Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Talibanas Pakistane plečia savo kontroliuojamą teritoriją

Talibano kovotojai iš Pakistano Svato slėnio, siekdami kontroliuoti didesnę teritoriją, pajudėjo į kitą rajoną, nepaisydami susitarimų nutraukti ekstremistinį smurtą, trečiadienį pranešė pareigūnai.
Talibano kovotojai
Talibano kovotojai / „Scanpix“ nuotr.

Šimtai ginkluotų Talibano kovotojų iš vaizdingo šiaurės vakaruose esančio slėnio įžengė į Bunero rajoną, esantį tik 110 km nuo sostinės Islamabado.

Kovotojai statė kontrolės postus, užėmė mečetes ir plėšikavo nevyriausybinių organizacijų biuruose, sakė vietos pareigūnas.

Talibano vadas pasakė, kad jie Bunere įsteigs griežtus šariato (islamo teisės) teismus, kurie jau galioja Svato slėnyje, tačiau į policijos darbą nesikiš.

Talibanui plečiant savo įtaką, dar labiau sustiprėjo Pakistano prezidento Asifo Ali Zardario kritika dėl anksčiau šį mėnesį priimto susitarimo, leidžiančio steigti šariato teismus Svate. Tai, pasak Jungtinių Valstijų, gali būti prilyginta kapituliacijai.

JAV sekretorė Hillary Clinton trečiadienį pareiškė, kad Talibano pradėtas puolimas kelia "egzistencinę grėsmę" Pakistanui ir paragino viso pasaulio pakistaniečiams priešintis šiems susitarimams.

Pakistaniečiai „turi atvirai ir tvirtai pasisakyti prieš politiką, kuri vis daugiau teritorijos užleidžia sukilėliams“, – sakė H.Clinton, pabrėždama, kokia yra „rimta egzistencinė grėsmė Pakistano valstybei, kai talibai tęsia puolimą ir jau yra už valandos kelio nuo Islamabado.“

JAV prezidentas Barackas Obama su A.A.Zardari ir Afganistano prezidentu Hamidu Karzai susitiks gegužės pradžioje, trečiadienį pranešė administracijos pareigūnas.

B.Obama su abiem lyderiais susitiks atskirai, o tada jie visi trys dalyvaus gegužės 6-7 dienomis vyksiančiame viršūnių susitikime, pranešė laikraštis „The Washington Post.“

Svatą, kuris buvo slidininkų Meka Pakistane, didžiulis turistų traukos centras, Pakistano centrinė valdžia prarado po dvejus metus trukusios kovotojų karinės kampanijos, kuria siekė įvesi griežtąjį šariato įstatymą.

Įvykiai Bunere sutapo su JAV kariuomenės vado admirolo Mike'o Mulleno atvykimu į Islamabadą susitikti su vyriausybės pareigūnais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius