Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautiniai stebėtojai reiškia susirūpinimą dėl rinkimų Jungtinėse Valstijose

Šių metų rinkimai Jungtinėse Valstijose buvo surengti „profesionaliai“, tačiau lieka kai kurių „rimtą nerimą keliančių dalykų“, trečiadienį paskelbė tarptautiniai stebėtojai.
Rinkimai JAV
Rinkimai JAV / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Rinkimų procesas turi didelį visuomenės pasitikėjimą“, – Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojų misijos vadovas Daanas Evertsas rašė savo pranešime kitą dieną po rinkimų, per kuriuos JAV prezidentas Barackas Obama užsitikrino antrąją kadenciją.

„Tuo pat metu esama kai kurių rimtą nerimą keliančių dalykų, tokių kaip teisė balsuoti, rinkėjų sąrašų tikslumas, kampanijos finansų skaidrumas, (balsų) perskaičiavimo procedūros ir prieinamumas tarptautiniams rinkimų stebėtojams“, – pridūrė jis.

Daugelis amerikiečių dažnai keičia gyvenamąją vietą, todėl kai kurie piliečiai buvo vienu metu įtraukti į rinkėjų sąrašus skirtose valstijose. Be to, apie 50 mln. iš 237 mln. balso teisę turinčių amerikiečių liko visiškai neužregistruoti, rodo ESBO įvertinimas.

Kai kuriais atvejais teise balsuoti negalėjo pasinaudoti nuteisti nusikaltėliai, jau atlikę bausmę, o tai prieštarauja tarptautinėms normoms, pridūrė organizacija.

Nerimą kelia iš politiškai prieštaringai vertinamas klausimas, ar rinkėjai turi pateikti savo asmens pažymėjimus, pareigūnams siekiant rasti pusiausvyrą tarp klastojimų prevencijos ir balsavimo tvarkos palengvinimo.

Kai kuriose valstijose taip pat išlieka trūkumų balsų perskaičiavimo procedūrose, nors praėjo jau 12 metų po balsų perskaičiavimo Floridoje, kai iškilo neaiškumų dėl 2000 metų prezidento rinkimų rezultatų.

D.Evertsas neįvardijo didžiausių pažeidėjų, sakydamas, kad įvairiuose regionuose problemos gali būti skirtingos.

Klausimas dėl tarptautinių stebėtojų teisės patekti į balsavimo apylinkes paaštrėjo, kai Teksasas pagrasino suimti stebėtojus vadovaujantis vietos įstatymu, pagal kurį ESBO veikla laikoma trikdymu.

„Noriu atmesti pareiškimus, kas mes esame būrys JT (Jungtinių Tautų) įsibrovėlių iš kitos planetos“, – D.Evertsas pajuokavo per spaudos konferenciją, pažymėjęs, jog ESBO misija atvyko „su JAV vyriausybės kvietimu“.

Tačiau aštuonios valstijos (Alabama, Florida, Ajova, Mičiganas, Misisipė, Ohajas, Pensilvanija ir Teksasas) uždraudė dirbti ESBO stebėtojams, o Aliaska ir Tenesis suteikė tik ribotą prieigą, kurios stebėtojai atsisakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius