-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šveicarai balsuoja dėl naujų galių suteikimo žvalgybos tarnyboms

Sekmadienį šveicarai balsuoja dėl to, ar suteikti naujų galių šalies žvalgybos tarnyboms, – teisę sekti veiklą internete, tikrinti elektroninį paštą ir klausytis telefono pokalbių, kad būtų efektyviau kovojama su šnipinėjimu, kibernetiniais nusikaltimais ir ekstremistais.
Žvalgyba
Žvalgyba / 123rf nuotr.

Sekmadienį vykstančiame referendume iš viso balsuojama dėl trijų klausimų: naujojo žvalgybos įstatymo, pensijų sistemos reformų bei aplinkosaugos politikos.

Žvalgybos įstatymo šalininkai sako, kad prieš metus priimtas, bet dar neįgyvendintas įstatymas, yra reikalingas, kad Šveicarija pasivytų kitas šalis, turinčias efektyvesnių teisinių priemonių kovai su kibernetiniais nusikaltimais, šnipinėjimu ir ekstremizmu.

Tačiau kritikai mano, kad jis apribos piliečių laisvę, vargiai padės kovoti su šnipinėjimu ir ekstremizmu bei susilpnins šalies ilgametę neutraliteto politiką.

Šiuo metu Šveicarijos įstatymai draudžia valdžiai naudoti bet kokią kitą informaciją, jei ji nėra viešai prieinama arba yra gauta iš užsienio valstybių apie šalies viduje esančias grėsmes.

O remiantis naujuoju įstatymu, Federalinei žvalgybos tarnybai ir kitoms tarnyboms būtų leista klausytis telefono pokalbių, tikrinti elektroninį paštą, sekti veiklą internete bei naudoti slaptas vaizdo kameras ir mikrofonus įtariamiesiems sekti. Tačiau tokiems veiksmams leidimą turėtų duoti federalinis administracinis tribunolas ir federaliniai tarėjai.

Šveicarijos septynių narių vykdomosios tarybos narys Guy Parmelinas, vadovaujantis gynybos ir viešojo saugumo departamentui, sako, kad šalies valdžia mano, jog dabartinių įstatymų „nepakanka, atsižvelgiant į augančias grėsmes“.

„Mes visi šioje šalyje norime užtikrinti žmonių laisves. Mes taip pat norime išvengti piktnaudžiavimo, ir tikrai ne visi piliečiai turi būti stebimi. Tai tikrai nėra šio naujo įstatymo tikslas“, – sakė jis.

Tačiau „Schnüffelstaat Schweiz“ („Šnipinėjanti Šveicarijos valstybė“) pasivadinusi aktyvistų grupė teigia, kad įgyvendinus šį įstatymą kiltų grėsmė privačiam gyvenimui. Jos teigimu, „masinio stebėjimo“ metu esą būtų sekami visi elektroniniai laiškai, pranešimai „Facebook“, trumposios žinutės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius