Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stalino vaikaitis pralaimėjo dar vieną bylą teisme

Maskvos Basmano rajono teismas penktadienį atmetė Josifo Stalino vaikaičio Jevgenijaus Džugašvilio ieškinį laikraščiui „Novaja gazeta“ dėl savo senelio garbės ir orumo apgynimo, rašo britų visuomeninis transliuotojas BBC savo naujienų svetainėje.
Nemaža dalis rusų vis dar idealizuoja Josifą Staliną ir jo režimą.
Nemaža dalis rusų vis dar idealizuoja Josifą Staliną ir jo režimą. / „Scanpix“ nuotr.

„Džugašvilio ieškinys atmestas“, – pranešė Maskvos miesto teismo sekretorė spaudai Ana Usačiova.

Anksčiau sovietinio diktatoriaus vaikaitis jau mėgino bylinėtis su „Novaja gazeta“, užginčydamas teigimą, kad J.Stalinui tenka asmeninė atsakomybė už 22 tūkst. lenkų belaisvių sušaudymą 1940 metais, taip pat apibūdinimą „kruvinas žmogėdra“, esantį straipsnyje „Kaltu pripažintas Berija“, išspausdintame 2009 metų balandžio 22 dieną.

Spalio 13 dieną tas pats Basmano teismas atsisakė patenkinti ieškinį, remdamasis tuo, kad viešai žinomų faktų įrodyti nereikia.

Dingstis teikti pakartotinį skundą buvo leidinio komentaras dėl šio sprendimo, kur buvo sakoma, kad „Maskvos teismas pripažino teisę laikyti Staliną nusikaltėliu“.

Kaip pareiškė „Echo Moskvy“ vyriausiasis redaktorius Aleksejus Venediktovas, „priešininkai procese“ ne prieštarauja apibūdinimui „išgamos“, o mėgina užginčyti faktinę Matvejaus Ganapolskio pareiškimo pusę.1943 metais vokiečių nelaisvėje žuvusio Jakovo Džugašvilio 73 metų sūnus ne pirmą kartą bylinėjasi su Rusijos liberaliomis žiniasklaidos priemonėmis, kaskart įvertindamas savo senelio garbę ir orumą 10 mln. rublių, kuriuos jis, pasak jo advokato Leonido Žuros, jeigu byla būtų laimėta, ketina perduoti kažkokiam J.Stalino garbės ir orumo gynimo fondui.

„Mūsų uždavinys – sučiupti stalinofobus, remiantis konkrečiais jų teiginiais“, – pareiškė L.Žura spaudos atstovams.

Nė viename teismo posėdyje pats J.Džugašvilis nedalyvavo. Praėjusią savaitę jis taip pat padavė ieškinį radijo stočiai „Echo Moskvy“.

Dingstis buvo žurnalisto Matvejaus Ganapolskio teiginys spalį laidoje „Perėmimas“: „Stalinas pasirašė įsaką, kad galima sušaudyti vaikus nuo 12 metų. Kas iš išgamų išdrįs pasakyti bent žodį, norėdamas jį apginti?“

Pirminis ieškinio radijo stočiai nagrinėjimas įvyko penktadienį. Išnagrinėti bylą iš esmės numatyta sausio 29 dieną.

Kaip pareiškė „Echo Moskvy“ vyriausiasis redaktorius Aleksejus Venediktovas, „priešininkai procese“ ne prieštarauja apibūdinimui „išgamos“, o mėgina užginčyti faktinę M.Ganapolskio pareiškimo pusę.

1935 metų balandžio 7 dienos SSRS Centrinio vykdomojo komiteto ir Liaudies komisarų tarybos nutarimu „Dėl kovos su nusikalstamumu tarp nepilnamečių priemonių“ skelbta „taikyti visas baudžiamąsias priemones“ vaikams nuo 12 metų.

Formali dingstis jam buvo gynybos liaudies komisaro K.Vorošilovo raštas J.Stalino, V.Molotovo ir M.Kalinino vardu, kuriame jis komentavo atvejį, kai dešimties metų berniukas užpuolė peiliu Maskvos prokuroro pavaduotoją Koblencą, ir klausė, kodėl „tokių niekšų“ nešaudyti.

Istorikai sieja tokio dokumento atsiradimą su apskritai visų represinių įstatymų sugriežtinimu po S.Kirovo nužudymo 1934 metų gruodį ir mano, kad jų tikroji paskirtis – šantažuoti tardomus „liaudies priešus“ jų vaikų gyvybe.

J.Džugašvilio advokatai grindžia savo argumentus tuo, kad nutarimą pasirašė ne J.Stalinas, o „sovietinis prezidentas“ M.Kalininas ir Liaudies komisarų tarybos pirmininkas Viačeslavas Molotovas.

Atsakovo atstovai tam prieštarauja, pažymėdami, kad nė vienas svarbus sprendimas Sovietų Sąjungoje nebuvo priimamas be J.Stalino patvirtinimo, prieš tai neapsvarsčius bolševikinės Rusijos komunistų partijos Centrinio komiteto politinio biuro posėdyje.

A.Venediktovas įsitikinęs, kad „Echo Moskvy“ laimės bylą, ir teigia kad J.Džugašvilio bylinėjimaisi faktiškai silpnina stalinistų pozicijas, nes jų dievaitis pripažįstamas nusikaltėliu teismo tvarka, o ne partijų suvažiavimų ar kitų politinių institucijų sprendimu.

Jevgenijus Džugašvilis – Jakovo Džugašvilio ir Olgos Golyševos sūnus. Su ja J.Stalino vyresnysis sūnus susipažino Maskvoje, kur ji atvažiavo stoti į aviacijos technikumą.

Dėl nežinomų priežasčių jų santykiai pašlijo dar iki vestuvių, ir O.Golyševa grįžo į tėviškę Uriupinske, kur 1936 metų sausio 10 dieną pagimdė berniuką. Iš pradžių jis turėjo motinos pavardę, bet po dvejų metų Uriupinsko valdžia Jakovo Džiugašvilio prašymu išdavė vaikui naują gimimo liudijimą.

Galina, Jakovo Džiugašvilio duktė, mirusi 2007 metų rugpjūtyje, ir jos teisėtas vyras Jurijus Melceris atsisakė pripažinti Jevgenijų broliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius