-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stambule per policijos ir demonstrantų susirėmimus nukentėjo mažiausiai 50 žmonių, riaušes malšino 40 tūkstančių policininkų

Stambule ketvirtadienį daugiau kaip 50 žmonių buvo sužeisti, kai policija panaudojo vandens patrankas ir leido ašarines dujas, vaikydama šimtus protestuotojų, nepaisiusių draudimo rengti Gegužės 1-osios demonstracijas Taksimo aikštėje.
Riaušės Stambule
Riaušės Stambule / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Turkija Stambulas

Paskelbę paskutinį perspėjimą, šimtai riaušių policininkų puolė minią, mėginusią pasiekti centrinę Taksimo aikštę Stambule, kuri buvo praeitą vasarą kelias savaites vykusių audringų protestų židinys.

Po policijos operacijos dūmai kilo virš Bešiktašo rajono, kuriame įsikūręs premjero Recepo Tayyipo Erdogano biuras.

Pažangiųjų teisininkų asociacija nurodė, kad bent 51 žmogus buvo sužeistas, o dar 138 buvo sulaikyti netoli simbolinę reikšmę turinčios aikštės ir kitose miesto vietose, policijai susirėmus su vėliavomis mojavusiais kaukėtais protestuotojais, kurių dalis svaidė akmenis ir Molotovo kokteilius.

Sostinėje Ankaroje policija taip pat leido ašarines dujas ir vandens patrankų čiurkšles, vaikydama šimtus protestuotojų, mėginusių žygiuoti į Kizilajaus aišktę, kurioje irgi buvo uždrausta rengti demonstracijas.

Stambulo Bešiktašo rajone įstatymų leidėjas Mahmutas Tanalas iš pagrindinės opozicinės Respublikonų liaudies partijos buvo sumuštas policijos, mėginusios nustumti jį tolyn nuo vandens patranką vežančio sunkvežimio.

40 tūkst. policininkų ir dešimtys vandens patrankų bei šarvuotų automobilių buvo pasiųsti į Stambulo gatves

Kaip pranešama, 40 tūkst. policininkų ir dešimtys vandens patrankų bei šarvuotų automobilių buvo pasiųsti į Stambulo gatves, o maždaug pusė šių pajėgų buvo sutelktos miesto centre blokuoti visas gatves, vedančias į Taksimo aikštę.

Viešasis transportas buvo paralyžiuotas šiame didžiuliame, per 13 mln. gyventojų turinčiame mieste, pareigūnams užblokavus kelius, atšaukus keltų reisus ir uždarius metropoliteno stotis, tikintis suvaldyti demonstrantus abipus Bosforo sąsiaurio.

R.T.Erdoganas praeitą savaitę perspėjo protestuotojus „atsisakyti vilčių“ susirinkti Taksimo aikštėje ir siūlė rengti eitynes kitoje vietoje Stambulo pakraštyje. Tačiau aktyvistai ir kairiosios profsąjungos atmetė tą pasiūlymą ir pažadėjo nepaisyti draudimo.

Stambulo gubernatorius Huseyinas Avni Mutlu (Chiusejinas Avnis Mutlus) trečiadienį sakė, kad tas draudimas buvo pagrįstas žvalgybos pranešimais, rodžiusiais, kad „neteisėtos teroristų grupuotės“ planuoja surengti neramumus Taksimo aikštėje.

Profsąjungų konfederacijai TURK-IS visgi buvo leista toje aikštėje padėti vainikus, minint 1977 metais įvykusį tragišką incidentą, kai nežinomi užpuolikai pradėjo šaudyti į taikios Gegužės 1-osios demonstracijos dalyvius ir nukovė 34 žmones.

TURK-IS organizavo atskirą Gegužės 1-osios mitingą Stambulo azijinėje dalyje esančioje Kadikėjo aikštėje.

Taksimo aikštėje Gegužės 1-osios demonstracijas vienintelį kartą buvo leista rengti 2009 metais, atšaukus tris dešimtmečius galiojusį draudimą, kurį paskelbti paskatino 1977-ųjų tragedija.

Turkijos parlamentas 2009-aisiais grąžino Gegužės 1-ajai nacionalinės šventės statusą ir nusprendė tą dieną leisti renginius Taksimo aikštėje, tačiau kitais metais vėl uždraudė – esą dėl renovacijos darbų.

Pareigūnai praeitais metais buvo paskelbę panašų draudimą, išprovokavusį tūkstančių protestuotojų prieš vyriausybę susirėmimus, kurie peraugo į masinius protestus, gegužės pabaigoje išplitusius visoje Turkijoje. Jie buvo vienas iš didžiausių iššūkių R.T.Erdogano valdymui nuo jo partijos AKP atėjimo į valdžią 2002 metais.

Tuo metu aštuoni žmonės žuvo, o dar apie 8 tūkst. buvo sužeisti, policijai vaikant taikią protesto stovyklą, kurią buvo įkūrę aktyvistai, siekiantys apsaugoti nuo drastiškos rekonstrukcijos šalia Taksimo aikštės esantį Gezio parką. Dėl to susidorojimo Turkiją griežtai kritikavo jos sąjungininkės Vakarų šalys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius