Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tadžikistanas kaunasi su islamistais: nuskuto barzdas 13 tūkst. vyrų

Tadžikistano valdžia sugalvojo, kaip kovoti su islamo radikalizmu – nuskuto barzdas beveik 13 tūks. vyrų. Taip pat uždarė apie 160 parduotuvių, kur buvo pardavinėjami drabužiai musulmonėms, ir esą „įtikino“ daugiau nei 1,7 tūkst. moterų nebenešioti hidžabų ar išvis dengti galvą, rašo „The Washington Post“.
Musulmonai Tadžikistane
Musulmonai Tadžikistane / „Scanpix“ nuotr.

Tokių priemonių imtasi Chatlono provincijoje, kuri ribojasi su Afganistanu. Regiono policijos vadovas teigė, kad 12 818 vyrų su pernelyg ilgomis ir neprižiūrėtomis barzdomis 2015-aisiais „jos buvo sutvarkytos“.

Sekuliarus prezidento Emomali Rahmono režimas itin nepalankiai žiūri į politinį islamą. Nuo 1992 iki 1997 m. šalyje vyko pilietinis karas tarp E.Rahmoniui ištikimų pajėgų ir islamistinės opozicijos. Per jį žuvo 50-100 tūkst. žmonių.

1992 m. į valdžią atėjęs E.Rahmonas yra sunitas. Jis pats ir jo autoritarinio režimo atstovai ne kartą yra išreiškę nerimą dėl islamo stiprėjimo, kurį jie sieja su ekstremizmu.

Valdžia imasi ir kitų žingsnių, kaip išstumti islamizmą iš šalies, kurios apie 90 proc. gyventojų yra musulmonai. 

Elitinio policijos padalinio, skirto kovoti su islamo ekstremistais, vadovas pradingo – manoma, kad pats tapo IS nariu.

Tadžikistane prieš kelerius metus mėginta uždrausti vaikams iki 18 metų lankytis mečetėse, taip pat bandyta riboti barzdų auginimą. Nuo 2005 m. atsirado taisyklės dėl hidžabų dėvėjimo švietimo įstaigose, nors jų neverčiama griežtai laikytis.

Balandžio mėnesį šalies prezidentas hidžabo dėvėjimą televizijos laidoje susiejo su prostitucija. Spalį šalies Aukščiausiasis teismas uždraudė oficialiai pripažinti vienintelę registruotą islamistinę politinę partiją. 

Manoma, kad šimtai tadžikų yra išvykę į Iraką ir Siriją kautis „Islamo valstybės“ gretose. Praėjusiais metais elitinio policijos padalinio, skirto kovoti su islamo ekstremistais, vadovas pradingo – manoma, kad jis išvyko į IS kontroliuojamas teritorijas ir pats tapo teroristinės organizacijos nariu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius