Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Sujudimas Austrijoje: kraštutiniai dešinieji siūlo drausti islamą

Austrijos kraštutinių dešiniųjų Laisvės partija šeštadienį sukėlė šurmulį šalies viešojoje erdvėje, pasiūlydama visiškai uždrausti „fašistinį islamą“, rašo „The Washington Post“.
Austrijos laisvės partijos lyderis Heinzas-Christianas Strache
Austrijos Laisvės partijos lyderis Heinzas-Christianas Strache / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Islamas Austrija

Kalbėdamas Zalcburge Laisvės partijos lyderis Heinzas-Christianas Strache pareiškė, kad norėtų matyti islamo simbolius uždraustus taip pat, kaip Austrijos įstatymai draudžia fašistinę simboliką.

Jo teigimu, islamas kelia egzistencinę grėsmę Europai. „Baikime su šia islamizacijos politika. Kitaip mes, austrai, europiečiai, žengsime į neišvengiamą galą“, – kalbėjo kraštutinių dešiniųjų lyderis.

H.-Ch.Straches teigimu, Austrijai reikalinga „nulinė ir net minusinė imigracija“. Šalis nuo 2015-ųjų vasaros sulaukė net 130 tūkstančių prieglobsčio prašymų. Daugiausia jų iš Afganistano, Irako ir Sirijos piliečių.

600 tūkstančių musulmonų bendruomenė Austrijoje sulaukia vis daugiau spaudimo. Vienas Austrijos kardinolas (buvęs kandidatu į popiežiaus sostą paskutinėje konklavoje) paklaustas, ar Europos laukia islamo nukariavimas teigė, kad dauguma musulmonų to norėtų ir tikino, kad Europai artėja pabaiga.

Gruodžio mėnesį kraštutinių dešiniųjų politikai reikalavo, kad musulmonams nebūtų išmokamos kalėdinės premijos, nes tai yra „prieš krikščioniškas tradicijas“.

Simpatizuoja antivakarietiškoms jėgoms

Tokios kalbos viešojoje erdvėje nepadeda integruotis jauniems musulmonams, kurie piktinasi atstumiančiu elgesiu. Austrijos sostinėje Vienoje atlikta apklausa parodė, kad dauguma jaunų šio miesto gyventojų musulmonų nesijaučia priimami kaip Austrijos piliečiai.

„85 procentai jaunų darbuotojų turi imigrantų šaknų, o 27 procentai paauglių musulmonų simpatizuoja džihadistams, smurtui ir antivakarietiškam mąstymui“, – teigiama apklausoje.

Tuo metu Laisvės partijos antiislamiški pasisakymai sulaukia vis daugiau rinkėjų simpatijų. Praėjusį mėnesį vykusiuose Austrijos prezidento rinkimuose kraštutinių dešiniųjų kandidatas Norbertas Hoferis sulaukė 47 proc. palaikymo ir tik po atkaklios kovos pralaimėjo šalies vadovu tapusiam žaliųjų kandidatui Alexanderiui van der Bellenui.

Nyderlanduose kraštutinių dešiniųjų politinė jėga taip pat teigia, kad jei per artėjančius rinkimus gautų valdžią, uždarytų mečetes, islamo mokyklas, nutrauktų Korano mokymą ir uždraustų moterims nešioti tradicinius galvos apdangalus.

Manoma, kad Nyderlandų Laisvės partija gali surinkti daugiausia balsų kovo mėnesį vyksiančiuose šalies parlamento rinkimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius