Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Somalis: šalis, kur nebaudžiamas moterų prievartavimas tapo kultūra

Trys somalietės susispietusios sėdėjo tuščio ir dulkėto pabėgėlių stovyklos kambario kampe. Moterų veiduose buvo įsirėžęs sielvartas ir nuolankumas. Visos jos – prievartautojų aukos. Dvi iš jų išprievartavo šešių vyrų gauja, rašo BBC.
Somalio kasdienybė
Somalio kasdienybė / „Scanpix“ nuotr.

Viena iš moterų rankose sūpavo vaiką. Ji buvo užpulta, kai nuo išprievartavimo bandė apsaugoti savo dukterį. Įvyko nuožmus susirėmimas su užpuolikais, per kurį pastarieji sulaužė moters vyrui ranką.

BBC žurnalistui pasiteiravus, ar šis vaikas, kuriam vos keletas savaičių, yra išprievartavimo rezultatas, moteris papurtė galvą. Ji papasakojo, kad tuo metu, kai buvo užpulta, jos sūnui buvo mėnuo.

Kita prievartautojų auka, pakalbinta žurnalisto, iš pradžių gan agresyviai atrėžė daugybę sykių pasakojusi kitiems žmonėms apie seksualinę prievartą, kurią patyrė, tačiau tai jos situacijos niekaip nepakeitė. Vis dėlto kiek suminkštėjusi ji su tylia neapykanta papasakojo apie šešis ne tik atvirai ją išprievartavusius, bet ir subadžiusius, vyrus. Moteris BBC žurnalistui parodė ant kaktos ir rankų bei kojų nuo subadymo peiliu likusius randus.

Dabar, kai vyrai, broliai ir tėvai nieko nesako dėl prievartaujamų moterų, tai tapo tarsi kultūros dalisTai drąsios moterys – jos išdrįso kalbėti. Žurnalisto pokalbį su moterimis nutraukė susierzinęs policininkas, kuriam nepatiko tai, kad moterys pasakojo nepatogią Somalio tiesą pasauliui.

Seksualinė prievarta prieš moteris, dėl šalį draskančio pilietinio karo netekusias namų, minėtose stovyklose yra nebaudžiama. Moterys čia yra toli nuo savo namų, esančių pietinėje ir centrinėje Somalio dalyje, kur vyksta intensyviausia kova. Ir nors šiose stovyklose moterims negresia pavojus žūti nuo kulkos, tačiau joms čia ypač trūksta apsaugos nuo vyrų.

Prievartauja ir policininkai

Jungtinių Tautų atstovė Roberta Russo, dirbanti su jaunomis somalietėmis, tapusiomis prievartautojų aukomis, BBC žurnalistui pasakojo, kad nusikaltėliai yra jauni vyrai iš netoli stovyklos esančių miestelių. Vienintelis būdas, kaip stovykloje gyvenančios moterys gali užsidirbti po kelis centus per dieną – tai rinkti šiukšles.

„Mergaitės, neturinčios, kur apsigyventi, dažnai privalo vykti į atokias ir izoliuotas vietas, kur vyrai jas ir užpuola“, – sakė moteris.

Pasak žinomos kovotojos prieš seksualinį moterų išnaudojimą, pateikti kaltinimus prievartautojams labai sudėtinga: tam ne tik kad nėra pakankamai policininkų, bet ir jie patys, pasak moters, arba prievartavimams duoda leidimą, arba net ir patys dalyvauja šiuose nusikaltimuose.

Pasak BBC žurnalisto, R.Russo – drąsi, išsilavinusi, išmintinga ir pakankamai atsargi moteris: ji nesutiko visiškai atvirai kalbėti apie šios problemos mastus ir prigimtį. Paklausta kodėl, R.Russo užsiminė, kad jei atvirai prabiltų apie šią problemą, ji galėtų būti nužudyta.

Tapo kultūros dalimi

Lytinė prievarta yra vienas iš žiauriausių 20 metų Somalį draskančio pilietinio karo, aspektų. Per šį konfliktą bėgti iš savo namų ir ieškoti prieglobsčio kituose šalies miestuose buvo pirversti apie 1,5 mln. gyventojų. Dar apie 670 tūkst. pabėgo į kitas šalis. Daugiausiai iš jų – į Somalio rytuose esančias kitas Juodojo žemyno šalis.

Vien 2010-aisiais nuo kovos tarp Vakarų palaikomos Somalio valdžios ir „al Shabab“ kovotojų, siejamų su teroristiniu tinklu „al Qaeda“, pabėgo 300 tūkst. šalies piliečių.

Pasak JT atstovės, anksčiau Somalyje moterų prievartavimas nebuvo tokia didelė problema. Tačiau dabar, kai vyrai, broliai ir tėvai nieko dėl to nesako, tai tapo tarsi kultūros dalis. Seniau Somalyje  egzistavo stipri kultūra, akcentavusi aukų priežiūros svarbą. Kovų draskomame Somalyje užaugusi nauja karta sužlugdė visas savo tautos bendrumo dvasios tradicijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius