-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Slaptos atmintinės atskleidžia CŽV tardymo metodus

JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį praskleidė paslapties šydą, gaubusį ankstesnio šalies vadovo George'o W.Busho patvirtintus Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) tardymo metodus, tokius kaip bauginimas vabzdžiais, skandinimo imitavimas arba ilgas neleidimas miegoti.
CŽV logotipas
CŽV logotipas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 CŽV

Prezidentas nurodė paviešinti keturias iš dalies cenzūros užtušuotas atmintines, kuriose aprašomi tokie tardymo metodai, tačiau pareiškė, kad šiuos metodus taikę agentai nebus teisiškai persekiojami. Pasak B.Obamos, šie pareigūnai veikė vykdydami įsakymus ir gindami savo šalį.

„Dabar laikas apmąstymams, o ne atpildui, – sakė jis. – Išgyvenome tamsų ir skausmingą mūsų istorijos skyrių. Tačiau didžiųjų iššūkių ir trikdančios nesantarvės laikais nieko nebus pasiekta, jeigu švaistysime savo laiką ir energiją ieškodami kaltės praeityje“.

Šios vaizdingos atmintinės leido pažvelgti į stulbinamą slaptų tardymų programą, kuri buvo sukurta po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų. Kritikai šiuos metodus prilygino kankinimams, o B.Obama sakė, jog jie pakenkė Jungtinių Valstijų moraliniam autoritetui.

Vaizdingos atmintinės leido pažvelgti į stulbinamą slaptų tardymų programą, kuri buvo sukurta po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų.

G.W.Busho administracijos teisės pareigūnų parengtuose dokumentuose tvirtinama, kad atmintinėse aprašyta daugybė šiurkščių tardymo metodų negali būt laikomi kankinimais, nes jais nesiekiama sukelti didelio psichinio ir fizinio skausmo.

Atmintinėse pateikti įtariamų „Al Qaeda“ narių tardymo metodų aprašymai atskleidžia, kad buvo manipuliuojama sulaikytųjų maitinimu; jie būdavo verčiami viešai apsinuoginti, mušami per veidą ir pilvą, taip pat laikomi ankštose patalpose arba „stresą sukeliančiomis pozomis“.

Pavyzdžiui, tardytojai galėjo staigiai trenkti tardomą asmenį nugara į sieną – tokiu atveju dėl garsaus menčių pliaukštelėjimo kyla įspūdis, jog smūgis buvo daug stipresnis negu iš tikrųjų.

Iš atmintinių taip pat galima spėti, jog tardytojai buvo prašė išaiškinti, ar atvejis, kai įtariamas „Al Qaeda“ teroristas Abu Zubaydah buvo uždarytas ankštoje sandarioje patalpoje, į kurią buvo įleistas nekenksmingas vabzdys, gali būti prilyginamas kankinimui.

Vieno atmintinės sudarytojai nurodo, kad toks metodas „tikrai nesukelia fizinio skausmo“, todėl neturėtų būti laikomas kankinimu ir yra naudotinas.

Panašūs metodai, tokie kaip skandinimo imitavimas, trankymas į sieną arba ilgas neleidimas miegoti taip pat negali būti laikomi kankinimais, sakoma atmintinėse.

Kitoje brošiūroje išsamiai aprašomas „pavyzdinio tardymo“ metodas, kurį naudojant sulaikytasis išrengiamas nuogai, surakinamas grandinėmis, o jam ant galvos užmaunamas gobtuvas „su apsaugine apykakle, dengiančia jo galvą ir kaklą“.

Žmogaus teisių organizacijos išreiškė nerimą dėl B.Obamos sprendimo apsaugoti CŽV tardytojus nuo baudžiamojo persekiojimo.

„Panašu, kad Teisingumo departamentas už dyka siūlo kortelę „nepakliūk į kalėjimą“ asmenims, kurie, pasak paties JAV teisingumo ministro Erico Holderio (Eriko Holderio), yra susiję su kankinimų atvejais“, – sakė Larry Coxas, organizacijos „Amnesty International“ vykdomasis direktorius.

Pasak Konstitucinių teisių centro, pareigūnams suteikta neliečiamybė yra „vienas iš labiausiai nuviliančių“ B.Obamos administracijos sprendimų.

Žmogaus teisių organizacijos išreiškė nerimą dėl B.Obamos sprendimo apsaugoti CŽV tardytojus nuo baudžiamojo persekiojimo.

„Vyriausybės pareigūnai pažeidė labai svarbias nuostatas: pasekmių išvengimas ne vien verčia abejoti mūsų teisingumo sistema, bet ir palieka atvirus vartus (tokių atvejų) pasikartojimui“, – sakoma organizacijos pranešime.

Įtakinga žmogaus teisių gynimo organizacija „Human Rights Watch“ savo ruožtu pasmerkė B.Obamos sprendimą nepatraukti šiuos tardymo metodus taikiusių pareigūnų, tačiau palankiai įvertino prezidento pastabą, kad atsakomybėn gali būti patraukti metodus sankcionavę aukščiausieji vadovai.

„Pažymėtina, kad prezidentas paliko atvirą galimybę taikyti baudžiamąjį persekiojimą buvusius vadovavimo grandinės viršūnėje, kurie surašė šias nuomones ir įpareigojo CŽV naudoti šiurkščius tardymo metodus ir kankinimus“, – sakoma organizacijos pranešime.

Savo pranešime B.Obama nurodė, kad ankstesnio JAV vadovo administracijos taktika „pakenkė mūsų moraliniam autoritetui ir nepadidino mūsų saugumo“.

Prezidentas nurodė paviešinęs šiuos dokumentus, kad būtų išvengta „netikslumų vertinant praeitį“, kurie taptų „penu klaidingoms ir kurstančioms prielaidoms apie Jungtinių Valstijų naudotus veiksmus“.

„Paviešindami šias atmintines siekiame užtikrinti, jog tie, kas vykdė savo pareigą siekdami gerų tikslų ir vadovaudamiesi Teisingumo departamento teisiniais patarimais, nebus patraukti atsakomybėn“, – sakoma prezidento pranešime.

„Mūsų žvalgybos bendruomenės vyrai ir moterys narsiai tarnauja pavojingo pasaulio priešakinėse linijose“, – pridūrė B.Obama.

Pasak Nacionalinės žvalgybos direktoriaus Denniso Blairo, atmintinėse pateikti kankinimų aprašymai turėtų būti vertinami atsižvelgiant į rugsėjo 11-osios atakų „siaubą“.

„Šių metodų parašymai, skaitomi giedrą saulėtą 2009 metų balandžio dieną, atrodo trikdantys ir keliantys nerimą“, – sakė jis, tačiau pažadėjo, kad Vašingtonas tokių metodų nebenaudos.

„Tačiau mes ištikimai ginsime tuos, kurie vadovavosi šiomis atmintinėmis ir nurodymais“, – pridūrė D.Blairas.

Amerikos pilietinių laisvių sąjungos pateiktą ieškinį svarstantis JAV federalinis teismas nurodė vyriausybei iki ketvirtadienio paviešinti šias atmintines arba išaiškinti, kodėl tai negali būti padaryta.

Prieštaringai vertinamas atmintines nurodė išleisti Jay Bybee ir Stevenas Bradbury, kurie anksčiau dirbo Teisingumo departamento teisinio konsultavimo skyriuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius