Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sužvėrėjusių teroristų nelaisvėje laikyta žurnalistė: „Mane grasino sudeginti gyvą“

Prorusiškų teroristų nelaisvėje laikomi pagrobti asmenys patiria didžiulio masto psichologinį smurtą, kaltinami išgalvotais nusikaltimais ir jiems grasinama egzekucijomis. Savo patirtais išgyvenimais su „Laisvosios Europos radijo“ žurnalistais dalijosi smogikų nelaisvėje 2,5 mėnesio išbuvusi Ukrainos žurnalistė Irma Krat.
Irma Krat
Irma Krat / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Aš paklausiau savo pagrobėjų, ar jie mane išprievartaus, bet jie atsakė neigiamai. Paklausiau, ar jie nužudys mane. Jie ir į tai atsakė neigiamai. Tuomet vienas vyras man pasakė: „Mes tave sudeginsime gyvą“. Nuo to laiko visus tris mėnesius nelaisvėje galvojau, kad jie iš tiesų mane sudegins gyvą“ – pasakoja prorusiškų teroristų nelaisvėje kalinta Ukrainos žurnalistė ir Maidano aktyvistė I.Krat.

Ji nelaisvėje buvo laikoma 77 dienas. 29 m. I.Krat teroristai pagrobė balandžio 20 d. Slovjansko mieste rytų Ukrainoje, žurnalistei rengiant reportažą. Tuo metu miestą vis dar kontroliavo Maskvos remiami diversantai.

I.Krat buvo vienos moterų organizacijos, dalyvavusios Maidano protestuose, narė. Teroristai ją greitai atpažino ir suėmę nuvežė į savo štabą. Visus 2,5 mėnesio ji buvo laikoma atskirai nuo kitų pagrobtųjų.

„Mano galvą jie apvyniojo skuduru, o skudurą apklijavo izoliacine juosta. Po to buvau nutempta į rūsį“, – iš karto po savo išlaisvinimo liepos pradžioje pasakojo žurnalistė.

Po pusvalandžio vienas iš vyrų pasakė: „Tu esi kaltinama „Berkut“ narių galvų pjaustymu Maidane, – prisimena I.Krat.

Pirmąją pagrobimo dieną teroristai I.Krat apkaltino specialiosios paskirties milicijos „Berkut“ narių žudymu ir kankinimu. „Berkut“ pagarsėjo savo smurtu prieš Maidano judėjimo šalininkus Kijeve.

„Jie įsakė vienam vyrui paduoti peilį. Bijojau, kad jie mane papjaus. Mano rankos ir kojos drebėjo. Vos nenualpau. Tuo metu liepė iškelti rankas į viršų. Tada jie prisilietė prie mano kelnių užtrauktuko, svarsčiau, ką jie darys. Jie pradėjo plėšti mano palaidinukę ir pjaustyti kelnių sagas“, – savo išgyvenimais dalinasi moteris.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prorusiškas teroristas Kramatorske
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prorusiškas teroristas Kramatorske

„Po pusvalandžio vienas iš vyrų pasakė: „Tu esi kaltinama „Berkut“ narių galvų pjaustymu Maidane“, – prisimena I.Krat.

Pagrobėjai tikino, kad jie neva turi vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota, kaip ji kiša adatas po „Berkut“ narių nagais. Po kelių valandų teroristai pripažino klydę ir kad kaltinama moteris nėra I.Krat. Pati žurnalistė nuolat neigė jai metamus kaltinimus.

Man psichologinis smurtas atrodo žiauresnis už fizinį skausmą. Jie mane žudė kitaip – tikino moteris

Vėliau kaukėmis dėvintys teroristai moterį parodė Rusijos televizijų „NTV“ ir „LifeNews“ žurnalistams ir ją pristatė kaip „svečią“. Nors tuo metu I.Krat bijojo dėl savo gyvybės ir net buvo paskelbusi bado streiką, tačiau Rusijos žurnalistams aiškino, kad su ja elgiamasi gerai.

„Ką dar galėjau sakyti? Negalėjau sakyti, kad buvau nuolatinis įžeidinėjimų ir kankinimų objektas“, – tikino I.Krat.

„Tiesa, jie manęs nemušė. Jie nesulaužė mano šonkaulių, netrankė veido. Tačiau verčiau jie būtų mane sumušę ir paleidę, užuot ižeidinėję. Man psichologinis smurtas atrodo žiauresnis už fizinį skausmą. Jie mane žudė kitaip“, – tikino moteris, kuri buvo išlaisvinta Ukrainos pajėgoms išlaisvinus Slovjanską nuo teroristų liepos pradžioje.

Prieš pokalbį su Rusijos žurnalistais, kuris priminė kvotą, jai buvo suleista vadinamojo „tiesos serumo“. Serumas gali būti mirtinas žmonėms, turintiems širdies problemų.

Kadras iš filmuotos medžiagos/Slovjanske pagrobta „Maidano“ protestuotoja
Kadras iš filmuotos medžiagos/Slovjanske pagrobta „Maidano“ protestuotoja

Tuomet vienas vyras man pasakė: „Mes tave sudeginsime gyvą“. Nuo to laiko visus tris mėnesius nelaisvėje galvojau, kad jie iš tiesų mane sudegins gyvą“.

„Jie laukė, kol serumas pradės veikti, ir tuomet pradėjo apklausą. Tame vaizdo įraše aš nekalbėjau savo įprastine maniera. Žinoma, mano draugai tai pastebėjo, kad tai nebuvo ta Irma, kurią jie žinojo ir, kad kažkas buvo blogai. Aš atrodžiau sumišusi“, – prisiminimais dalijosi I.Krat.

Žurnalistė kaltina televiziją „NTV“ informacijos manipuliavomu.

„Įrašas buvo taip suredaguotas, kad jame atrodė, kad prisipažįstu esanti žudikė, sadistė ir, kad išsižadu Maidano. Niekada neišsižadėsiu Maidano – mes jį pradėjome ir tęsime iki pabaigos“, – tikino teroristų nelaisvėje išbuvusi moteris. Ji patikino, kad, praėjus karui, paduos „NTV“ ir „LifeNews“ žurnalistus į teismą.

Nepaisant savo išgyvenimų teroristų būstinėje, ji neapykantos savo pagrobėjams tikino nejaučianti: „Man jų gaila. Jie suklaidinti. Jie tiki melu, kuris jiems brukamas. Liūdniausia, kad jie nesupranta, kad niekas nenori karo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius