Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švedijoje vyksta rinkimai, po kurių į valdžią gali grįžti socialdemokratai

Švedijoje sekmadienį vyksta balsavimas visuotiniuose rinkimuose, po kurių, kaip prognozuojama, į valdžią grįš socialdemokratai, aštuonerius metus praleidę opozicijoje, be to, savo pozicijas sustiprins antiimigraciniai kraštutiniai dešinieji.
Stefanas Loefvenas tikriausiai taps Švedijos premjeru
Stefanas Loefvenas tikriausiai taps Švedijos premjeru / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Švedija
Jei rinkimų rezultatai atitiks apklausų rezultatus, kitu premjeru taps Stefanas Loefvenas, kuris pakeis dabartinį premjerą Fredriką Reinfeldtą iš centro dešinės Nuosaikiųjų partijos.

Rinkimų apylinkės buvo atidarytos 6 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku ir dirbs 12 valandų – iki 18 val. Grinvičo (21 val. Lietuvos) laiku. Per rinkimus bus paskirstytos 349 vietos šios Šiaurės šalies parlamente Riksdage.

Socialdemokratai turėtų užsitikrinti 30,3 proc. balsų, o nuosaikieji tikriausiai gaus 22 proc. balsų, rodo „Novus“ apklausa, kurios rezultatus šeštadienį paskelbė Švedijos visuomeninis transliuotojas SR.

57 metų S.Loefvenas, buvęs profesinės sąjungos lyderis, tikriausiai į valdžią ateis koalicijoje su žaliausiais ir buvusia komunistine Kairės partija.

Ta pati apklausa parodė, kad Švedijos demokratai turi gauti 9,6 proc. balsų – daugiau nei 5,7 proc. per praėjusius rinkimus 2010-aisiais.

Tokiu būdu ši antiimigracinė partija taptų trečia pagal dydį parlamente – šalyje, kuri tradiciškai didžiuodavosi savo palankumu užsieniečiams.

Švedijos demokratų ir jų dabitiško, 35 metų amžiaus lyderio Jimmie Aakessono pozicijų sustiprėjimas taip pat patvirtintų visoje Europoje matomą populistinių dešiniojo sparno partijų populiarėjimo tendenciją.

57 metų S.Loefvenas, buvęs profesinės sąjungos lyderis, tikriausiai į valdžią ateis koalicijoje su žaliausiais ir buvusia komunistine Kairės partija.

„Mes tikrai turime šansą“, – šeštadienį sakė jis interviu Švedijos naujienų agentūrai TT, komentuodamas galimą raudonųjų ir žaliųjų pergalę.

Jis neturi beveik jokios patirties nacionalinėje politikoje, bet daugeliui šalies, kurioje gyvena beveik 10 mln. žmonių, rinkėjų patiko jo kaimynų vyruko įvaizdis.

F.Reinfeldtui, keturių partijų, konservatorių ir liberalų, koalicijos lyderiui daugelis priskiria nuopelnus dėl Švedijos laviravimo per pasaulinę finansų krizę, kuri kilo praėjusio dešimtmečio pabaigoje.

Jis buvo kritikuojamas dėl tradiciškai egalitarinėje šalyje didėjančio atotrūkio pajamų srityje, tačiau svarbiausia, kaip sako stebėtojai, yra tai, kad švedai paprasčiausiai pasiilgo naujų veidų valdžioje.

„Vyriausybė iš dalies keisis, nes tai – normalus mūsų demokratijos funkcionavimas, kai po aštuonerių metų žmonėms atsibosta“, – sakė Upsalos universiteto politinės ekonomijos profesorius Larsas Magnussonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius