-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šveicarija pateikė trims vienos šeimos nariams kaltinimus dėl branduolinių technologijų platinimo

Šveicarijos prokurorai antradienį pranešė pateikę kaltinimus vienam tėvui ir dviem jo sūnums dėl pagalbos neįvardytai valstybei plėtoti neteisėtą branduolinių ginklų programą, kai jie pripažino įvykdę šį nusikaltimą.
Radioaktyvios atliekos
Radioaktyvios medžiagos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prokurorai 2004 metų spalį pradėjo tyrimą dėl Marco Tinnerio ir jo brolio Urso Tinnerio, o dar po metų – dėl jų tėvo Friedricho, įtarę, kad jie palaikė ryšius su tinklu, vadovaujamu „Pakistano atominės bombos tėvu“ Abdul Qadeeru Khanu, perdavusiu branduolinių ginklų technologijas Libijai.

„Remiantis brolių Tinnerių bei jų tėvo prisipažinimais ir jiems prašant, Generalinė prokuratūra 2011 metų lapkritį nutarė, kad byla turi būti nagrinėjama paspartintai, – sakoma prokuratūros pranešime. – Kaltinamajame akte kaltinamieji ir Generalinė prokuratūra prašo, kad teismas paskelbtų kaltinamąsias nutartis dėl nusikaltimų pagal Karinių medžiagų įstatymą, o vienam iš sūnų – dėl dokumentų klastojimo.“

Prokurorai nurodė prašysiantys Federalinio baudžiamojo teismo priimti susitarimą, kad inžinierių išsilavinimą turintiems kaltinamiesiems būtų sušvelnintos bausmės ir kad jiems netektų atlyginti paspartinto teismo proceso išlaidų.

„Dėl įtariamųjų padarytų prisipažinimų, jokie įrodymai nebus svarstomi pagrindiniame bylos nagrinėjime“, – pridūrė prokuratūra.

Broliai Tinneriai praleido trejus su puse metų kardomajame arešte, kol buvo paleisti 2008 metų gruodį ir 2009 metų sausį. Jų tėvas buvo paleistas 2006 metais, informavo prokurorai.

Marco ir Ursas pateikė skundą Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT) dėl užsitęsusio kardomojo arešto, tačiau Strasbūro teismas balandį nutarė, kad brolių teisės nebuvo pažeistos.

Įtariama, kad šios šeimos nariai padėjo Tripoliui 2001–2003 metais pasigaminti urano sodrinimo centrifugų ir bendradarbiavo su A.Q.Khanu, tačiau antradienį paskelbtame Šveicarijos prokurorų pranešime apie pateiktus kaltinimus minima ne Libija, o „nežinoma valstybė“.

Kaip praneša žiniasklaida, vėliau šios šeimos nariai buvo užverbuoti JAV Centrinės žvalgybos valdybos, kad padėtų sutrukdyti Libijai išvystyti branduolinius pajėgumus.

2007 metais Šveicarijos vyriausybė nurodė sunaikinti tyrimo metu surinktą medžiagą, kad branduolinių ginklų brėžiniai nepatektų į priešų rankas.

Prokuratūra išsamiau nekomentavo, kokie kaltinimai buvo pateikti Tinneriams.

Libija 2003 metais sutiko atsisakyti ambicijų pasigaminti branduolinių ginklų, spaudžiama Vakarų šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius