-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 08 /15:27

Išpuolis Stokholme: suimtas įtariamasis – „Islamo valstybės“ rėmėjas, jis buvo žinomas specialiosioms tarnyboms

Švedijoje, kur po keturių gyvybių pareikalavusios atakos šeštadienį vėliavos yra nuleistos iki pusės stiebo, policija pranešė, kad suėmė įtariamą vairuotoją, nukreipusį sunkvežimį į žmonių minią prie gausiai lankomo Stokholmo prekybos centro.
Įtariamasis išpuolio Stokholme vykdytojas
Įtariamasis išpuolio Stokholme vykdytojas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per penktadienį įvykdytą ataką žuvo keturi žmonės, dar 15 buvo sužeisti, iš jų devyni – sunkiai.

Pavogtas alumi prekiaujančios bendrovės sunkvežimis prieš 15 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku rėžėsi į žmones ir parduotuvių centro „Ahlens“ pastatą Karalienės bulvare (Drottninggatan), kuris yra didžiausia pėsčiųjų gatvė mieste, virš Stokholmo centrinės metropoliteno stoties.

Už virtinę Europoje neseniai įvykdytų panašių atakų, kai užpuolikai į žmones nukreipdavo automobilius, atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“ (IS).

Atsakomybės už penktadienio ataką Stokholme – trečią Europoje per dvi savaites, po išpuolių Londone ir Sankt Peterburge – kol kas niekas neprisiėmė

„Teroras smogė į miesto širdį“, – šeštadienį skelbė didžiausias Švedijos laikraštis „Dagens Nyheter“, kuris išspausdino į parduotuvę įsirėžusio sunkvežimio nuotrauką.

Vėliavos iki pusės stiebo nuleistos ant parlamento, karališkųjų rūmų, vyriausybės pastatų, sostinės rotušės.

Ministras pirmininkas Stefanas Lofvenas sakė, kad buvo sustiprinta šalies sienų kontrolė.

„Teroristai nori, kad bijotume, kad pradėtume kitaip elgtis, kad nebegyventume normaliai – tačiau darysim būtent tai. Taigi, teroristai niekada neįveiks Švedijos, niekada“, – pabrėžė jis.

Gatvės šeštadienį ryte buvo tuščios, tik matėsi daug policininkų. Nedidelė grupė žmonių stoviniavo prie saugumo užtvaros aplink įvykio vietą, praeiviai dėjo gėles.

Įtariamas vairuotojas sulaikytas

Švedijos policija anksti šeštadienį pranešė, kad vyras, suimtas dėl „ vieno įtariamo teroristinio nusikaltimo“, galbūt yra vairuotojas, penktadienį nukreipęs sunkvežimį į žmonių minią prie „Ahlens“.

„Įtariame, kad suimtas vyras yra užpuolikas“, – naujienų agentūrai AFP sakė Stokholmo policijos atstovas Larsas Bystromas.

Suimtas vyras „įtariamas teroristiniu nusikaltimu, nužudymu“, AFP sakė Švedijos prokuratūros valdybos komunikacijos direktorė Karin Rosander.

VIDEO: Švedijos sostinėje sunkvežimis įvažiavo į minią

Minimas vyras penktadienį buvo sulaikytas Meštoje – šiauriniame Stokholmo priemiestyje. Kaip pranešė kelios žiniasklaidos priemonės, tai yra 39 metų uzbekų kilmės vyras, džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) šalininkas. Jis buvo žinomas šalies tarnyboms.

Prokurorai jo tapatybės neatskleidžia, bet policija nurodė, kad jo išvaizda „atitiko aprašymą“ pagal išplatintą įtariamojo nuotrauką. Nuotraukoje matomas tamsų džemperį su gobtuvu ir karišką žalią striukę vilkintis vyras.

Švedijos prokuroras Hansas Ihrmanas šeštadienį patvirtino, kad suimtas asmuo, siejamas su Stokholme įvykdytu mirtinu išpuoliu, yra 39 metų Uzbekistane gimęs vyras.

Be to, šalies vidaus žvalgybos agentūros vadovas nurodė, kad šis asmuo anksčiau buvo patekęs į specialiųjų tarnybų akiratį.

Švedijos nacionalinis transliuotojas SVT šeštadienį citavo šaltinius policijoje, kad sudaužytame sunkvežimyje buvo rastas krepšys su nedetonavusiu savadarbiu sprogstamuoju užtaisu.

SVT pranešime taip pat nurodoma, kad įtariamas užpuolikas patyrė nudegimų – galbūt nuo užsiliepsnojusių sprogmenų

„Džihadistų grėsmė ilgą laiką buvo menkinama“, – šeštadienį rašė švedų dienraštis „Expressen“, nors oficialaus patvirtinimo, kad policija tiria būtent šią galimybę, nebuvo.

Suimtas vyras „įtariamas teroristiniu nusikaltimu, nužudymu“, AFP sakė Švedijos prokuratūros valdybos komunikacijos direktorė Karin Rosander.

„Baisu“

Liudininkai pasakojo apie penktadienio siaubą ir paniką.

„Didžiulis sunkvežimis pradeda važiuoti ... ir maitoja viską, ir tiesiog važiuoja per viską“, – AFP pasakojo liudininkas Rikardas Gauffinas.

„Buvo taip baisu, visur gulėjo kūnai ... Buvo tikrai baisu“, – pridūrė jis.

Praeivis Hasanas Sidi laikraščiui „Aftonbladet“ sakė, kad matė ant žemės gulinčias dvi pagyvenusias moteris.

Pasak jo, žmonės įvykio vietoje ragino jį padėti vienai tų moterų, kuri „mirtinai kraujavo“.

„Viena iš jų mirė ... Nežinau, ar kita išgyveno“, – sakė H.Sidi.

Sunkvežimis anksti šeštadienį buvo nutemptas.

Po atakos į jos vietą greit suvažiavo policijos automobiliai ir greitosios pagalbos mašinos, miesto centro gatvės ir aikštės buvo blokuotos baiminantis kitos atakos.

„Tai buvo tikėtina“

Ataka Stokholme buvo tik laiko klausimas, AFP sakė Švedijos nacionalinės gynybos koledžo Asimetrinių grėsmių studijų centro vadovas Magnusas Ranstorpas.

„Tai buvo gana tikėtina; policija ir žvalgybos agentūra pernai kelis kartus treniravosi (šiam scenarijui). ... Tiesiog nežinojome, kada tai įvyks“,– sakė jis.

Ginklais virtę sunkvežimiai

Pastaroji ataka yra nebe pirmoji tokio pobūdžio – Europoje jau būta atvejų, kai žmonės panaudodavo sunkvežimius vietoj ginklo.

Mirtiniausi ataka buvo pernai Prancūzijoje švenčiant Bastilijos paėmimo dieną liepos 14-ąją, kai sunkvežimį vairavęs vyras nukreipė jį į krantine Nicoje vaikštinėjančius žmones ir nužudė 86. Tą vairuotoją nušovė policininkai, o grupuotė „Islamo valstybė“ vėliau prisiėmė atsakomybę dėl šio teroro akto.

Tokių išpuolių būta ne tik Europoje.

Praėjusį mėnesį 52-ejų Khalidas Masoodas, atsivertęs į Islamą, pažįstamas britų saugumo tarnyboms, dideliu greičiu važiuodamas rėžėsi į pėsčiuosius Londone ant Vestminsterio tilto, paskui iššokęs puolė peiliu parlamento pastatą saugojusį policininką.

Per šį incidentą žuvo penki žmonės, o Kh.Masoodą nušovė policininkai.

Pernai gruodį sunkvežimį nuvaręs vyras nukreipė jį į pirkėjus ir prekiautojus Kalėdinėje mugėje Berlyne, ten žuvo 12 žmonių. Pasprukusį kaltininką italų policininkai nušovė Milane po keturių dienų; atsakomybę vėl prisiėmė IS.

2014 metais IS ragino Vakarų šalių piliečius rengti atakas ir platino instrukcijas, kaip tai padaryti be karinės įrangos, – akmenimis, peiliais, partrenkiant žmones transporto priemonėmis.

Tokių išpuolių būta ne tik Europoje.

Kanadoje 2014 metais vienas atsivertėlis musulmonas 25 metų Martinas Couture'as-Rouleau savo automobiliu partrenkė du karius netoli Monrealio; vienas karių žuvo. Iš avariją patyrusio automobilio iššokusį peiliu ginkluotą nusikaltėlį nušovė policininkas.

Būta ir apgaulingų pranešimų apie pavojų. Anksčiau šį penktadienį Belgija atsisakė kaltinimų terorizmu vienam vairuotojui, kuris praėjusį mėnesį mėgino įvažiuoti į minią Antverpeno prekybos zonoje,– manyta kad jis galėjo mėgdžioti teroro aktą. Vis dėlto šis vyras, kilęs iš Tuniso, lieka areštinėje dėl ginklų, kurie siejami su šiuo incidentu, nurodė federalinė prokuratūra.

Antverpeno policijos viršininkas Serge'as Muyters sakė, kad automobilis su prancūziškais numeriais dideliu greičiu mėgino įvažiuoti į prekybos gatvę Meirą. Automobilio bagažinėje rasta įvairių aštriabriaunių ginklų, kovos su riaušininkais šautuvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius