Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slovakijos premjeras kitų ES šalių lyderiams: užteks nuotykių su referendumais

Slovakijos ministras pirmininkas Robertas Fico paragino kitų ES narių lyderius vengti nuotykių su referendumais vidaus klausimais, kadangi jų rezultatai kelia grėsmę visai Bendrijai ir eurui, rašo „EU Observer“.
Slovakijos premjeras Robertas Fico
Slovakijos premjeras Robertas Fico / „Scanpix“ nuotr.

R.Fico, kurio vadovaujama Slovakija iki 2016-ųjų pabaigos pirmininkavo ES, kelia nerimą galima bendrosios Bendrijos valiutos – euro – griūtis. Slovakija priklauso euro zonai.

„Aš prašau ES lyderių nustoti su tokiais nuotykiais kaip referendumai Jungtinėje Karalystėje ir Italijoje. Jie rengiami dėl vidaus klausimų ir kelia grėsmę ES“, – pareiškė Slovakijos lyderis.

Britai pernai birželį per referendumą nubalsavo už išstojimą iš Bendrijos, o buvęs Italijos premjeras Matteo Renzi plebiscitą sušaukė dėl konstitucinių reformų. Pastarosioms buvo nepritarta, o M.Renzi atsistatydino ir taip įnešė daug politinio neaiškumo šioje trečiojoje pagal dydį euro zonos ekonomikoje.

Pačioje Slovakijoje yra prieš imigraciją nusistačiusi partija „Mūsų Slovakija“, kurios lyderiai norėtų, kad šalis paliktų ES.

Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen irgi žada savo pergalės prezidento rinkimuose atveju surengti referendumą dėl tolesnės šalies narystės ES ir euro zonoje. Apie plebiscitą dėl pasilikimo Bendrijoje vis kalba ir Austrijos radikali Laisvės partija.

„Britanija nėra euro zonos narė, bet Italija labai svarbi bankų sektoriui, eurui. Ką darysime, jei Italijoje įvyks referendumas dėl euro ir piliečiai nuspręs jo nebenorintys?“ – klausė R.Fico.

Ir pačioje Slovakijoje yra prieš imigraciją nusistačiusi partija „Mūsų Slovakija“, kurios lyderiai norėtų, kad šalis paliktų ES. Partijos aktyvistai renka parašus, kad būtų surengtas referendumas.

Dar vienas nacionalinis balsavimas praėjusiais metais vyko Vengrijoje, kurios gyventojai atmetė ES migracijos kvotų sistemą. Šiai nepritaria ir Slovakija, tiesa, Vengrijoje referendumas žlugo, nes atėjo per mažai rinkėjų.

O dar praėjusį pavasarį neįpareigojantis referendumas dėl ES ir Ukrainos asociacijos sutarties buvo surengtas Nyderlanduose. Sutartis buvo atmesta, tad gruodį Bendrijos lyderiams teko suteikti Nyderlandams papildomų garantijų, kad Ukraina „nėra eilėje“ prisijungti prie ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius