Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Šveicarijos pareigūnai pradėjo tyrimą dėl įtariamo turkų sekimo šalyje

Šveicarijos prokurorai penktadienį pranešė, kad pradėjo tyrimą dėl įtariamo neįvardintos „žvalgybos tarnybos“ vykdomo Šveicarijos turkų bendruomenės narių sekimo.
Šveicarijos policija
Šveicarijos policija / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Turkija Šveicarija

Kaip pranešė Generalinė prokuratūra, ji turi „konkrečių įtarimų dėl turkų bendruomenės (šnipinėjimo) Šveicarijoje, (kurį atlieka) politinės žvalgybos tarnyba“.

Dėl šių įtarimų kovo 16 dieną, buvo pradėtas tyrimas, gavus vyriausybės pritarimą. Kokie žmonės ir organizacijos tikrinamos, neatskleidžiama.

Dabartinis tyrimas Šveicarijoje pradėtas kitą dieną po Turkijos užsienio reikalų ministro Mevluto Cavusoglu susitikimo Berne su Šveicarijos užsienio reikalų ministru Didier Burkhalterio, kai Ankara įsivėlė į karštus ginčus su keliomis Europos valstybėmis.

Turkijos ir Europos diplomatinis konfliktas įsiplieskė, kai keliems šalies ministrams buvo uždrausta dalyvauti mitinguose ir agituoti užsienyje gyvenančias turkų bendruomenes kito mėnesio referendume balsuoti už prezidento Recepo Tayyipo Erdogano galių išplėtimą.

Šveicarijos vyriausybė atmetė Ciuricho valdžios prašymą atšaukti anksčiau šį mėnesį planuotą turkų diplomatijos vadovo vizitą. Kantono saugumo pajėgų atstovas tąkart įspėjo, kad mitingą, kuriame jis turėjo dalyvauti, galėjo sukrėsti „aršios demonstracijos“.

Visgi organizatoriai patys atšaukė šį renginį, nes užsakyto viešbučio administracija nesutiko jo priimti.

Šveicarijos policija kovo 10-ąją šiauriniame Argau kantone taip pat neleido rengti mitingo, per kurį norėta agituoti balsuoti minėtame referendume.

Balandžio 16-ąją turkai spręs, ar pritarti Konstitucijos pataisoms, pagal kurias būtų panaikinta premjero pareigybė, o R.T.Erdogano kadencija prezidento poste galėtų tęstis iki 2029-ųjų.

Nors vyriausybė tvirtina, jog tokių pokyčių reikia, kad būtų užtikrintas stabilumas, kritikai sako, jog jie įteisins Turkijoje vienvaldystę.

D.Burkhalterio biuro išplatintame pranešime rašoma, kad ministras supranta „sudėtingą situaciją“ Turkijoje po nesėkmingo bandymo pernai liepą įvykdyti valstybės perversmą, tačiau po jo Ankaros paskelbta nepaprastoji padėtis „nereiškia, jog Turkija gali nesilaikyti savo tarptautinių įsipareigojimų žmogaus teisių srityje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius