Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukilo prieš tėvą: Prancūzijos radikalų patriarchas bus svarstomas savo partijos drausmės komitete

Žmogus, kuris per beveik keturis dešimtmečius Prancūzijos ultradešiniąjį Nacionalinį frontą (FN) pavertė svaria politine jėga, dabar jam gresia užsitraukti jos nemalonę.
Marine Le Pen su tėvu Jean-Marie Le Penu.
Marine Le Pen su tėvu Jean-Marie Le Penu. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Prancūzija

Jeanas-Marie Le Penas buvo pakviestas pirmadienį stoti prieš partijos drausmės komitetą dėl savo antisemitinių komentarų. Be to, gali būti svarstoma jo nesantaika su dukra Marine Le Pen, dabartine partijos lydere, ir kitomis kylančiomis FN žvaigždėmis, kurios siekia nutildyti patriarchą.

Nacionalinio fronto pareigūnai neįvardijo sankcijų, kurios gali būti pritaikytos J.-M.Le Penui dėl naujausių dėl liaupsių Prancūzijos karo metų lyderiui Philippe'ui Petainui, kolaboravusiam su naciais, taip pat dėl pareiškimų, menkinančių Holokausto reikšmę, nors anksčiau jis jau buvo nuteistas dėl panašių pasisakymų.

Apklausos rodo, kad partijos, kuri iškovojo svarbių laimėjimų per neseniai vykusius rinkimus, populiarumas toliau didėja. Sprendimas svarstyti J.-M.Le Peno elgesį FN drausmės komitete žymi labiausiai pablogėjusius jo dukros santykius su tėvu, kuris buvo vienas iš šios partijos įkūrėjų 1972 metais.

„Manau, kad jis nebeturėtų kalbėti Nacionalinio fronto vardu“, – Marine Le Pen sakė sekmadienį televizijai „iTele“. Dabartinė FN lyderė stengėsi pertvarkyti prieš imigrantus nusistačiusią partiją, kad ji iš politinės atstumtosios taptų rinkėjams patrauklia alternatyva prieš 2017 metų prezidento rinkimus.

Partijos pareigūnai sakė, kad 44 narių politinis biuras, kuris nuspręs J.-M.Le Peno likimą, negalės atimti iš jo garbės prezidento statuso, kuris yra jam suteiktas iki gyvos galvos. Abu Le Penai yra politinio biuro nariai.

86 metų tėvas tapo rakštimi partijos lyderiams, ypač kai prieš ketverius metus perdavė FN vairą savo ambicingai dukrai.

Tapusi pirmininke, Marine toliau daugiausiai dėmesio skyrė tradiciškai savo partijos akcentuojamoms problemoms, tokioms kaip imigracija ir saugumas, taip pat kritikavo Prancūzijos „islamizaciją“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius