Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slovakija ir Bulgarija vėl įjungs atomines elektrines. Ką darys Lietuva?

Nutrūkus rusiškų dujų tiekimui į Europą, Slovakija vėl įjungia vieną Jaslovsko atominės elektrinės reaktorių, kad išvengtų galimo elektros energijos trūkumo dėl dujų krizės.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Gedimino Savickio/BFL nuotr.
Temos: 2 Bulgarija Slovakija

„Ši krizė labai aiškiai parodė, su kokio masto energetinio saugumo problemomis šiandien gali susidurti bet kuri Europos Sąjungos valstybė“, – sakė premjeras A.Kubilius.  Ta proga „Respublika“ nusprendė pasidomėti, ar Lietuvą gali ištikri Slovakijos likimas.

Premjeras teigė nesiimantis spėlioti, kokių sąlygų reikėtų, kad Lietuva pasektų Slovakijos pavyzdžiu, kuri, pažeisdama stojimo į ES sutartį, paleido uždarytą atominę elektrinę. Tačiau Lietuva stebi, kaip ES reaguos į Slovakijos veiksmus. 

Ši krizė labai aiškiai parodė, su kokio masto energetinio saugumo problemomis šiandien gali susidurti bet kuri Europos Sąjungos valstybė.

LR Ūkio ministerijos Energetinių išteklių departamento direktoriaus Vlado Gagilo teigimu, sutrikus dujų tiekimui, Lietuva galėtų naudotis rezervu, kuris saugomas Latvijoje, Inčiukalnio dujų saugykloje. Jo teigimu, šiame terminale esančių dujų turėtų užtekti ne mažiau nei 10 dienų buitiniams vartotojams.

„Iš tikrųjų „Lietuvos dujos“ turi dar didesnį rezervą. Dar yra rezervas magistraliniuose vamzdžiuose.  Ten esančių dujų vartotojams užtektų ne mažiau nei savaitę“, – sakė V.Gagilas.

Ignalinos AE veiktų...

Kaip dienraščiui teigė Ignalinos atominės elektrinės generalinis direktorius Viktoras Ševaldinas, būtų įmanoma paleisti antrąjį bloką, bet tik tam laikui, kol užteks kuro. Sustabdytą bloką galima būtų vėl paleisti ir jis be problemų veiktų dar dvejus su puse metų – iki 2012 m. vidurio. Tačiau kol kas V.Ševaldinas neplanuoja jokios veiklos uždarius elektrinę. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius