-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Stebuklingas lėktuvo nusileidimas Rusijoje: orlaivis tūpė taigoje sugedus įrangai, niekas nenukentėjo (video)

Rusijoje pradėtas tyrimas dėl avarinio lėktuvo Tu-154 nusileidimo taigoje. Jau dabar neabejojama, kad šis incidentas įeis į Rusijos aviacijos istoriją, o tai, kad visi keleiviai išgyveno, vadinama stebuklu.
Nusileidęs lėktuvas
Nusileidęs lėktuvas / Nuotr. iš „YouTube“

Rusų aviacijos žinovai lėktuvo Tu-154 nusileidimą vadina stebuklingu – lėktuvas su sugedusia navigacijos, valdymo ir radijo ryšio sistema leidosi miško gilumoje esančioje aikštelėje, 200 metrų atstumu iškirto medžius ir galiausiai sustojo pelkėje. Lėktuvas šio  nusileidimo metu tik nežymiai apgadintas, o keleiviai atsipirko išgąsčiu, skelbia newsru.com.

Sugedo 10 kilometrų aukštyje

Lėktuvas skrido iš Mirnyj į Maskvą, jame buvo 72 keleiviai ir 8 ekipažo nariai. Lėktuvas sugedo praėjus keturioms valandoms nuo skrydžio pradžios 10 kilometrų aukštyje.  Lėktuvui netikėtai pradėjus leistis daugelis keleivių ėmė nerimauti, tačiau stiuardesės juos nuramino, kad viskas tvarkoje.

Pilotams nusileidimas buvo itin sudėtingas – lėktuvas tūpė tam visiškai neparengtoje aikštelėje, pilotai neturėjo jokių įprastinių priemonių tokiam tūpimui, buvo prarastas ryšys su žeme, neveikė įranga, leidžianti manevruoti ar mažinti greitį, lėktuvas leidosi žymiai didesniu nei įprasta greičiu. Nusileisti pilotams pavyko tik iš trečio karto. Tu-154 nusileidimo metu didžiuliu greičiu pralėkė virš medžių, kirsdamas juos sparnais, galiausiai priartėjo prie žemės ir nušliuožė ja, kol galiausiai įstrigo pelkėje.

Laužė lėktuvo duris

Kai tik lėktuvas sustojo, žmonės puolė link durų, verždamiesi į lauką. Vienas duris žmonės išmušė.Į įvykio vietą atvykę gelbėtojai sakė, kad vaizdas čia buvo ne silpnų nervų žmonėms. Niekas negalėjo patikėti, kad lėktuvui visgi pavyko čia nutūpti – paskutinį kartą nedideli lėktuvai čia tūpė prieš dešimt metų.

„Buvo labai baisu, – pasakojo vienas iš šiuo lėktuvu skridusių keleivių. – Aš pats mačiau, kaip lėktuvo sparnai rėžė medžių viršūnes tarsi žoliapjovė. Kilo panika, kažkas ėmė rėkti, kad degame. Kai tik lėktuvas sustojo, žmonės puolė link durų, verždamiesi į lauką. Vienas duris žmonės išmušė. Ekipažas visą šį chaosą bandė suvaldyti vos ne keiksmažodžių pagalba.“

Keleivis pasakojo, kad vėliau netrukus situacija tapo kontroliuojama – lauke laukė greitosios pagalbos medikai, psichologai. Keleiviams buvo paruošta valgių, o daugelis vyrų iš streso čiupo konjako stikliukus.

Keleiviams buvo pasiūlyta į Maskvą skristi kitu lėktuvu, tačiau keturi iš jų tokios kelionės atsisakė ir išvyko į Rusijos sostinę traukiniu.

Nori paversti muziejumi

Šiuo metu vyksta tyrimas, kodėl sugedo lėktuvas. Pagal išankstinius duomenis, vienu metu sugedo trys iš keturių lėktuvo generatorių. Aviakompanijos „Alrosa“, kuriai priklauso lėktuvas, atstovai teigia, kad laineris buvo tvarkingas. Aviakompanijos atstovai tikina, kad jeigu bus nustatyta, jog lėktuvas nepatyrė didesnių gedimų, jie ketina orlaivį ir toliau naudoti.

Tiesa, pilotai tikina, kad lėktuvo ištempimas iš miško taptų dar vienu stebuklu. Tuo tarpu vietos verslininkai jau dalinasi planais naudoti šį taigoje įstrigusį lėktuvą kaip muziejų arba viešbutį.

VIDEO: Аварийная посадка Ту-154 в Ижме http://vkontakte.ru/club5751308

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius