Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Talibanas: nekalbėsime!

Talibano kovotojai Afganistane atmetė šalies prezidento Hamido Karzajaus taikos pasiūlymą.
Talibai
Talibai / „Scanpix“ nuotr.

Teigiama, kad savo sprendimą Talibano atstovai aiškino užsienio valstybių karinių pajėgų dislokavimu Afganistane: esą kol jos nepasitrauks iš šalies, jokių derybų su oficialiąja Afganistano valdžia nebus, rašo BBC interneto svetainė.

Jungtinės Valstijos taip pat skeptiškai reagavo į galimybę derėtis su Talibano atstovais. Sekmadienį prezidentas H.Karzajus pažadėjo, kad Talibano atstovams sutikus derėtis, bus užtikrintas svarbaus Talibano lyderio Mullah Omaro saugumas. Šis Afganistano lyderio pasiūlymas pateiktas nepaisant multimilijoninės JAV dolerių premijos, kurią pasiūlė Jungtinės Valstijos mainais į M.Omaro sugavimą. H.Karzajus pareiškė, kad jei Amerika arba kitos Vakarų valstybės nesutinka su jo siūlymu, jos gali arba pasitraukti iš šalies, arba pašalinti jį iš posto.

„Jokio tikslo“

Talibano atstovas Qari Yusufas Ahmadi BBC sakė, kad jokių klausimų dėl Afganistano prezidento pasiūlymo nebuvo.

„Tikroji galia Afganistane priklauso ne H.Karzajui, bet kitiems, todėl kalbėtis su juo nėra jokio tikslo“, – sakė Q.Y.Ahmadi. Jis taip pat pažymėjo, kad vienas iš vyresniųjų Talibano vadų, artimai bendraujantis su Talibano lyderiu M.Omaru, nusprendė nedalyvauti pokalbiuose dėl taikos, kol iš Afganistano bus išvestos užsienio valstybių karinės pajėgos.

Afganistano prezidentas ilgą laiką siekė užmegzti kontaktus su Talibano atstovais ir tokiu būdu šalyje įvesti politinį stabilumą. Šį žingsnį palaiko nemažai kitų šalių, tarp kurių ir keletas Vakarų valstybių. Vis dėlto šis H.Karzajaus pasiūlymas sužavėjo ne visus.

Vašingtonas į Afganistano lyderio pasiūlymą reagavo atsargiai ir pabrėžė, kad jie ir toliau rems H.Karzajų, tačiau netiki, kad Talibano atstovai pasiruošę atsisakyti smurto.

„Nematome jokių indikacijų iš M.Omaro, kurios leistų suvokti, kad jis yra pasiruošęs nutraukti visus ryšius su „Al Qaeda“ ir remti Afganistano valdžią bei Konstituciją, – kalbėjo Baltųjų rūmų atstovas Gordonas Johndroe. – Jau kurį laiką iš M.Omaro niekas nieko negirdėjo. Turint omenyje įvairius išpuolius, akivaizdu, kad daugelis Talibano atstovų neturi noro derėtis.“

G.Johndroe pridūrė, kad nors Jungtinės Valstijos tikisi, kad Talibano atstovai pripažins oficialią Afganistano valdžią, baigs išpuolius ir nuspręs tapti produktyvia Afganistano visuomenės dalimi, deja, kol kas jie tik puola nekaltus civilius ir užsienio valstybių koalicines pajėgas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius