-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slovėnai referendume pritarė susitarimui su Kroatija sienos klausimu

Slovėnijos rinkėjai sekmadienį referendume pritarė susitarimui seną ginčą su Kroatija sienos klausimu išspręsti per tarptautinius ekspertus, rodo balsavimo rezultatai, kurie taip pat gali suteikti postūmį Zagrebo siekiui įstoti į Europos Sąjungą (ES).
Rinkimai Slovėnijoje
Balsavimas Slovėnijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Suskaičiavus daugiau kaip 99 proc. balsų paaiškėjo, jog 51,48 proc. rinkėjų pritarė tam, kad ginčas dėl mažytės Adrijos jūros pakrantės atkarpos būtų perduotas arbitražui. 48,52 proc. rinkėjų pareiškė savo nepritarimą.

Balsavimo teisę turėjo maždaug 1,7 mln. rinkėjų, o jų aktyvumas buvo 42,28 procento.
Pirmą kartą viešai komentuodamas stovyklos „Taip“ pergalę centro kairiųjų premjeras Borutas Pahoras sakė, kad tai buvo „istorinė diena, kai mes išsprendėme vieną didžiausių Slovėnijos strateginių problemų“.

„Tai pergalė Slovėnijai, Slovėnijai, kuri žiūri į ateitį ir gali spręsti savo problemas taikiai“, – sakė B.Pahoras žurnalistams ir šalininkams, susirinkusiems valdančiosios koalicijos būstinėje Liublianos centre.

Premjeras pridūrė, kad šis susitarimas „yra labai geras Slovėnijai ir priimtinas Kroatijai, sudaro sąlygas abiem šalims gyventi draugiškai“.

Slovėnijos prezidentas Danilo Turkas, kuris taip pat rėmė susitarimą dėl arbitražo, per tiesioginę televizijos transliaciją pareiškė, kad referendumo rezultatai yra „žingsnis į priekį sprendžiant šį ginčą (su Kroatija)“.

„Rytoj prasidės nauja fazė: dokumentų, kuriuos reikės pateikti arbitražui, kad šis galėtų priimti teisingą sprendimą, parengimas“, – sakė D.Turkas, kuris paragino visus šalies ekspertus prisidėti prie šios užduoties atlikimo.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius