-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Susitarė: Vengrija išduos ilgalaikes vizas Ukrainos piliečiams

Vengrijoje nedelsiant ketinama pradėti išdavinėti ilgalaikes vizas kaimyninės Ukrainos piliečiams, nors tam dar galutinai nepritarė Europos Sąjunga, ketvirtadienį pranešė Vengrijos ministras pirmininkas.
Volodymyras Groismanas ir Viktoras Orbanas
Volodymyras Groismanas ir Viktoras Orbanas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Po trejų sunkių metų, kuriuos Ukraina išgyveno gindama europietiškas vertybes, ES turi moralinę pareigą įvesti bevizį režimą Ukrainai“, – sakė Viktoras Orbanas po susitikimo su Ukrainos ministru pirmininku Volodymyru Groismanu.

„Deja, nors kitos ES valstybės tai blokuoja, Vengrija nusprendė nuo šios dienos išduoti „D“ kategorijos nemokamamas nacionalines vizas Ukrainos piliečiams“, – sakė V.Orbanas spaudos konferencijoje Budapešte, kurioje dalyvavo ir jo svečias.

„D“ kategorijos vizos leidžia asmenims pasilikti šalyje ilesniam nei 90 dienų laikotarpiui ir keliauti po Europos Šengeno erdvę su tam tikrais laiko apribojimais.

ES valstybės narės lapkričio 17 dieną pritarė bevizio režimo Ukrainos piliečiams įvedimui, bet šį sprendimą dar turi patvirtinti Europos Parlamentas.

Su prorusiškais separatistais rytinėje Ukrainoje kovojančio Kijevo ilgai lauktas bevizis režimas numatytas ES ir Ukrainos partnerystės sutartyje, kuri buvo pasirašyta 2014 metais ir supykdė Maskvą.

Mainais už glaudesnius politinius ir ekonominius ryšius Briuselis iš Kijevo pareikalavo pilietinės visuomenės reformų, siekiant susidoroti su įsišaknijusia korupcija šalyje ir užtikrinti, kad Ukrainos žmogaus teisių ir demokratijos standartai atitiktų europietiškus.

V.Orbanas paprašė savo Ukrainos kolegos kuo greičiau išsiaiškinti, kada atsakomojo žingsnio gali tikėtis į Ukrainą vykstantys Vengrijos piliečiai.

Apie ilgalaikių išdavimą ukrainiečiams pranešta Ukrainos prezidentui Petro Porošenkai ruošiantis susitikti su ES pareigūnais Briuselyje aptarti Kijevo pažangą vykdant Bendrijos reikalaujamas reformas ir Donaldo Trumpo pergalės JAV prezidento rinkimuose galimas pasekmes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius