Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kirgizijoje sudužusio „Boeing“ lakūnai penkerius metus praleis kolonijoje

Keleivinio lėktuvo „Boeing 737-200“, sudužusio pernai rugpjūtį netoli Biškeko, lakūnai pripažinti kaltais dėl katastrofos ir nuteisti penkerių metų laisvės atėmimu.
Katastrofa Biškeke, Kirgizijoje
Katastrofa Biškeke, Kirgizijoje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Boeing Kirgizija

Biškeko miesto Pervomaisko rajono teismas pirmadienį paskelbė nuosprendį lėktuvo „Boeing 737–200“ įgulos vadui Jurijui Gončiarovui ir antrajam lakūnui Timofejui Vodolaginui, pripažinęs juos kaltais dėl lėktuvo katastrofos 2008 metų rugpjūtį netoli Biškeko, ir nuteisė juos penkerių metų laisvės atėmimu, atliekant bausmę kolonijoje-gyvenvietėje.

T.Vodolaginas, buvęs iki tol laisvėje už užstatą, buvo suimtas teismo salėje. Įgulos vadui J.Gončiarovui, buvusiam nuo praėjusių metų rugsėjo Valstybinės nacionalinio saugumo tarnybos izoliatoriuje, į bausmės atlikimo laiką įskaičiuoti 14 ten praleistų mėnesių.

Abu lakūnai kaltinami pagal Kirgizijos baudžiamojo kodekso 280 straipsnio trečiąją dalį „oro skrydžių taisyklių pažeidimu, sukėlusiu kelių dešimčių žmonių mirtį“.  Už šį nusikaltimą gresia nuo 5 iki 7 metų laisvės atėmimo. J.Gončiarovas dėl savo amžiaus (58 metai) gavo 3/4 reikalaujamo bausmės laiko.

Teisėjas Azizbekas Turdalijevas pareiškė, kad per teisminį nagrinėjimą „teisiamųjų kaltė buvo visiškai įrodyta“. Tuo tarpu abu lakūnai tik iš dalies pripažino savo kaltę.

Teismas nusprendė, kad abu lakūnai padarė klaidą pakartotinai rengdamiesi nutupdyti lėktuvą, pažeidė būtinas orlaivio valdymo instrukcijas, ir dėl to orlaivis sudužo. Teisme buvo pateikta įrodymų, kad orlaivis prieš tai techniniu požiūriu buvo tvarkingas.

2008 metų rugpjūčio 24 dieną Kirgizijos privačios oro bendrovės „Itek–Air“ lėktuvas „Boeing 737–200“, skridęs reisu Biškekas–Teheranas, sudužo netoli Biškeko. Laineris sudužo šalia Manaso oro uosto, mėgindamas nutūpti avariniu būdu, praėjus 10–12 minučių po pakilimo.

Lėktuve buvo 90 žmonių, 64 iš jų žuvo. Tarp žuvusiųjų buvo 43 Irano piliečiai ir 16 Kirgizijos piliečių.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius