Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TATENA: Šiaurės Korėjos branduolinė programa pasiekė „naują fazę“

Šiaurės Korėjos urano sodrinimo galimybės per pastaruosius dvejus metus padvigubėjo, perspėjo Jungtinių Tautų atominės energetikos priežiūros agentūros vadovas.
Šiaurės Korėjos raketos
Šiaurės Korėjos raketos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasaulyje didėjant įtampai dėl Pchenjano plečiamos branduolinių ginklų programos, Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) vadovas Yukiya Amano laikraščiui „The Wall Street Journal“ sakė, kad ši izoliuota valstybė didina savo branduolinius pajėgumus.

„Padėtis labai bloga ... Prasidėjo nauja jos fazė, – pirmadienį paskelbtoje ataskaitoje sako Y.Amano. – Visi požymiai rodo, kad Šiaurės Korėja daro pažangą, kaip jie (ir) skelbė.“

Tarptautinės bendrijos nerimas dėl Pchenjano karinių ambicijų padidėjo po virtinės raketų paleidimų ir branduolinių bandymų praėjusiais metais. Anksčiau šį mėnesį Šiaurės Korėja paleido keturias raketas ir pavadino tai treniravimųsi atakuoti Jungtinių Valstijų karines bazes Japonijoje.

Be kita ko, Šiaurės Korėja praeitą savaitgalį, Azijoje lankantis JAV valstybės sekretoriui Rexui Tillersonui, išbandė galingą naują raketų variklį. Pchenjanas seniai trokšta pasigaminti raketų, galinčių nešti branduolinius užtaisus ir smogti žemyninei JAV daliai.

Pchenjanas pastaraisiais metais sparčiai didino savo urano sodrinimo ir plutonio gamybos pajėgumus, minėtam laikraščiui sakė Y.Amano. TATENA vadovas taip pat reiškė abejones, ar Šiaurės Korėjos klausimą būtų įmanoma išspręsti derybomis.

Praėjusią savaitę lankydamasis Pietų Korėjoje, R.Tillersonas pareiškė, kad Vašingtonas atsisakys „nepasiteisinusio strateginės kantrybės“ požiūrio į Pchenjaną, ir perspėjo, jog kariniai JAV veiksmai prieš Šiaurės Korėją galimi.

Tam visiškai nepritaria Kinija, kuri laikosi atsargios diplomatijos ir tradiciškai gina savo kaimynę.

Sausio mėnesį Pietų Korėja paskelbė, jog Šiaurės Korėja turi pakankamai plutonio, kad pasigamintų 10 branduolinių bombų, ir „reikšmingus“ pajėgumus gaminti ginklus, pagrįstus itin prisodrintu uranu.

Pchenjanas savo plutonio atsargas padidino vėl paleidęs uždarytą branduolinį reaktorių Jongbjone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius