Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švedijoje pateikti kaltinimai trims asmenims dėl sąmokslo nužudyti pranašo karikatūrų autorių

Švedijoje antradienį buvo pateikti oficialūs kaltinimai trims asmenims dėl sąmokslo nužudyti karikatūrų, kuriose musulmonų pranašas Muhammadas vaizduojamas šuns pavidalu, autorių, pranešė prokuratūra.
Larsas Vilksas su karikatūra
Larsas Vilksas su karikatūra / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Švedija

„Geteborgo apygardos teisme pateikti kaltinimai trims asmenims, įtariamiems 2011 metų rugsėjį Geteborge rengusiems sąmokslą nužudyti. Numatyta nusikaltimo auka buvo dailininkas Larsas Vilksas“, – sakoma prokurorės Agnethos Hilding Qvarnstroem.

Nuo 2007 metų, kai vienas Švedijos regioninis laikraštis pirmą kartą išspausdino L.Vilkso karikatūrą, kurioje islamo pranašas vaizduojamas kaip šuo, menininkas susilaukė ne vieno grasinimo ir buvo tapęs nepavykusio islamistų grupelės sąmokslo nužudyti taikiniu. Karikatūrą L.Vilksas nupiešė iliustruodamas redakcijos vedamąjį straipsnį apie savicenzūrą ir religinės išraiškos laisvę.

Pasak prokurorės, trejetas ruošėsi L.Vilksą nudurti.

„Kai trejas buvo suimtas, visi jie buvo ginkluoti peiliais. Vienas iš jų net buvo nusipirkęs peilį tą pačią dieną“, – sakė ji.

Geteborgo teismui pateiktuose dokumentuose įtariamieji yra įvardijami kaip Švedijoje gyvenantis 26 metų Somalio pilietis Abdi Azizas Mahamudas ir Švedijos piliečiai 24-erių Salaras Sami Mahamoodas ir 26-erių Abdi Weli Mohamudas.

Šie trys ir dar vienas vėliau paleistas asmuo buvo suimti Geteborgo mieste vykusioje meno mugėje. Elitinės kovos su terorizmu pajėgos ir policija iš pastato, kuriame vyko renginys, evakavo šimtus žmonių, kai „padarė išvadą, kad susidariusi grėsmė gali kelti pavojų (žmonių) gyvybėms, sveikatai arba padaryti rimtos žalos“.

Kiek anksčiau savo internetiniame tinklaraštyje L.Vilksas buvo paskelbęs, kad ketina dalyvauti mugėje, tačiau joje nepasirodė.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, trejetas yra susijęs su Somalio islamistų judėjimu „Shebab“, tačiau prokurorė sakė negalinti patvirtinti šios informacijos.

„Kompiuteryje, kuris priklausė vienam iš šių vyrų, mes radome “al Shebab„ medžiagos, tačiau negaliu tvirtinti, kad jie turėjo kokių nors ryšių“, – sakė ji.

Pasak prokurorės, teismui bus pateiktas popieriaus lapas, kuriame išdėstytas žmogžudystės planas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius