Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Talibano atstovai dalyvaus Paryžiaus konferencijoje dėl Afganistano

Talibanas pirmadienį pranešė, kad dalyvaus šį mėnesį Paryžiuje vyksiančioje konferencijoje dėl Afganistano, tačiau nedalyvaus derybose nei su afganų vyriausybės, nei su kitų grupių atstovais.

Nors vienas Afganistano vyriausybės sudarytos Aukštosios taikos tarybos narys pareiškė, kad Tarybos atstovai susitiks su Talibano atstovais.

„Matyt, kad susitiksime, nes mes ketiname dalyvauti toje pačioje konferencijoje. Galėtumėme taip pat su jais susitikti šio susitikimo užkulisuose“, – naujienų agentūrai AFP sakė Dinas Mohammadas, kuris taip pat yra ministrų kabineto narys.

Afganistano prezidentas Hamidas Karzai jau seniai siekia derybų su Talibanu, kuris 11 metų vadovauja pasipriešinimui šalyje, tačiau islamistai nepripažįsta jo vyriausybės ir laiko ją Jungtinių Valstijų marionete.

„Mes sveikiname bet kokią konferenciją, kuria siekiama taikos ir stabilumo Afganistane“, – pareiškė prezidento atstovas Aimalis Faizi.

Tuo tarpu Talibano atstovo Zabihullah Mujahido pareiškime sakoma, kad talibų kovotojai priima kvietimą dalyvauti konferencijoje, kurią šaltiniai Prancūzijos vyriausybėje vadina afganų vidaus seminaru dėl šalies ateities.

„Talibanas šioje konferencijoje išsakys savo poziciją pasaulio bendruomenei ir mes ten siųsime du atstovus“, – sakė Z.Mujahidas.

„Turime paaiškinti, kad niekas jokiose derybose nedalyvaus. Tai tik tiriamoji konferencija ir Talibano atstovai joje dalyvaus tik tam, kad tiesiogiai galėtų išsakyti savo požiūrį pasauliui“, – sakė jis.

Pasak Talibano, jiems skirtas kvietimas yra pripažinimas, kad „Talibanas nėra paprastas judėjimas, o įsišaknijęs žmonėse judėjimas“.

„Amerikiečiams tenka pripažinti Talibaną kaip realybę“, – sakė atstovas.

Ankstenis JAV ir Talibano dialogas dėl galimų derybų nutrūko kovo mėnesį, kai Talibanui nepavyko susitarti dėl penkių aukšto rango talibų paleidimo iš Gvantanamo kalėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius