Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 19 /12:13

Suimtas Pietų Korėjos kapitonas gina savo sprendimą neevakuoti keleivių iš skęstančio kelto

Penktadienio vakare buvo suimtas šią savaitę nuskendusio Pietų Korėjos kelto „Sewol“ kapitonas Lee Joon Seokas. Antrankiais surakintas vyras stovėdamas prieš žurnalistus gynė savo sprendimą atidėlioti evakuaciją iš skęstančio laivo, tačiau atsiprašė aukų artimųjų, rašo CNN.
Suimtas kapitonas Lee Joon Seokas
Suimtas kapitonas Lee Joon Seokas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kapitonas kaltinamas laivo palikimu, aplaidžiu elgesiu atliekant savo pareigas, pagalbos nesikreipimu į kitus laivus ir laivybos taisyklių pažeidimu.

Trečiadienį nuskendus „Sewol“ keltui, kuriuo plaukė daugiausiai mokiniai, žuvo mažiausiai 29 žmonės, dar 270 laikomi dingusiais. Šeštadienį narai planuoja leistis dar 40 kartų ir mėginti patekti į kelto vidų.

Prokuroras Lee Bong-changas „Yonhap“ naujienų agentūrai teigė, kad Lee Joon Seokui pareikšti kaltinimai dėl nesugebėjimo sulėtinti laivo, kai jis plaukė siauru keliu ir darė posūkį. „Jis taip pat kaltinamas tuo, kad nesugebėjo padaryti to, ką reikėjo – evakuoti keleivius, dėl ko jie žuvo arba buvo sužeisti“, – sakė prokuroras.

„Potvynio srovė buvo labai stipri, o vandens temperatūra – labai žema, nebuvo nė vienos gelbėjimo valties, – sakė Lee Joon Seokas. – Todėl aš visiems liepiau stovėti ir laukti, kol atvyks gelbėjimo valtys.“

Jeigu kapitonas bus pripažintas kaltu, jam gresia kalėjimas iki gyvos galvos.

Kur buvo kapitonas?

Prokuroras taip pat pažymėjo, kad kai laivas pradėjo skęsti, prie vairo buvo trečiasis šturmanas, o ne kapitonas.

„Nėra aišku, kur jis buvo, kai nutiko nelaimė. Tačiau aišku, kad jo nebuvo valdymo kambaryje prieš nutinkant nelaimei“, – sakė prokuroras Jae-Eok Parkas.

Kartu su kapitonu suimtas ir trečiasis šturmanas, tačiau policija neatskleidžia daugiau detalių apie šį suimtąjį.

Šeštadienio ryte nuvestas į teismą, kapitonas po jo buvo pastatytas prieš žurnalistus, kurie jam galėjo užduoti klausimus.

„Potvynio srovė buvo labai stipri, o vandens temperatūra – labai žema, nebuvo nė vienos gelbėjimo valties, – jiems sakė Lee Joon Seokas. – Todėl aš visiems liepiau stovėti ir laukti, kol atvyks gelbėjimo valtys.“

Kapitonas pripažino, kad jis nustatė kelto kursą, tačiau vėliau trumpam paliko kabiną. Tuo metu ir įvyko nelaimė.

Kapitonas buvo vienas iš 174 žmonių, kurie buvo išgelbėti iš skęstančio kelto. Besigelbėdamas jis pažeidė taisyklę, kad kapitonas turi likti nelaimės ištiktame laive tol, kol išsigelbės visi kiti. 

Narai šeštadienį sakė matę per iliuminatorių tris plūduriuojančius kūnus vienoje keleivių kajutėje, tačiau negalėję jų ištraukti

Nuskendusiame Pietų Korėjoje pastebėjus žuvusiųjų, šalyje didėja įtūžis

Daugiau nei 200 įtūžusių žmonių, daugiausiai moksleivių, dingusių nuskendus Pietų Korėjos keltui, artimieji reikalavo iškelti nelaimingąjį laivą ir peikė pareigūnus, net šalies prezidentę, kai viltys rasti likusių gyvų žmonių vis labiau blėsta.

Narai šeštadienį sakė matę per iliuminatorių tris plūduriuojančius kūnus vienoje keleivių kajutėje, tačiau negalėję jų ištraukti, nurodė pakrančių sargyba.

Gedintiems tėvams ir kitiems žmonėms, susirinkusiems mokyklos sporto salėje Čindo uostamiestyje, kuriame įsikūręs paieškų ir gelbėjimo operacijos centras, šeštadienį pirmąkart buvo parodyti nuskendusio kelto vaizdai, nufilmuoti drumstame vandenyje.

Vaizdo įraše, kurį matė dingusiųjų artimieji ir žurnalistai, nematyti jokių kūnų.

„Prašome iškelti laivą, kad galėtume ištraukti kūnus“, – moteris, prisistačiusi moksleivio Kang Hyucko motina, per mikrofoną sakė sporto salėje, kur šimtai žmonių apsistojo po trečiadienio rytą įvykusios kelto katastrofos.

„Prezidentė Park Geun-hye turėtų dar kartą čia atvykti“, – pridūrė motina. Šalies vadovė ketvirtadienį jau buvo atvykusi į Čingdo susitikti su aukų ir dingusiųjų artimaisiais.

Narų darbą apsunkina stiprios srovės – jiems pavyko panerti iki antrojo denio, tačiau srovė greitai juos išnešė. Per tą laiką jie nepastebėjo nė vieno kūno

Penktadienį visas keltas paniro po vandeniu – iki tol virš vandens kyšojo korpuso dalis. Į ją gelbėtojai tebepumpuoja orą, tačiau tai nepadėjo bent dalies laivo išlaikyti virš vandens.

Narų darbą apsunkina drumstas vanduo stiprios srovės – jiems pavyko panerti iki antrojo denio, tačiau srovė greitai juos išnešė. 

Virš nelaimės vietos šeštadienį vėl pakelti sraigtasparniai, jūroje aplink plaukioja apie 120 laivų. Jau yra paruošti ir kranai, kuriais bus iškeliamas keltas, kai tik bus gautas įsakymas.

Šeštadienio popietę orai pablogėjo, todėl narų darbai gali įstrigti. Narai mėgino išdaužti kajutės, kurioje šeštadienį pastebėjo tris lavonus, langą, tačiau nesugebėjo to padaryti, nurodė pakrančių sargyba.

Pakrančių sargybos atstovas Kim Jae-inas sakė, kad kranai pradės darbą, kai narai nuspręs, jog tai daryti bus saugu. „Iškelti laivą nereiškia, kad jie jį visiškai ištrauks iš jūros. Jie gali jį pakelti 2–3 metrus virš jūros dugno“, – aiškino pareigūnas.

Paviešintas pokalbis

Penktadienį pareigūnai paviešino pokalbio tarp kelto ir centro, kuris stebėjo kelto judėjimą, išrašą. Keltas pranešė, kad jis virsta, kad jo korpusas pasviręs į kairę. Paklausus, ar yra sužeistųjų, iš kelto išgirstas atsakymas, kad neįmanoma kol kas atsakyti, nes jie negali pajudėti.

Policija paskelbė, kad nusiųstos žinutės į socialinius tinklus ir į keleivių artimųjų telefonus buvo netikros

Centras nurodė įgulai nedelsiant ruošti keleivius evakuacijai, tačiau kelto atstovas dar kartą pabrėžė, kaip sunku žmonėms jame judėti.

Žinutės iš kelto keleivių – netikros?

Policija taip pat paskelbė, kad nusiųstos žinutės į socialinius tinklus ir į keleivių artimųjų telefonus buvo netikros. Pasaulio žiniasklaida plačiai citavo širdį veriančius neva paskutinius aukų žodžius artimiesiems, tačiau policija tvirtina, kad jos yra apgaulė.

„Mes ištirsime, kas siuntė tas žinutes ir juos griežtai nubausime“, – pareiškė bendros policijos ir prokuratūros komandos vadovas Lee Sung Yoonas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pietų Korėjoje nuskendus keltui ieškomi dingę žmonės
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pietų Korėjoje nuskendus keltui ieškomi dingę žmonės

Išsigelbėjęs mokytojas nusižudė

Pektadienį paskelbta, kad vienos Pietų Korėjos vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotojas, išgelbėtas iš nuskendusio kelto, buvo rastas negyvas – veikiausiai nusižudęs, pranešė žiniasklaida.

Čindo salos policija rado 52 metų direktoriaus pavaduotojo Kang Min-kyu kūną netoli mokyklos sporto salės, kurioje yra apsistoję 268 iki šiol nerastų kelte buvusių žmonių artimieji.

„Išgyventi vienam yra pernelyg skausminga ... Prisiimu visą atsakomybę. Aš rengiau tą mokyklos ekskursiją“, – sakoma atsisveikinimo laiške

Kang Min-kyu buvo rastas kabantis kilpoje ant medžio šakos, veikiausiai pasikoręs.

Naujienų agentūra „Yonhap“ pranešė, jog policija Kang Min-Kyu piniginėje rado savižudžio laišką, kuriame jis kalba apie kaltę, kad liko gyvas per tą tragediją.

„Išgyventi vienam yra pernelyg skausminga ... Prisiimu visą atsakomybę. Aš rengiau tą mokyklos ekskursiją“, – sakoma laiške, kurį citavo „Yonhap“.

Iš 475 žmonių, buvusių kelte „Sewol“, kuris trečiadienio rytą apvirto ir nuskendo prie šalies pietinių krantų, 352 buvo moksleiviai iš Danvono vidurinės mokyklos Ansano mieste, esančiame į pietus nuo Seulo.

Kol kas nežinoma, kodėl keltas „Sewol“ apvirto ir nuskendo, tačiau tyrėjai sutelkė dėmesį į jo atliktą staigų posūkį, kuris galėjo nulemti krovinių pasislinkimą.

Laivas apvirto esant ramiai jūrai judriame maršrute, už maždaug 25 kilometrų nuo kranto. „Sewol“ plaukė iš šiaurės vakarinio Inčono uosto į pietinę kurortinę Čedžu salą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius