Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švedijos prokurorai pateikė kaltinimus dviem asmenims dėl teroristinių nusikaltimų Sirijoje

Švedijos prokurorai pirmadienį pateikė kaltinimus dviem vyrams dėl dviejų nukirsdinimų Sirijoje 2013 metais; įtariama, kad šie vyrai priklauso „Islamo valstybės“ (IS) grupuotei.
Švedijos policija
Švedijos policija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Du vyrai, kuriems kaltinimus pateikė Geteborgo rajono teismas, yra Švedijos piliečiai, vykę kovoti į Siriją“, – sakoma vyriausiosios prokurorės Agnethos Hilding Qvarnstrom pareiškime, kuriame kaltinamųjų pavardės nenurodomos.

A.H.Qvarnstrom Švedijos naujienų agentūrai TT taip pat sakė, kad nukirsdinimų, kurie, kaip įtariama, buvo įvykdyti 2013 metų balandį Alepe, vaizdo įraše matyti, kaip šie du vyrai „reiškė džiaugsmą“ dėl įvykdytų egzekucijų.

Vienas šių vyrų buvo suimtas liepos pabaigoje ir nuo to laiko buvo laikomas areštinėje. Kitas, tuo pačiu metu suimtas vyras, buvo po kurio laiko paleistas, tačiau jam buvo uždrausta išvykti iš šalies.

Abu jie kaltinami teroristiniais nusikaltimais, taip pat pažeidę tarptautinę teisę ir įvykdę žmogžudystę.

„Šiuo nusikaltimu buvo siekiama pakenkti Sirijos valstybei ir sukelti baimę žmonėms, todėl buvo pateikti kaltinimai terorizmu“, – sakoma A.H. Qvarnstrom pareiškime.

„Sunku tiksliai nustatyti, ar šie vyrai priklausė ginkluotai grupuotei ir dalyvavo ginkluotame konflikte, ar ne“, – priduriama jame.

Teismo vyriausiasis teisėjas Ralfas Larssonas prašo ketvirtadienį, kai prasidės bylos nagrinėjimas, sugriežtinti saugumo priemones teisme.

„Turime du asmenis, kurie bus teisiami ir kurie, įtariama, priklauso IS. Pirmą kartą Švedijoje nagrinėjama byla, kurioje įtariama, kad jie ten (Sirijoje) kovojo ir darė nusikaltimus. Natūralu, kad esama pavojaus ir grėsmės scenarijaus“, – sakė jis regioniniam dienraščiui GT.

Anot Švedijos žiniasklaidos, vienas kaltinamųjų, 32 metų amžiaus, yra buvęs jaunių bokso čempionas. Pasak jo advokato, jis gali įrodyti savo kliento nekaltumą remdamasis faktu, kad jis jau seniai yra prikaustytas prie neįgaliojo vežimėlio, todėl negalėjo padaryti nusikaltimų, dėl kurių yra kaltinamas.

Kitas kaltinamasis yra 30 metų, nurodo švedų žiniasklaida.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius