas būtų ilgas ir sunkus procesas, nes kitos šalys kategoriškai nenori leisti škotams pasilikti Didžiajai Britanijai suteiktų privilegijų: vadinamųjų išlygų dėl euro ir Šengeno zonos.

Kol Škotija vėl prisijungs prie Aljanso, kuriam su likusia JK dalimi priklausė 65 metus, taip pat reikės rasti naujų patruliavimo palei svarbius laivybos kelius Atlanto šiaurėje ir Šiaurės jūroje galimybių.

Jei Škotija nuspręstų nebesijungti prie NATO, tai sukeltų galvosūkį NATO dėl to, kas neturi jokio realaus precedento: ką daryti netekus išsivysčiusios, demokratiškai valdomos Aljanso teritorijos dalies, kuri pasirinko neutralitetą, sakė organizacijos „NATO Council of Canada“ analitikas Danielis Troupas.

Naujos Vakarų Europos valstybės su 5 mln. gyventojų ir maždaug Čekijos dydžio teritorija atsiradimas taip pat išjudintų politines ir socialines jėgas, kurių poveikio neįmanoma prognozuoti.

Dėl Britanijos balsavimo taisyklių, tos politinės grupės Anglijoje, Velse ir Šiaurės Airijoje, kurios siekia Britanijos išstojimo iš ES, parlamente sustiprintų savo pozicijas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius