-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Susiskaldžiusi Rusijos opozicija ne itin sėkmingai pamėgino sukelti protesto bangą šalyje (nuotraukos)

Rusijos opozicija pamėgino šeštadienį sukelti protesto bangą politinėje pelkėje nuo Vladivostoko iki Kaliningrado ir, pasinaudodama nepasitenkinimu skurdu ir korupcija, skelbti politinius šūkius, raginančius Vladimirą Putiną atsistatydinti.
Akcija „Rūstybės diena“
Akcija „Rūstybės diena“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Susiskaldžiusi opozicija, įkvėpta pirmosios per kelerius metus masinės akcijos, kurią surengė drauge Kaliningrade sausyje, tikėjosi sėkmės, bet pakeliui jos gretos iškriko, ir ji pasirodė visiškai ne taip masiškai, kaip planavo. Savo ruožtu valdžia taip pat pasirengė protestams, „padirbėjusi“ ir su galimais dalyviais, ir su organizatoriais.

Po mitingo Kaliningrade, kur prieš mokesčius ir valdžią protestavo rekordinis V.Putino epochoje žmonių skaičius – maždaug 10 tūkst. žmonių, premjeras V.Putinas suspėjo padidinti pensijas, o Kaliningrado valdžia – įkalbėti opoziciją atsisakyti mitingo ir surengti dialogą tiesioginiame eteryje. Tuo pat metu „sisteminė“ opozicija, kurią sudaro Valstybės Dūmoje atstovaujami komunistai, nacionalistinė Rusijos liberalų demokratų partija ir „Teisingoji Rusija“, atsiribojo nuo „nesisteminės“.

Maskvos vyriausiosios vidaus reikalų valdybos atstovas sakė agentūrai „Reuters“, kad miesto centre „už piketavimo ir masinių akcijų rengimo tvarkos pažeidimus“ buvo sulaikyti 70 žmonių.„Maskvos viršūnė bėga nuo demonstrantų kaip velnias nuo kryžiaus, bet regionuose realiai telkiasi jėgos, nepaisydamos visų Kremliaus administracijos pastangų. Kaliningrade buvo daromas didžiulis spaudimas“, – sakė judėjimo „Solidarumas“ vienas pirmininkų Ilja Jašinas.

„Solidarumas“ žadėjo Vladivostoke masinį mitingą, kuriame ketino dalyvauti komunistai, „Jabloko“ ir kiti opoziciniai judėjimai, protesto akciją Irkutske su raginimais gelbėti Baikalą, taip pat akcijas Novosibirske, Omske, Jaroslavlyje, Sankt Peterburge ir Maskvoje.

Akcijų išvakarėse tinklalapis 20marta.ru, kuriame protesto akcijų organizatoriai koordinavo pajėgas, buvo uždarytas Rusijos VRM valdybos „K“ sprendimu, pranešė žiniasklaida.

„Rūstybės diena“

Masiškiausias buvo mitingas Vladivostoke, esančiame toliausiai nuo Maskvos – į jį susirinko mažiausiai 1500 žmonių, kurie pareikalavo, kad atsistatydintų vyriausybė ir vėl vyktų tiesioginiai gubernatorių rinkimai, panaikinti 2004 metais.

Tarp ekonominių reikalavimų buvo nepasitenkinimas būstų komunalinio ūkių tarifų didinimu, būtinybė didinti pensijas ir mažinti pavažinėtų automobilių importo, iš kurio gyvena didelė miesto dalis, mokesčius.

„Žmonės nebeturi gyvenimo lėšų, ir jie kaltina dėl to vyriausybę, – sakė vienas demonstrantų lyderių , „Solidarumo“ dalyvis Aleksandras Krinickis. – Mes neturime kito pasirinkimo, kaip išeiti į gatves“.

Ne taip, kaip 2008 metais, kai demonstrantų išvaikyti į Vladivostoką atvyko Maskvos ypatingosios paskirties milicijos būrys (OMON), šeštadienį mitingą stebėjo keliasdešimt vietos milicininkų.

Maždaug 1000 žmonių susirinko šeštadienį Sankt Peterburgo pakraštyje į protesto akciją, kurią surengė „Jabloko“, Rusijos komunistų darbininkų partija, „Solidarumas“, „Rot Font“, Jungtinis piliečių frontas ir nacionalbolševikai.

„Mes šiandien sakome valdžiai: pakaks! „Vieningosios Rusijos“ valdžios monopolija – tai diagnozė. Diagnozę reikia gydyti. Gydyti socializmu“, – pareiškė Tamara Vedernikova iš komunistinio judėjimo „Rot Front“.

Tarp transparantų buvo „Už liaudies teisę teisti valdžią!“, „Mokesčių didinimui – ne!“, „Mažojo verslo genocidui – ne!“. Susirinkusieji skandavo: „Atleisti Putiną!“, „Tai mūsų šalis!“.

Į surengtą be valdžios leidimo mitingą Maskvos Puškino aikštėje susirinko apie 200 žmonių, jis truko mažiau nei valandą. Aikštę apsupę milicininkai tempė iš minios aktyviausius demonstrantus, skandavusius šūkius: „Laisvę!“, „Tai mūsų miestas!“, „Milicija yra su liaudimi, netarnauk išsigimėliams!“.

„Aš noriu pakeisti padėtį šalyje. Visi šie švyturėliai, Putino demokratija, jie mus dusina. Aš noriu gyventi ir dirbti civilizuotoje šalyje. Negalima viso to kęsti, antraip tai niekada nesibaigs“, – piktinosi 23 metų Anatolijus.

Maskvos vyriausiosios vidaus reikalų valdybos atstovas sakė agentūrai „Reuters“, kad miesto centre „už piketavimo ir masinių akcijų rengimo tvarkos pažeidimus“ buvo sulaikyti 70 žmonių.

„Apibūdinti milicijos veiksmus kaip brutalius negalima. Aš atsimenu, kad buvo dienų, kai milicija veikė griežčiau, šiandien tai buvo ne taip“, – sakė „Solidarumo“ vykdomojo komiteto vadovas Denisas Belunovas.

Jis susiejo mažą mitinguotojų skaičių sostinėje su vietos opozicijos susiskaldymu.

„Regionuose demokratinės organizacijos veikia išvien su patriotinėmis organizacijomis, o Maskvoje tai labai mažai tikėtina. Ir demokratai anaiptol ne vieningi, todėl masinės akcijos Maskvoje vyks, kai visos protesto grupės, tarp jų ekologai, automobilininkai ir kiti, atsikratys prietarų ir ambicijų ir drauge skelbs politinius šūkius“, – sakė I.Belunovas.

Pradėjo blaškytis

Artėjant kovo 20 dienos protesto akcijoms, centrinė valdžia kiek atleido gniaužtus, ir regioniniai rinkimai kovo 14 dieną apsiėjo be „sisteminės“ opozicijos demaršų, panašių į spalį vykusį Valstybės Dūmos boikotą, kurio griebėsi trys parlamento frakcijosMėginimas sujungti ekonominius ir politinius šūkius patiko ne visiems: Jekaterinburge automobilininkai atšaukė akciją, motyvuodami nenoru ją politizuoti. Nesusitarė ir radikalai su nuosaikiaisiais: komunistai šaukia mitingą Archangelske vėliau nei kiti, kovo 28 dieną, o „Strategija-31“ dalyvaus tradicinėje – kaip visada valdžios nesankcionuotoje – akcijoje susirinkimų laisvei ginti kovo 31 dieną Triumfo aikštėje Maskvos centre ir dar kai kuriuose Rusijos miestuose.

Viena mitingų Triumfo aikštėje organizatorių Marina Litvinovič sutinka su I.Jašinu dėl bendrų veiksmų efektyvumo vertinimo.

„Efektyviausias būdas daryti poveikį valdžiai, kai ji realiai pradeda blaškytis“, – kai įvairios politinės jėgos pradeda veikti su bendrais šūkiais“, – sakė ji šeštadienio akcijos išvakarėse, atmesdama akcijų masiškumą, kaip kad buvo Kaliningrade.

„Protestas, kuris pareiškiamas dabar, jis, pirma, ne politinis. Kol kas šis protestas Rusijoje yra socialinio ir ekonominio pobūdžio ir politinio pobūdžio neįgijo. Deja, pakartoti tokį patyrimą gana sunku: vis dėlto Kaliningrade buvo kelios sąlygos, kurias sunku pakartoti kituose regionuose“, – sakė ji.

Artėjant kovo 20 dienos protesto akcijoms, centrinė valdžia kiek atleido gniaužtus, ir regioniniai rinkimai kovo 14 dieną apsiėjo be „sisteminės“ opozicijos demaršų, panašių į spalį vykusį Valstybės Dūmos boikotą, kurio griebėsi trys parlamento frakcijos.

Ją papiktino įtikinama V.Putino partijos „Vieningoji Rusija“ pergalė rudens regioniniuose rinkimuose. V.Putino jaunesnysis partneris valdančiajame tandeme prezidentas Dmitrijus Medvedevas pavadino tuos rinkimus „nesteriliais“ ir nukreipė opoziciją su pretenzijomis į teismą, kur daugybė skundų dėl įžūlaus administracinių išteklių naudojimo buvo pripažinti nepagrįstais.

Savo ruožtu vietos valdžia, ant kurios pečių D.Medvedevas užkrovė atsakomybę už socialinę ramybę regionuose, ėmėsi tradicinių kelio užkirtimo neramumams metodų: daugelyje miestų opozicijai nedavė leidimo rinktis centrinėse aikštėse, nukreipdama į pakraščius, o aktyvistų gyvenime padažnėjo susitikimų su teisėsaugos institucijų atstovais.

Atvykęs į Kaliningradą penktadienį politikas Vladimiras Milovas pranešė agentūrai „Reuters“ telefonu, kad jį ir kitą opozicijos veikėją, žurnalistą Aleksandrą Rykliną, vos išlipus iš lėktuvo pusę valandos buvo sulaikę milicijos darbuotojai.

„Patikrino pasus ir atsivedė į milicijos kambarį. Pralaikė maždaug pusę valandos. Klausė, koks vizito tikslas. Sakė, kad aš panašus į nusikaltėlį, kuris įvykdė plėšimą“, – pasakojo V.Milovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius