Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tailando ir Kambodžos pasienyje ketvirtą dieną tęsiasi susirėmimai (nuotraukos)

Tailando ir Kambodžos pasienyje pirmadienį ketvirtą dieną iš eilės tęsėsi abiejų šalių susirėmimai dėl ginčijamos teritorijos aplink 900 metų senumo hinduistų šventyklą, o Pnompenis paprašė Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos įsikišti.
Kambodžos karys prie ginklo
Kambodžos karys prie ginklo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip praneša liudininkai, ginčijamame 4,6 kvadratinio kilometro plote pirmadienio rytą tebeaidėjo artilerijos sviedinių sprogimai ir kulkosvaidžių papliūpos. Abiejų Pietryčių Azijos šalių pajėgos kaunasi dėl džiunglėmis apaugusios kalvos, ant kurios stūkso XI amžiuje pastatyta Prasat Pra Viharo šventykla.

Per susirėmimus šioje vietovėje penktadienį ir šeštadienį žuvo mažiausiai penki žmonės. Šios kovos nusinešė daugiausia žmonių gyvybių nuo 2008 metų, kai Kambodžos pastangomis šventykla buvo įtraukta į UNESCO kultūros paveldo paminklų sąrašą. Nuo to laiko šventyklą supančioje kalnuotoje vietovėje neretai būdavo Tailando ir Kambodžos pajėgų susišaudymų.

Kambodžos premjeras Hun Senas kreipėsi į JT Saugumo Tarybą, prašydamas surengti neeilinį posėdį ir kaltindamas Tailandą dėl „kartotinių agresijos veiksmų“, per kuriuos žuvo Kambodžos piliečių, taip pat buvo sugriautas vienas šventyklos sparnas.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas savo pranešime nurodė esantis susirūpinęs dėl šių įvykių, taip pat paragino abi šalis nutraukti ugnį ir rasti šio ginčo „tvarų sprendimą“.

Tikslus šių susirėmimų aukų skaičius kol kas nežinomas.

Kambodžos Vyriausybė paskelbė, kad žuvo trys jos piliečiai, iš jų du – kariai. Tailando žiniasklaida, remdamasi armijos šaltiniais, pranešė, kad žuvo 64 Kambodžos piliečiai. Įvykių liudininkai iš Kambodžos, su kuriais susisiekė naujienų agentūra „Reuters“, šios informacijos negalėjo patvirtinti.

Pavienių susišaudymų prie Prasat Pra Viharo šventyklos pasitaiko neretai, tačiau gana neįprasta, kad abiejų šalių pajėgos grumtųsi kelias dienas iš eilės.  Jungtinės Valstijos paragino abi šalis elgtis santūriai.

Tuo tarpu Pietryčių Azijos valstybių asociacija (ASEAN), kuriai priklauso Tailandas ir Kambodža, šeštadienį pareiškė, kad padidėjusi įtampa abiejų šalių pasienyje mažina pasitikėjimą visu regionu ir kad šie neramumai paveiks jo ekonomikos atsigavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius