Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tamsioji Turkijos pusė

Paminėjus Turkiją kaip vietą atostogoms, daugeliui prieš akis iškart iškyla smėlėtų paplūdimių, žydros jūros, pajūrio kurortų ir linksmybių vaizdai, tačiau mažai kas žino apie kasmetinius šimtus nužudymų „dėl garbės“.
Turkė
Remiantis šimtmečių senumo tradicijomis, praėjusiais metais Turkijoje nužudyta per 200 moterų. / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Moteris Turkija

Remiantis šimtmečių tradicijomis, pernai buvo nužudyta apie 200 merginų ir moterų. Šalies Vyriausybė beviltiškai mėgina sustabdyti šiuo žudymus ir nuslėpti šiurpią statistiką, ypač dabar, kai visomis išgalėmis Turkija siekia tapti Europos Sąjungos nare.

Nepaisant 2004-aisiais sugriežtintų įstatymų, nužudymų skaičius kasmet tik didėja. Ekspertai neabejoja, kad dabar vyrai, įsitikinę, jog jų giminaitė „nusikalto“, jos nežudo, bet priverčia nusižudyti.

Pagal griežtas Turkijos šalies gilumos taisykles moterys gali būti apakinamos ar nužudomos tik dėl to, kad stovėjo per arti vyro, su kuriuo neturi jokių giminystės ryšių.

Nuotaka, vardu Sever, buvo nužudyta iškart po vestuvių, tačiau atlikta ekspertizė parodė, kad moteris tebebuvo nekalta, todėl neabejojama, kad sutuoktinis ją nužudė norėdamas išsaugotų savo garbę, kai nesugebėjo atlikti sutuoktinio pareigų.

Broliai ir tėvai žudo merginas tik dėl to, kad pamato kalbantis su nepažįstamu vyru. Tačiau žudyti verčia ir bendruomenė. Pasak vieno vyro, „jei nežudysi, niekas su tavimi nebekalbės, tave gali ir sumušti ar net patį nužudyti“.

Daugiausia tokių nužudymų įvykdoma kurdų bendruomenėje. Vietos teisininkai neabejoja, kad kol kurdai bus izoliuoti ir nepriimami į visuomenę kaip kiekvienas turkas, šios tradicijos toliau gyvuos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius