-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Slovakijoje įvyks referendumas dėl vienalyčių santuokų ir homoseksualų teisės įsivaikinti

Slovakija, kurioje dauguma gyventojų yra katalikai, vasarį surengs referendumą, ar turi būti paliktas draudimas registruoti vienalytes santuokas, ketvirtadienį pranešė prezidentas Andrejus Kiska.
Homoseksualų santuoka
Homoseksualų santuoka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Slovakijos parlamentas birželį priėmė konstitucijos pataisą, apibrėždamas santuoką kaip vyro ir moters sąjungą, tuo pačiu faktiškai uždegdamas raudoną šviesą tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimui. Tas žingsnis išprovokavo gėjų teisių organizacijų protestus.

Per šį balsavimą dėmesys taip pat bus sutelktas į vienalyčių šeimų teisę įsivaikinti. 

Tačiau konservatyvusis judėjimas „Aljansas už šeimą“ žengė dar toliau ir 5,4 mln. gyventojų turinčioje šalyje surinko 400 tūkst. parašų, reikalingų, kad būtų organizuotas referendumas, dabar planuojamas surengti ateinančių metų vasario 7 dieną.

Per šį balsavimą dėmesys taip pat bus sutelktas į vienalyčių šeimų teisę įsivaikinti. Referendumo dalyvių bus prašoma pareikšti savo nuomonę ir dėl to, ar mokyklose turi būti privalomos lytinio švietimo pamokos, taip pat ar moksleiviai turi būti supažindinami su eutanazijos samprata.

Gėjų teises šalyje ginantys asmenys smerkia planuojamą referendumą kaip pavojingą precedentą.

„Faktas, kad dauguma balsuos dėl mažumų teisių, atveria Pandoros skrynią“, – gėjų teisių aktyvistė Romana Schlesinger sakė naujienų agentūrai AFP.

Slovakijoje nėra įteisintos jokios homoseksualios sąjungos, bet 2012 metais atlikta apklausa rodė, kad 47 proc. slovakų pasisako už civilines vienalyčių porų sąjungas, o 38 proc. yra prieš jas nusistatę.

Slovakijos lygių teisių kontrolierė Jana Dubovcova pažymėjo, kad piliečių „aktyvumas parodys, ar šie klausomai yra svarbūs rinkėjams, nes jie yra šio referendumo organizatoriai“.

Nuo 1993 metų iš Slovakijoje surengtų septynių referendumų galiojančius buvo pripažintas tik vienas – dėl šalies stojimo į Europos Sąjungą (ES). Kiti žlugo, nes juose dalyvavo mažiau negu 50 proc. registruotų rinkėjų.

Slovakijoje nėra įteisintos jokios homoseksualios sąjungos, bet 2012 metais atlikta apklausa rodė, kad 47 proc. slovakų pasisako už civilines vienalyčių porų sąjungas, o 38 proc. yra prieš jas nusistatę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius