-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Johnas Kerry paragino Maskvą sustabdyti karą Ukrainoje

Vašingtonas nenori stebėti, kaip Rusija izoliuojasi dėl savo pačios veiksmų, ketvirtadienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry, ragindamas Maskvą padėti sustabdyti Ukrainą krečiantį karą.
Johnas Kerry
Johnas Kerry / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Jungtinės Valstijos ir šalys, kurios palaiko Ukrainos suverenumą bei teises, nesiekia konfrontacijos. Mes nesiekiame ir netrokštame matyti Rusiją izoliuotą dėl savo pačios veiksmų“, – J.Kerry sakė per Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) diplomatijos vadovų susitikimą Šveicarijoje.

„Tai nėra Ukrainos krizė, tai nėra ESBO krizė; tai Rusijos agresija“, – sakė Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas, atvykęs į susitikimą.

Šiai 57 šalių organizacijai patikėta stebėti Ukrainos kariuomenės ir Maskvos palaikomų smogikų trapias paliaubas Rytų Ukrainoje, kurios numatytos rugsėjo 5 dieną Minske pasirašytame susitarime.

Vis tik paliaubomis nepavyko visiškai sustabdyti kovų, per kurias nuo karo pradžios žuvo maždaug 4,3 tūkst. žmonių. Atrodo, kad taip pat žlugo ilgai lauktas ir trečiadienį pasiektas vietinis paliaubų prie Donecko oro uosto susitarimas, praėjus vos kelioms valandoms nuo jo pasirašymo.

„Tai nėra Ukrainos krizė, tai nėra ESBO krizė; tai Rusijos agresija“, – sakė Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas, atvykęs į susitikimą. 

Prieš pasimatydamas su savo Rusijos kolega Sergejumi Lavrovu ESBO susitikimo užkulisiuose J.Kerry sakė, kad „Rusija ir toliau tiekia naujus ginklus ir didina paramą ginkluotiems teroristams Ukrainoje, todėl „nevykdo savo tarptautinių ir ESBO įsipareigojimų ir negali laikytis susitarimo, dėl kurio pati derėjosi ir (kurį) pati pasirašė“.

Pasak J.Kerry, Rusijai „dabar reikia žengti žingsnius, kad forma ir turiniu įgyvendintų Minsko protokolą, (baigtų) rėmusi smurtą rytinėje Ukrainoje, išvežtų Rusijos ginklus ir smogikus, pasinaudotų savo įtaka teroristams ir (pareikalautų) paleisti visus įkaitus, užtikrinti saugų ir netrukdomą ESBO stebėtojų patekimą. 

„Maskva galėtų atgauti pasitikėjimą ir (draugiškus) santykius, jeigu tiesiog padėtų nuraminti audringus vandenis“, – sakė J.Kerry.

Jis taip pat paragino Maskvą „bendradarbiauti, kad būtų užtikrinta ir gerbiama tarptautiniu mastu pripažįstama Ukrainos ir Rusijos siena, ir nutraukti neteisėtą Krymo okupaciją“.

„Maskva galėtų atgauti pasitikėjimą ir (draugiškus) santykius, jeigu tiesiog padėtų nuraminti audringus vandenis“, – sakė J.Kerry.

„Kai taisyklės laužomos, reikia priversti jų laikytis, o nes jas perrašyti“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius