Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 28 /2016 06 29

Tarp Stambule per teroristinį išpuolį žuvusių žmonių – Ukrainos pilietė, aukų skaičius auga

Stambule, prie Atatiurko tarptautinio oro uosto, antradienį pasigirdo šūviai, po jų pačiame oro uoste nugriaudėjo trys sprogimai. Žuvo mažiausiai 42 žmonės. Dar apie 230 sužeisti. Stambulo gubernatorius įspėjo, kad žuvusiųjų skaičius tikriausiai augs.

Svarbiausios žinios

  • Antradienio vakarą trys asmenys pradėjo šaudyti prie Atatiurko oro uosto Stambule, tuomet pastato prieigose ir pačiame oro uoste susprogdino bombas;
  • 41 žmogus žuvo, dar apie 230 sužeisti;
  • Buvo atšaukti skrydžiai į Stambulą, bet trečiadenį oro uostas atnaujino darbą;
  • Kol kas atsakomybės neprisiėmė nė viena grupuotė, tačiau ekspertai įtaria „Islamo valstybę“;
  • Pasirodė vaizdo įrašai, kaip įvyksta sprogimas. Viename jų matyti, kad pareigūnai pašovė vieną bėgantį teroristą.

22.28 val. Stambulo pareigūnų duomenimis, žuvusiųjų skaičius išaugo iki 42. Pranešama, kad nuo sužeidimų ligoninėje mirė 22-ejų jaunuolis.

20.50 val. Turkijos premjeras pranešė, kad vienas savižudis-sprogdintojas susisprogdino prie Atatiurko oro uosto Stambule, kiti du pasinaudojo kilusia panika ir prasmuko vidun.

14.20 val. Turkijoje paskelbtas gedulas

Turkija trečiadienį paskelbė nacionalinį gedulą dėl kruvino išpuolio Stambulo tarptautiniame oro uoste, dėl kurio vyriausybė kaltina džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“. Vyriausybė nurodė valstybės vėliavas nuleisti iki pusės stiebo.

Pernai spalį Turkija buvo paskelbusi trijų dienų nacionalinį gedulą dėl išpuolio Ankaroje, per kurį dviem mirtininkams susisprogdinus per taikų kairiųjų ir prokurdiškų aktyvistų mitingą, žuvo 102 žmonės. Pareigūnai dėl šios atakos taip pat kaltino „Islamo valstybę“.

13.35 val. Žuvusiųjų skaičius auga

Stambulo valdžia padidino aukų skaičių, kuris dabar pasiekė 41. Tarp žuvusiųjų yra 13 užsienio šalių piliečių: 5 žmonės iš Saudo Arabijos, du iš Irako, po vieną – iš Kinijos, Jordanijos, Tuniso, Uzbekistano, Irano ir Jordanijos. Gubernatoriaus biuras nurodė, kad 109 iš 239 sužeistųjų buvo išrašyti iš ligoninių.

11.50 val. Tarp aukų – ir ukrainietis

Turkijos pareigūnai „Reuters“ teigė, kad tarp mažiausiai 41 per išpuolį žuvusio žmogaus yra ukrainietė ir Irano pilietis. Tai – pirmieji duomenys apie aukas.

Irano naujienų agentūra „Tasnim“, remdamasi užsienio reikalų viceministru Hassanu Qashqavi, pranešė, kad per išpuolį vienas iranietis žuvo ir dar penki buvo sužeisti.

Irano užsienio reikalų ministras Javedas Zarifas antradienio vakarą socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Teroras vėl iškėlė savo bjaurią galvą mūsų draugų ir kaimynų oro uoste“.

„Ekstremistų smurtas yra pasaulinė grėsmė. Turime kovoti su ja drauge“, – rašė jis.

Tuo tarpu Ukrainos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad žuvo viena ukrainietė, o dar vienas ukrainietis buvo sužeistas.

11.48 val. Stambulo oro uostas atnaujino darbą

Judrus Stambulo Atatiurko tarptautinis oro uostas atnaujino darbą po antradienį vakare jame trijų savižudžių sprogdintojų surengtos atakos, per kurią žuvo 41 ir buvo sužeisti apie 230 žmonių, pranešė pareigūnai.

Turkijos ministras pirmininkas Binali Yildirimas žurnalistams sakė, kad oro eismas jau grįžo į įprastas vėžes.

„Mūsų oro uoste skrydžiai buvo atnaujinti 2 val. 20 min. (vietos laiku)“, – trečiadienį paryčiais nurodė jis.

Oro bendrovės „Turkish Airlines“ tinklalapyje rašoma, kad „skrydžiai atnaujinti“, o keleivių prašoma sekti skrydžių informaciją.

Į oro uostą buvo atvežti darbininkai, kad pašalintų po sprogimo likusias nuolaužas. Išaušus tapo geriau matoma žala, padaryta terminalui, kuriame sprogimo banga apgadino net lubas.

07.43. Atšauktas skrydis iš Vilniaus į Stambulą

Dėl antradienį įvykdyto išpuolio Stambulo Atatiurko oro uoste atšauktas trečiadienio skrydis iš Vilniaus į Turkijos miestą.

Į Stambulą iš Vilniaus lėktuvas trečiadienį turėjo kilti 11 val. 25 minutės. Daugiau apie tai skaitykite čia.

07.25 val. „Bendra kova“ su teroru

Turkijos prezidentas R.T.Erdoganas paragino stiprinti tarptautinę „bendrą kovą“ su teroru, o Vakarų sąjungininkės, tarp jų JAV, pasmerkė „šlykščią ataką“.

„Jeigu valstybės, kaip ir visa žmonija, nesugebės suvienyti pajėgų ir bendrai kovoti prieš teroristines organizacijas, visos galimybės, kurias su baime nešiojamės savo galvose, išsipildys viena po kitos“, – sakoma R.T.Erdogano pareiškime.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija BNS pranešė neturinti žinių, kad Stambule būtų nukentėję Lietuvos piliečiai.

Antradienį surengtas išpuolis buvo įvykdytas po kovą surengtos koordinuotų IS mirtininkų sprogdintojų atakos Briuselio oro uoste ir metropolitene, per kurią žuvo iš 32 žmonės.

Vienas naujienų agentūros AFP fotografas matė antklodėmis pridengtus lavonus terminale, kurį smarkiai apgadino sprogimai.

Kulkos suvarpė langus; ant grindų buvo pažirusios stiklo šukės; visur mėtėsi palikto bagažo daiktai.

Įvykio vietoje dirbo šimtai policininkų ir ugniagesių, tarp jų teismo ekspertų.

„Kažkas atėjo ir šaudė į mus, o tada mano sesuo pradėjo bėgti, – AFP sakė Otfah Mohamedas Abdullah. – Nežinau, kur ji nubėgo, o po to aš pargriuvau. Gulėjau ant žemės, kol viskas baigėsi... Nerandu savo sesers.“

Netoliese esančioje ligoninėje Stambulo Bakirkojaus rajone tvyrojo panika – įstaigą užplūdo artimieji, desperatiškai trokšdami gauti žinių apie artimuosius ir draugus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sprogimas Turkijos oro uoste
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sprogimas Turkijos oro uoste

06.06 val. Žuvo – 36 žmonės

Žuvusiųjų skaičius auga. Naujausiais duomenimis, per išpuolį žuvo mažiausiai 36 žmonės, dar 147 sužeisti.

Kol kas niekas dėl atakos neprisiėmė atsakomybės.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija BNS pranešė neturinti žinių, kad Stambule būtų nukentėję Lietuvos piliečiai. Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pasmerkė išpuolį, pavadindama jį niekingu teroro aktu.

02.32 val. Auga žuvusiųjų skaičius

Turkijos Teisingumo ministerija pranešė, kad per išpuolius žuvo mažiausiai 31 žmogus, dar 147 – sužeisti. Naujienų agentūra AP atšaukė ankstesnį savo pranešimą, kad žuvo apie 50 žmonių.

01.44 val. Įtariami IS

Aukšto rango Turkijos valdžios atstovas naujienų agentūrai AP sakė, kad visi ženklai rodo, jog už teroro aktą atsakinga „Islamo valstybės“ teroristų grupuotė. Tą pati teigia ir dalis ekspertų, kurie atkreipia dėmesį, jog ataka panaši į IS išpuolį: ji buvo gerai suplanuota, koordinuota, o taikinys – tarptautinis oro uostas.

Turkijos pareigūnas taip pat sakė, kad išpuolį galėjo įvykdyti iš viso keturi asmenys.​

00.41 val. Pasirodė vaizdo įrašai, kaip įvykdomas sprogimas

Įspėjame – vaizdai gali šokiruoti.

„Twitter“ pasirodė filmuota medžiaga, kurioje – kompiuterio ekranas, o jame rodomas sprogimas oro uoste.

VIDEO: Sprogimas Atatiurko oro uoste

Kitame vaizdo įraše matyti, kaip oro uoste bėga vyras, jis nugriūna pašautas. Po kelių sekundžių nugriaudėjo sprogimas.

VIDEO: Turkijos oro uoste pašautas savižudis sprogdintojas

00.34 val. Po mirtininkų išpuolio atšaukiami skrydžiai į Stambulą

Po mirtininkų išpuolio antradienio vakarą buvo sustabdyti visi skrydžiai į Stambulo Atatiurko tarptautinį oro uostą ir iš jo, pranešė Turkijos televizija.

Kol kas nėra skelbiama, kada skrydžiai bus atnaujinti.

Artimiausias skrydis iš Stambulo į Vilnių numatytas ketvirtadienį 10 val. 30 min., o valanda vėliau planuotas skrydis iš Vilniaus į Stambulą. Šiuos skrydžius vykdo avialinijų bendrovė „Turkish Airlines“.

„Kalašnikov“ šūviai, trys sprogimai

Išpuolį Turkijoje įvykdė mažiausiai trys mirtininkai. Iš pradžių buvo skelbiama apie du sprogimus, tačiau po kelių valandų pareigūnai patvirtino, kad tarptautiniame oro uoste išviso nugriaudėjo trys sprogimai.

Turkijos žiniasklaida skelbia, kad teroristai iš pradžių prie oro uosto pradėjo šaudyti „Kalašnikov“ automatais. Pareigūnai mėgino juos neutralizuoti, tačiau užpuolikams pavyko pasiekti pastato prieigas.

Savižudžiai susisprogdino prieš pasiekdami metalo detektorių, kai į juos pradėjo šaudyti oro uoste budėję policininkai. Turkijos oro uostuose saugumo patikros atliekamos tiek prie įėjimo į terminalo pastatus, tiek išvykimo zonoje.

Sprogimai didžiausio Turkijos oro uoste terminale nugriaudėjo apie 22 val. Iškart po jų prie oro uosto atvyko gausios policijos ir medikų pajėgos.

Liudininkas „CNN Turk“ pasakojo, kad šūviai pasigirdo iš šalia oro uosto esančios automobilių stovėjimo aikštelės. Taksi vairuotojai iš įvykio vietos padėjo išgabenti sužeistus žmones.

Netrukus po išpuolio Turkijos valdžia vietos žiniasklaidai uždraudė pranešinėti naujienas apie sprogimus Atatiurko oro uoste. Taip elgiamasi kaskart po teroro išpuolio šalyje.

Atatiurko oro uostas yra didžiausias Turkijoje, trečias pagal užimtumą visoje Europoje.

Pastaraisiais mėnesiais teroro aktus Turkijoje yra surengę ir kurdų kovotojai, ir „Islamo valstybė“. Vos prieš dvi savaites per išpuolį Stambulo centre žuvo 11 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius