Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Švedijoje išspausdinta dar viena musulmonų pranašą Muhammadą vaizduojanti karikatūra

Pagrindiniai Švedijos laikraščiai trečiadienį išspausdino karikatūrą, kurioje pranašas Muhammadas vaizduojamas turintis šuns kūną.
Larsas Vilksas su karikatūra
Larsas Vilksas su karikatūra / „Scanpix“ nuotr.

Šio piešinio autorių jau anksčiau planavo nužudyti musulmonai, kurie buvo suimti Airijoje. Dienraštis „Dagens Nyheter“ nurodė, jog šią karikatūrą išspausdino, demonstruodamas solidarumą su menininku Larsu Vilksu.

„Larsas Vilksas – nelikęs vienas šiame konflikte. Grasinimas jam, galų gale, yra grasinimas visiems Švedijos žmonėms“, – sakoma „Dagens Nyheter“ vedamajame, kuriame taip pat patalpinta prieštaringai vertinama karikatūra.

Airijos policija suėmė septynis musulmonus, kurie įtariami planavę nužudyti L.Vilksą dėl jo sukurtos karikatūros. Keturi vyrai ir trys moterys buvo suimti antradienį Korko ir Voterfordo miestuose per operaciją, kurią koordinavo JAV ir Europos šalių saugumo agentūros.

Pasak policijos, sąmokslininkai planavo nužudyti L.Vilksą, už kurio galvą viena su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusi grupuotė yra pasiūliusi 100 tūkst. JAV dolerių premiją.

„Dagens Nyheter“ paragino Švedijos vyriausybę užtikrinti L.Vilksui „visą jam reikalingą apsaugą“. Dienraštis rašo, kad institucijos turi imtis veiksmų „prieš puolimą, nukreiptą į vieną iš svarbiausių mūsų teisių – teisę į saviraišką.“

Bulvarinis dienraštis „Expressen“ tą pačią karikatūrą išspausdino kartu su L.Vilkso nuotrauka.

Regioninis dienraštis „Nerikes Allehanda“ tą L.Vilkso karikatūrą pirmą kartą išspausdino 2007 metų rugpjūčio 18 dieną savo vedamajame, kuriame buvo aiškinama apie saviraiškos laisvės svarbą.

Tas piešinys buvo prieštaringai įvertintas tiek Švedijoje, tiek užsienyje, o viena su „al Qaeda“ susijusi grupuotė pasisiūlė sumokėti 100 tūkst. dolerių tiems, kas nužudytų L.Vilksą.

Menininkas antradienį sakė nejaučiantis nerimo dėl įtariamųjų arešto Airijoje ir grasinimų jį nužudyti.

„Tiesą sakant, nedrebu iš baimės“, – jis sakė Švedijos naujienų agentūrai TT.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius