Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taivane sudužusio lėktuvo pilotas per klaidą išjungė nesugedusį variklį

Pilotas, valdęs keleivinį lėktuvą, kuriam sudužus anksčiau šiais metais Taivane žuvo 43 žmonės, apsirikęs išjungė vienintelį veikusį lainerio variklį ir likus kelioms sekundėms iki smūgio sušuko „Oi, patraukiau ne tą traukos svirtį!“, ketvirtadienį nurodė tyrėjai.
„TransAsia“ katastrofa
„TransAsia“ katastrofa / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Smarkiai pasviręs oro bendrovės „TransAsia Airways“ reiso GE235 lėktuvas vasarį grybštelėjo sparno galu automobilių estakadą ir nukrito į upę tuojau po to, kai pakilo iš Taivano Songšano oro uosto. Lėktuve buvo 53 keleiviai ir penki įgulos nariai; tik 15 žmonių buvo išgelbėti.

Taivano aviacijos saugumo tarybos paskelbtos sukrečiančios garso įrašo iš pilotų kabinos stenogramos rodo, kad lakūnai reagavo į gedimą viename variklyje, kurio trauka susilpnėjo, bet per klaidą sumažino kito, nesugedusio variklio trauką.

Ketvirtadienį paskelbtoje ataskaitoje sakoma, kad apie gedimą įspėjantis signalas įsijungė laineriui pasiekus 365 metrų aukštį. Signalas rodė, kad iš lėktuvo antrojo variklio „išsiveržė liepsna“.

Sugedęs variklis perspėjimo signale buvo įvardytas kaip „2-asis variklis“, bet lėktuvą valdęs pilotas ištarė: „Patrauksiu atgal 1-ojo variklio traukos svirtį.“

Tuomet lėktuvas tapo nevaldomas, nes neveikė abu varikliai, o pilotai desperatiškai stengėsi juos iš naujo įjungti, likus kelioms sekundėms iki sudužimo.

VIDEO: „TransAsia Airways“ lėktuvas sudužo upėje netoli Taipėjaus.

Paskutiniai žodžiai, nuskambėję juodosios dėžės įraše, buvo antrojo piloto šūksnis: „Smūgis, smūgis! Pasiruoškit smūgiui!“

Tyrėjai atsisakė įvardyti tą lėktuvą valdžiusį pilotą, bet tuojau po šios katastrofos skelbtuose pranešimuose buvo sakoma, kad tas lakūnas buvo Liao Chien-chungas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius