-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sovietiniai Rusijos žvalgybos metodai: naktis su prostitutėmis tampa šantažo įrankiu

Kai Sovietų Sąjungoje, Josifo Stalino valdymo metu, buvo atidarytas „Intourist“ viešbutis ir kelionių agentūra, viešbučio darbuotojai – vairuotojai, virėjai ir kambarinės, visi dirbo NKVD, slaptosios policijos agentūrai, vėliau žinomoje KGB vardu, rašo „The New York Times“.
Būsimas JAV prezidentas Donaldas Trumpas išlipa iš savo privataus lėktuvo
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Žvalgyba Rusija KGB

Kartu su jais darbavosi ir užverbuotos prostitutės, turėdavusios įvilioti į savo pinkles turtingus Vakarų verslininkus ir užsienio diplomatus bei politikus. Subyrėjus Sovietų Sąjungai „Intourist“ viešbutis, buvęs netoli Kremliaus, buvo parduotas.

Atnaujintas ir išgražintas jis tapo „Ritz-Carlton“ penkių žvaigždučių viešbučių tinklo dalimi. Jis reklamuojamas kaip „nepamirštamo poilsio oazė miesto centre“.

Bet, pasak britų žvalgybos agento, kurio ataskaita praėjusią savaitę nuskambėjo visame pasaulyje, šis viešbutis vis dar tarnauja kaip vadinamojo „kompromato“ rinkimo vieta ir jame į sekso žaidimų pinkles patenka net tokie asmenys kaip išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Pats D.Trumpas ir jo komanda griežtai paneigė gandus apie „Ritz-Carlton“ viešbutyje vykusią orgiją, kurią galėjo įamžinti Rusijos žvalgyba. „Buzzfeed“ pasirodžiusią informaciją „nesąmone“ pavadino ir Kremlius.

Viešbučio atstovai taip pat griežtai atsiribojo nuo bet kokių spekuliacijų. „Mūsų kompanijos politika neleidžia komentuoti atskirų asmenų ar kompanijų privataus gyvenimo dalykų“, – teigė „Ritz-Carlton“ atstovė Irina Zaiceva.

Šantažavo suomių verslininkus

Kad ir kas nutiko 2013 metais Maskvoje viešbučio kambaryje, rusų žvalgyba turi ilgą panašaus „kompromato“ rinkimo patirtį, naudodamasi įtakingų vyrų seksualinėmis aistromis.

Ištisus dešimtmečius užsienio turistams skirti viešbučiai Sovietų Sąjungoje buvo apraizgyti pasiklausymo ir filmavimo įranga. Tokio sekimo pavyzdžiai atvirai demonstruojami „Intourist“ tipo viešbutyje Taline, Estijoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šnipinėjimas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šnipinėjimas

Naujieji viešbučio savininkai suomiai panaudojo seną sovietinę sekimo įrangą kaip dabartiniams klientams įdomų eksponatą.

Viešbučio atstovas Peepas Ehasalu, sukūręs šį muziejų, teigė, kad iš 423 viešbučio kambarių 60 turėjo įvairią sekimo įrangą, įmontuotą sienose. Dalis jų turėjo skyles sienose, kuriose buvo įmontuojamos filmavimo kameros. KGB užverbuotos ar prigrasintos prostitutės čia atsivesdavo užsienio svečius, o jų linksmybės būdavo įamžinamos ir naudojamos šantažui.

Dauguma aukų Estijos viešbutyje buvo Suomijos verslininkai, kurie vėliau baimindamiesi, kad informacija bus atskleista jų žmonoms ar artimiesiems, įsitraukdavo į kampaniją, skatinančią Suomiją megzti verslo ir politinius ryšius su Sovietų Sąjunga.

Bandė grasinti amerikiečių žurnalistui

Viena pirmųjų ir garsiausių tokio šantažo aukų tapo įtakingas tų laikų JAV žurnalistas Josephas Alsopas. 1957 metais Maskvoje lankęsis žurnalistas įkliuvo į jam paspęstus spąstus.

Turėdami žinių apie jo homoseksualumą, rusų žvalgybos agentai pasiuntė jauną vaikiną, kuris įviliojo J.Alsopą į kambarį ir ten jų santykiai buvo nufilmuoti.

Po akto į kambarį įsiveržė KGB agentai, kurie pareiškė, kad J.Alsopas turės bendradarbiauti su jais, jei norės, kad ši informacija nebūtų išplatinta. Amerikietis nepasidavė grasinimams, pranešė apie incidentą Amerikos ambasadai ir skubiai paliko Sovietų Sąjungą.

Po akto į kambarį įsiveržė KGB agentai, kurie pareiškė, kad J.Alsopas turės bendradarbiauti su jais, jei norės, kad ši informacija nebūtų išplatinta.

Jei Estijoje „Intourist“ viešbučio sekimo metodika tapo muziejaus dalimi, tai Maskvoje buvę KGB agentai vis dar mielai griebiasi senų triukų.

Susidoroja su konkurentais

Tai įrodo ir buvusio Federalinės saugumo tarnybos vado Jurijaus Skuratovo istorija.

Pradėjus tyrimą apie Vladimirui Putinui artimą ratą ir jo veiklą, buvo viešai išplatinta vaizdo medžiaga, kurioje tariamai užfiksuotas J.Skuratovas, besilinksminantis su dviem prostitutėmis.

J.Skuratovas buvo priverstas atsistatydinti ir viešai pažemintas Rusijos visuomenės akyse.

Panašiai pažeminti bandyta ir Rusijos opozicijos atstovą, buvusį premjerą Michailą Kasjanovą. Jis užfiksuotas intymiose scenose su savo pavaduotoja. Išplatinus vaizdo įrašą prieš pat parlamento rinkimus, dalis bendražygių atsiribojo nuo M.Kasjanovo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius