Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2014 09 29 /10:28

Honkongo policija atitraukta iš protestų

Honkongo riaušių policija susirėmė su studentų minia prešais vietinės administracijos pastatą. Bandydama išsklaidyti minią, policija pasitelkė pipirines dujas ir gumines lazdas. CNN duomenimis, susirėmimo metu nukentėjo 38 studentai. Vėliau Honkongo valdžia paskelbė atitraukusi policijos pajėgas iš protestų.
Honkonge protestuotojai buvo vaikomi panaudojus ašarines dujas.
Honkonge protestuotojai buvo vaikomi panaudojus ašarines dujas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Atnaujinta 10.28 val. Policija atitraukta nuo protestų Honkonge

Honkongo valdžia pirmadienį paskelbė, kad atitraukia policijos pajėgas iš protestų krečiamo miesto gatvių, darydama didelę nuolaidą protestuojantiems demokratijos šalininkams.

Vyriausybės interneto svetainėje paskelbtame pareiškime sakoma: „Kadangi piliečiai, susirinkę gatvėje, nurimo, riaušių (slopinimo) policija buvo atitraukta“.

Vyriausybės interneto svetainėje paskelbtame pareiškime sakoma: „Kadangi piliečiai, susirinkę gatvėje, nurimo, riaušių (slopinimo) policija buvo atitraukta“.

Pareiškime protestuotojai raginami „kaip įmanoma greičiau užleisti užimtas gatves, kad galėtų pravažiuoti nepaprastųjų situacijų automobiliai ir būtų galima iš dalies atkurti visuomeninio transporto eismą“.

Po praėjusios nakties susirėmimų su policija, per kuriuos buvo panaudotos ašarinės dujos, tūkstančiai protestuotojų kontroliuoja mažiausiai tris svarbias gatves ir paralyžiuoja kai kurias miesto dalis.

Pirmadienį ryte policininkų matėsi gerokai mažiau, riaušių slopinimo pajėgas pakeitė mažesnės policininkų kasdienėmis uniformomis grupės.

Vienoje protestų vietoje judriame parduotuvių rajone „Causeway Bay“ policininkų nesimatė.

Tačiau demonstrantai nerodė ženklų, kad ketintų paklausyti valdžios raginimo pasitraukti iš gatvių.

Per riaušes policija naudoja lazdas ir ašarines dujas

Demonstrantai pasisako už rinkimų sistemos demokratizavimą. Jie jau nuo rugsėjo 26 d. yra užėmę vyriausybinių Honkongo pastatų rajoną.

„Reuters“ duomenimis, mitinguoja apie 80 tūkst. žmonių. Abiems konfliktuojančioms pusėms niekap nepavyksta rasti bendros kalbos, todėl nuo sekmadienio nuolal kilo mažesnių susidūrimų. Protesto organizatoriai, pripažinę, kad situacija tampa nevaldoma, sekmadienį pasiūlė skirstytis. Tačiau šis kvietimas nebuvo išgirstas. Protestų organizatoriai pripažino, kad bijo dar didesnių susidūrimų, kurių metu policija gali panaudoti gumines kulkas.

Iš viso jau suimti 78 protestuotojai, kurių amžius – nuo 16 iki 58 metų. Demonstrantai reikalauja teisės patiems Honkongo gyventojams rinkti vietinę valdžią. Pekinas tokią teisę yra pažadėjęs nuo 2017 m. Tačiau su griežta sąlyga – kad kandidatus vis tiek turės patvirtinti Kinijos liaudies respublika.

Honkongas – buvusi Didžiosios Britanijos kolonija. Nuo 1997 m. – Kinijos dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius